Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Elysee Sarayı'nda yaptığı görüşmenin ardından, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da yerleşim yerleri kurarak ‘kısmi veya tam' ya da ‘fiili' ilhak planlarının “kırmızı çizgi” oluşturduğunu açıkladı. Macron, bu projeler hayata geçirilirse Fransa ve Avrupalı ortaklarının “kararlılıkla” karşılık vereceklerini belirtti. Macron, “İsrailli yerleşimcilerin şiddet eylemleri ve yerleşim projelerinin hızlanması, Batı Şeria'nın istikrarını tehdit eden ve uluslararası hukuku ihlal eden yeni boyutlara ulaşıyor” uyarısında bulundu.
Filistin Devleti Anayasası ve İnsani Yardım
Macron'un sert açıklamaları, Fransa ve bazı Batılı ülkelerin İsrail'in Gazze'deki savaşına duyduğu hayal kırıklığının ve iki devletli çözüm arayışının bir yansıması olarak görülüyor.
Filistin Anayasası İçin Ortak Komite
Anayasa Hazırlığı: Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesinin Filistin Yönetimi'ne gelecekteki Filistin devletinin anayasasını hazırlamada yardımcı olacağını duyurdu.
Hukuki Zemin: Fransa ve Filistin Yönetimi, yeni bir Filistin anayasası hazırlamak üzere ortak bir komite kuracak. Bu komite, tüm hukuki, anayasal, kurumsal ve örgütsel konularda çalışacak. Abbas, Filistin devletinin kurulması için gerekli tüm koşulları yerine getirmeyi amaçlayan bir taslağı Macron'a sundu.
Tanıma Adımları: Fransa'nın da aralarında olduğu bazı önde gelen Batılı ülkeler, Eylül ayında Filistin devletini resmen tanımıştı.
Abbas'tan Gazze İçin Baskı ve Uluslararası Çabalar
İnsani Yardım ve Vergi Gelirleri: Macron, ülkesinin 2025 yılında Gazze'ye 100 milyon euro insani yardımda bulunacağını söyledi. Abbas ise Macron'dan İsrail'e baskı yaparak Filistin'in vergi gelirlerini serbest bırakmasını ve herhangi bir kesinti yapmayı durdurmasını istedi.
Ateşkes Çabalarına Övgü: Abbas, ABD Başkanı Donald Trump'ın savaşın sona ermesi için gösterdiği çabalara övgüde bulunurken, Mısır, Katar ve Türkiye'nin ateşkes ve rehine/tutuklu serbest bırakılması için harcadığı çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Gazze Yönetimi ve İkinci Devlet Çözümü
Filistin Yönetimi'nin Rolü: Abbas, Filistin Yönetimi'nin Uluslararası İstikrarı Destekleme Gücü'nün desteğiyle Gazze'ye Filistinli güvenlik güçlerinin konuşlandırılması, Hamas dahil silahlı grupların tüm silahlarını teslim etmesi ve İsrail'in geri çekilmesi çabalarını övdü.
Tek Vücut Vurgusu: Abbas, Gazze Şeridi'nin Filistin Devleti'nin bir parçası olduğunu ve Filistin Yönetimi'nin egemenliği altında olması gerektiğini vurguladı.
Seçim Takvimi: Abbas, savaşın bitiminden sonraki bir yıl içinde cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması dâhil olmak üzere, geçici anayasa taslağının ve ilgili yasaların tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.
Yorum Yap