Dolar

32,4369

Euro

34,7936

Altın

2.432,55

Bist

10.082,77

Maske kullanımı koronavirüsü yüzde kaç önlüyor?

Tokyo Üniversitesi Tıp Enstitüsü'nde yapılan bir deneyde, cerrahi maske kullanımının bazı durumlarda ortaya çıkan koronavirüsünün vücuda girme riskini yüzde 80 oranında azalttığı, ancak tamamen ortadan kaldırmadığı kanıtlandı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-23 10:16:30

Maske kullanımı koronavirüsü yüzde kaç önlüyor?

Cerrahi maske kullanımı, bazı durumlarda ortaya çıkan koronavirüsünün vücuda girme riskini yüzde 80 oranında azaltmaya izin verir, ancak riski tamamen ortadan kaldırmaz.

Japon TV kanalı NHK, önceki gün bunun Tokyo Üniversitesi Tıp Enstitüsü'nde yapılan benzersiz bir deneyle kanıtlandığını söyledi.

Uzmanlar sensörlerle donatılmış manken kafalarını birbirinden 50 cm uzakta izole bir alana yerleştirdiler. Bu kafalardan biri çevredeki havayı soludu ve ikincisi öksürük sürecini taklit etmek amacıyla koronavirüsü tükürük ile bu havaya saldı.

Deneyimler, kafaya hava soluyan bir bez ağızlık kullanmanın koronavirüsünün emilimini yüzde 17, geleneksel üç katmanlı cerrahi maske kullanımının ise virüsün emilimini yüzde 47 azalttığını göstermektedir. Özel bir N95 ventilatör kullanıldığında, koronavirüsü absorbe etme olasılığı yaklaşık yüzde 79 azaldı.

Koronavirüsü yayan kafaya bir bez maske veya tıbbi maske takılırsa, ağızlıksız hava solunarak bulaşma olasılığı yüzde 70'den fazla azalabilir.

Her iki bebekte de cerrahi maskelerin kullanılması vücuda giren virüslerin sayısını yüzde 80 azalttı, ancak enfeksiyon riskini tamamen ortadan kaldırmadı.

Çalışmayı gerçekleştiren tıp grubunun başkanı Profesör Yoshihiro Kawaoka, "Deneylerimiz, bir pandemi sırasında maske takmanın çok önemli olduğunu gösterdi, ancak bunların aşırı etkililiğine inanmamalıyız" dedi.

Kaynak: TASS

Haber Ara