Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Mısır, 'en güzel' sahil kasabasını BAE'ye satıyor

Sisi hükümetinin, Mısır'ın Akdeniz sahilinde bulunan Ras el-Hikma sahillerini 22 milyar dolara BAE'ye satacağına dair haberler ülkede öfkeye yol açtı.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-02 20:38:41

Mısır, 'en güzel' sahil kasabasını BAE'ye satıyor

Birleşik Arap Emirlikleri'nden yatırımcıların Mısır'ın kuzeybatısındaki Akdeniz kasabası olan Ras el-Hikma'yı satın alacağı yönündeki haberler ülkede büyük tepkiye neden oldu.

Mısır hükümetine yakın medya, bu hafta 22 milyar dolarlık satış iddiasıyla ilgili söylentilerle çalkalanırken iddialar henüz resmen yalanlanmadı.

Haber, döviz krizinin yaşandığı, piyasalarda bir yılda değerinin yarısından fazlasını kaybeden ve enflasyonu daha da kötüleştiren Mısır lirası tartışmalarının ardından geldi.

Mısır lirası karaborsada ABD doları karşısında 70 değer kaybederken, Merkez Bankası'nın resmi faiz oranı yaklaşık 30,9 olan ülkede yerli paranın yüzde 50 daha fazla zayıflamasına neden oldu.

Öte yandan IMF'den bir heyet, 10 milyar dolara ulaşabilecek potansiyel bir kurtarma paketine ilişkin görüşmeler için ülkeye yaptığı iki haftalık ziyareti tamamladı.

Mısır medyası, geçen hafta Ras el-Hikma bölgesinin 22 milyar dolar karşılığında yabancı yatırımlarla satılacağını yazarken, bu tutarın ülkenin döviz açığını hafifleteceği iddia ediliyor.

maxresdefault_13

Ülkenin Dabaa şehri ile Marsa Matruh arasında yer alan 50 km uzunluğundaki sahil şeridi, beyaz kumları ve turkuaz sularıyla dünyanın en el değmemiş plajları arasında gösteriliyor.

"DÖVİZ KURUNU BASKILAMAK İÇİN SATILACAK"

Sisi hükümeti, 2050 yılına kadar tamamlanması planlanan kuzeybatı kıyı bölgesini kentsel gelişim projesine dahil etmişti.

Suudi el-Arabiya haber kanalının güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, bir grup BAE yatırımcısının önümüzdeki hafta Mısır hükümetiyle Ras el-Hikma arazilerini satın almak üzere görüşeceği ve bölgede "büyük bir tatil şehri" kurmak üzere bir anlaşma imzalanacağı bilgisini aktardı.

4-4-and a continous open space network4.jpg

"Hükümetin sözcüsü" olarak tanınan Mısırlı talk-şow sunucusu Ahmed Musa ise, dün X'teki paylaşımında, Ras el-Hikma'da "döviz kuru krizini sona erdirecek" yatırımlara izin verecek bir anlaşmanın yolda olduğunu söyledi. Musa, anlaşmanın 20 milyar dolarlık doğrudan “yurtdışından doğrudan yatırım ve finansman” çekeceğini iddia etti.

Haber Mısırlı muhalif çevrelerde tepkilere yol açtı.

Sisi'yi eleştiren eski bir güvenlik yetkilisi olan Hişam Sabri, X'teki paylaşımında Ras el-Hikma'yı "yeryüzündeki cennet" olarak nitelendirirken, “Sisi'nin felaketlerine gerçekten ayak uyduramıyorum. Saatte 250 kaza hızıyla yürüyor" diye yazdı.

ANNE-BABASININ MİRASI MI?

Aktör ve film yapımcısı Amr Waked de habere yanıt olarak Sisi'ye sert tepki gösterdi:

“Sözde Abdülfettah el-Sisi'ye Ras el-Hikme'yi satma hakkını kim verdi? Yani annesinin mi, babasının mı mirasıydı?”

Bir diğer Sisi eleştirmeni Meduh Hamza ise projenin yabancı yatırımcılar yerine Mısırlılara verilmesi gerektiğini söyledi.

Mısır hükümeti henüz iddialara karşılık henüz resmi açıklama yapmadı. Ancak Mısır devletine yakın bir haber kaynağı olan Cairo24'e göre, "hükümet kaynakları, şu anda Ras el-Hikma bölgesinde arazi tahsisi konusunda BAE işadamlarıyla herhangi bir anlaşma yapılmadığını doğruladı."

4797198-20c40o

Cairo24'ün aktardığı habere göre, bölgenin kalkınmasına yönelik hükümet destekli proje yaklaşık 200 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor ve önümüzdeki 20 yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Mısır'ın kuzey kıyısındaki BAE yatırımları, uzmanların BAE tarafından yürütülen projenin plajlara potansiyel olarak geri dönülemez zararlar verdiğini söylemesinin ardından daha önce kargaşaya neden olmuştu.

Middle Eas Eye

Haber Ara