Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Marquez'in oğulları, 'işe yaramaz' dediği bitmemiş romanı yayınladı

Gabriel Garcia Marquez'in son romanı “Melankolik Fahişelerimin Anıları” 20 yıl önce yayımlandı ancak son Kolombiyalı yazarın mirası burada bitmedi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-07 17:56:19

Marquez'in oğulları, 'işe yaramaz' dediği bitmemiş romanı yayınladı

Gabriel Garcia Marquez, 1991 yılında Kolombiya'nın Kartaca kentinde bir portre için poz veriyor

2014'teki ölümünden sonra, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazarın hayatının son yıllarında üzerinde çalıştığı beş taslaktan oluşan tamamlanmamış bir çalışma, Teksas Üniversitesi'ndeki kişisel arşivinde depoda kaldı.

Dün, Garcia Marquez'in 97 yaşına gireceği gün, yazarın oğulları Rodrigo ve Gonzalo Garcia tarafından artık tamamlanmış olan “Ağustos'ta Görüşürüz” romanı yayımlandı.

Ancak ikilinin kitabın önsözünde de belirttiği gibi Garcia Marquez, eserin yayınlanmasını istemedi. Babalarının ölmeden önce onlara "Bu kitap işe yaramıyor. Yok edilmesi gerekiyor." dediğini hatırlıyorlar.

El yazmalarını inceleyen ailesi, notların onlarca yıldır pek çok okuyucuyu büyüleyen yazarın özünü içerdiğine karar verdi. Garcia Marquez'in oğulları, kitabı yayınlamanın bir "ihanet" eylemi olduğunu kitapta itiraf ediyor. Ancak Gonzalo, düzenlediği basın toplantısında, babasının bıraktığı romanın çeşitli taslaklarına dahil edilmeyen hiçbir şeyin eklenmediğini söyledi.

ap24066572148298

Kardeşler kitabı Madrid'deki Cervantes Enstitüsü'nde sunarken, "Roman belirli sayıda orijinale dağılmıştı ama eksiksizdi" dedi.

Rodrigo şunu ekledi: "En büyük kitapları kadar gösterişli değil. Fakat önsözde söylediğimiz gibi, kesinlikle onun olağanüstü özelliklerinin çoğuna sahip: güzel düzyazı, insanoğlunun bilgisi, tanımlama gücü."

Garcia Marquez, demans hastası olmaya başlayana kadar roman üzerinde birkaç yıl çalıştı. Oğulları, Kolombiyalı yazarın hafıza kaybının onun çalışmalarına olan güvenini sarstığını söyledi.

Rodrigo, "Yayınlanmamış kitapları asla saklamazdı. Bitirmediği, memnun olmadığı her kitap yok oldu. Yani bu kitabı yok etmemiş olması da sanırım onun için biraz anlaşılmaz hale geldiğinin de göstergesi. Tamamen aklı başında bir Gabo (Garcia Marquez) ya kitabı bitirir ya da yok ederdi." dedi.

603447

Karayipler'de bilinmeyen bir yerde geçen "Ağustos'ta Görüşürüz", romanın kahramanı Ana Magdalena Bach'ın annesinin gömülü olduğu adaya her yıl yaptığı geziyi konu alıyor. Kitabın yayıncısı Penguin Random House'un özetine göre, her yıl oradayken "bir geceliğine yeni bir sevgili buluyor" ve romanı "özgürlük, aşk, pişmanlık, kişisel dönüşüm ve gizemler üzerine derin bir meditasyon" olarak tanımlıyor.

Ölümünden sonra yayımlanan roman, Garcia Marquez'in yaşamı boyunca yayınladığı son iki kitabın editörlüğünü yapan yayıncı ve edebiyat ajanı Cristobal Pera'nın özel çabaları sayesinde el yazmalarından ortaya çıktı.

Garcia Marquez'in oğulları, depoda başka bitmemiş roman kalmadığını doğrularken Gonzalo, "Gabo'nun tüm çalışmaları artık okuyucularının erişimine açık" dedi.

CNNInternational

Haber Ara