Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Malta Şövalyeleri'nden Gazze açıklaması

18. yüzyıldan kalma bir Roma villasının arazisinde, dünyanın dört bir yanından gelen çoğu aristokrat 100'den fazla erkek ve kadın, Malta Şövalyeleri'nin ortak misyonlarını konuşmak için bir araya geldi.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-06 12:18:41

Malta Şövalyeleri'nden Gazze açıklaması

25-27 Ocak tarihleri ​​arasında gerçekleşen toplantı, uluslararası hukuktaki belki de en tuhaf oluşum olan Malta Egemen Askeri Düzeni'nin büyükelçilerini bir araya getirdi.

Bir zamanlar Haçlıların hastane birlikleri olan tarikat, 250 yıldan fazla bir süre Malta'yı yönetti.

1798'de Fransa İmparatoru Napolyon tarafından sürülen şövalyeler (hanımlar dahil), kutsal ama paha biçilmez gördükleri egemenliklerini korudular.

Malta Şövalyeleri, egemenliklerini yalnızca diğer devletlerle diplomatik ilişkilerinde değil, aynı zamanda pul, madeni para, pasaport ve araba plakaları uygulamalarında da sürdürüyor.

Büyük Üstad olarak tanınan liderleri, "Majesteleri" ünvanıyla anılıyor.

Majestelerinin yönettiği küçük bölge, (Roma'daki Aventine Tepesi'ndeki bir villa ve İspanyol Merdivenleri yakınındaki bir malikane) İtalya'dan bağımsız bir bölge kabul ediliyor.

Büyükelçilerin toplantısının güvenliğini sağlayan İtalyan askerleri ve polisler, villanın kapısının dışında nöbet tutuyor.

KATOLİK SİVİL TOPLUM KURULUŞU

Bugün artık tarikat Katolik bir insani Sivil Toplum Kuruluşu statüsünde sayılıyor.

Kuruluş, 13.500 şövalye ve kadın, neredeyse 100.000 gönüllü dışında doğal afetler, savaşlar, salgın hastalıklar ve yoksulluk mağdurlarıyla ilgilenen 50.000'den fazla profesyonel kadrodan oluşuyor.

Tarikatın eski büyüklerinin armalarıyla süslenmiş bir odada, Tarikatın Büyük Şansölyesi (başbakan konumunda) Riccardo Paternò di Montecupo, üyelerinin din propagandası yapmadığını söyledi.

Montecupo, şunu da ekliyor: "Çalışmamız birinin kalbine dokunuyorsa, çok mutlu oluruz."

"İLK FIRSATTA GAZZE'DE OLACAĞIZ"

Tarikat aynı zamanda Beytüllahim'deki Kutsal Aile Doğum Hastanesi başta olmak üzere kalıcı yapıları da yönetiyor. Kuruluşun İsrail ile diplomatik ilişkisi yok. Ancak bir zamanlar Haçlı Seferleri düzenledikleri Filistin topraklarında Amerikalı bir büyükelçileri var.

Gazze'deki İsrail saldırıları nedeniyle bölgeye ulaşamadıklarını söyleyen kadın büyükelçi Michele Burke Bowe, "Fırsat bulur bulmaz Gazze'de olacağız" diyor.

Kaynak: The Ekonomist

Haber Ara