Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Macaristan cumhurbaşkanı canlı yayında istifa etti

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, pedofili suçundan açılan davada delilleri örtmekten suçlu bulunan bir yetkiliyi affetme kararı sonrası büyüyen tepkiler üzerine canlı yayında istifa etti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-10 23:36:10

Macaristan cumhurbaşkanı canlı yayında istifa etti

Geçen hafta Novak'ın, devlet tarafından işletilen bir çocuk yuvasının müdürüne yönelik cinsel istismar iddialarını geri çekmeye çocukları zorladığı için hapse atılan bir adama af verdiği ortaya çıktı.

Bu kararın ardından Macaristan'da Novak'ın istifasını isteyen protestolar büyüdü.

Novak sonunda özür diledi ve affı kabul etmekle "hata" yaptığını söyledi.

Affı onaylayan eski adalet bakanı Judit Varga da, Başbakan Viktor Orban'ın iktidardaki Fidesz partisinin Avrupa seçim kampanyasındaki yeni görevinden istifa etti.

25 KİŞİLİK LİSTE

İstifalara yol açan tartışma, geçen yıl Nisan ayında Papa Francis'in Macaristan ziyareti kapsamında Novak tarafından affedilen 25 kişinin isimlerinin geçen hafta Macar medyası tarafından kamuoyuna açıklanmasının ardından geldi.

Hükümlüler listesinde, çocukları ev müdürüne yönelik taciz iddialarını geri çekmeye zorladıktan sonra üç yıl hapis cezasına çarptırılan Budapeşte yakınlarındaki bir çocuk evinin müdür yardımcısı da vardı.

Müdürün kendisi de hükümet tarafından işletilen tesiste çocukları taciz ettiği gerekçesiyle sekiz yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Macar muhalefet partileri ve protestocular müdürün istifasını talep ediyordu ancak Novak'ın af kararı beklenmedik olduğu kadar ani de oldu.

Novak, Macar siyasetçi Orban'ın önemli bir müttefiki ve daha önce onun aile bakanı olarak çalışmıştı.

2022'de Macaristan cumhurbaşkanlığında sembolik rol üstlenen ilk kadın oldu.

Dava, Macaristan'ın uzun süredir görev yapan milliyetçi hükümeti açısından benzeri görülmemiş bir siyasi skandala yol açtı.

CANLI YAYINDA İSTİFA EDİP ÖZÜR DİLEDİ

Özellikle geleneksel aile değerlerini sosyal politikasının temel taşı haline getiren iktidardaki Fidesz partisi için derin bir utanç yarattı.

Televizyonda canlı yayında konuşan Novak, mahkumun "gözetim altındaki çocukların savunmasızlığından faydalanmadığı" inancıyla affı kabul ettiğini söyledi.

Novak şöyle devam etti:

"Kendilerini desteklemediğimi hissetmiş olabilecek mağdurlardan özür diliyorum. Af ve muhakeme eksikliğinin pedofiliye uygulanan sıfır tolerans konusunda şüphelerin tetiklenmesine sebep olması nedeniyle bir hata yaptım" diye ekledi.

Novak'ın istifasının yanı sıra Fidesz'in önde gelen kadın siyasetçilerinden Varga da aynı dava nedeniyle istifa etti.

Af sırasında adalet bakanı olan Judit Varga af kararını imzalamıştı.

Ülkenin önde gelen iki kadın siyasetçinin istifaları, Orban ve partisi için ciddi bir başarısızlık anlamına geliyor; Varga, Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimlerinde Fidesz listesinin başında yer alacaktı.

BBC

Haber Ara