Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Kriz çantaları' ile masrafsız hayata geçiyorlar

İngiltere'de ortaya çıkan 'hazırlıklı ebeveynler' komşuları tarafından 'kıyamet günü genç kızları' olarak adlandırılsa da, çocuklarını bıçak kullanmayı ve vahşi hayat olan yerlerde yemek yemeyi öğretiyorlar. Mevcut uygarlığın çöküşüne hazır banliyö annelerin sayıları giderek katlanıyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-29 21:04:32

'Kriz çantaları' ile masrafsız hayata geçiyorlar

İngiltere'de Aralık başında başbakan yardımcısı Oliver Dowden, İngilizlere güç kaynaklarının veya dijital bağlantıların kesilmesi durumunda yanlarında mum ve pilli radyolarını hazır bulundurmalarını söyledi.

Bu açıklamanın ardından ekonomik kriz ve kıtlığa karşı stok yapanlar, hayatta kalma kurslarına katılanların sayısı hızla arttı.

İNGİLİZLERDE KITLIK VE SAVAŞ KORKUSU

The Sun gazetesine konuşan uzmanlar, bu duyurudan çok önce hayatta kalma dersleri alan insan sayısında yüzde 100'lük bir artış gördüklerini ve kadınların bu konuda öncülük ettiğini söyledi.

2_312

İngiliz hazırlıklı anneler, Ukrayna ve Gazze'deki savaşların küresel bir çatışmaya, artan enerji fiyatlarına, tecrit ve su kıtlığına yol açmasından endişe ediyor.

Woodland Ways şirketinin Birleşik Krallık çapında ve yurt dışında kurslar sunduğu Matlock'UN Derbyshire şubesinden 46 yaşındaki hayatta kalma uzmanı Jason Ingamells şunları söyledi:

"Bir günlük, hafta sonu ve hatta aylık uzun bir kursa katılmak isteyen erkek, kadın ve ailelerin sayısı iki katına çıktı. Eskiden erkeklerimiz daha fazlaydı ama artık bazı sahalarda kadınlar baskın çıkıyor. Hatta sarhoş gecelerden vazgeçip hayatta kalma kurslarına yönelenlerin bekarlığa veda partileri için bile kurs düzenliyorum. Katılımcılara sadece yiyecek bulabildikleri şeyleri kullanarak nasıl yemek pişirebileceklerini gösteren bazı kurslar veriyorum."

YENİ NESİL HAZIRLIĞI

Krize hazır annelerden biri de Oxford'dan 47 yaşındaki Kya Fernwood. Akupunktur uzmanı ve iki çocuk annesi bekar anne, iki yıl önce dokuz ve 13 yaşlarındaki kızlarıyla birlikte bir orman sanatı gösterisine katılmış.

1_351

Çakmaktaşından ateş yakmayı, meyve ve mantar yemi yapmayı ve hayatta kalma barınağı yapmayı öğrendiler.

Kya şunları söyledi:

“Muhteşemdi. Kızlar harika vakit geçirdiler ve yeni beceriler öğrenirken kendimi daha güçlü hissettim. İlk gösteride etrafımız kamuflajlı iri yapılı erkeklerle çevriliyken, ertesi yıl farklı bir kalabalık vardı. Her zamankinden daha fazla kadın ve aile geldi. Akrabalarımın yaşadığı Kanada'da herkesin kar fırtınası durumunda üç gün yardım almadan hayatta kalabilmesi için genel hazırlık kitine sahip olması gerekiyor. Başbakan yardımcısının bizden evde kriz çantaları bulundurmamızı istemesi çok mantıklı."

VAHŞİ DOĞADA BARINAK

Bir başka İngiliz vatandaşı Jason ona Woodland, şöyle konuştu:

"Okul idaresini yapıyorum, akupunktur tedavisi kliniğimi yönetiyorum ve hayatta kalma kursları ve doğal yaşam becerileri öğretiyorum. Hayatımda ilk kez vahşi doğada bir barınak ve hiç yoktan ateş açma konusunda kendime güvendiğimi hissettim. Eğer kendimi kaynaklara sahip bulamazsam, bir krizle başa çıkabileceğimi hissettim. Kızlarım benimle aynı becerileri öğrendi. Çakmak olmadan ateş yakabilir, barınak yapabilir, içilebilir su bulabilir ve topladıklarından yemek yapabilirler. Onlar bunu yapabilen küçük, modern çalı ustaları."

3_173

Jason'ın kızları ayrıca bıçak tutmayı, çakmaktaşı kullanmayı ve ormanda hayatta kalmak için gerekli anahtar eşyalarla dolu "kriz çantalarına" sahip olmayı da biliyor.

SOSYAL MEDYA YOK

Kya şunları söylüyor:

“Bazı insanlar 10 yaşın altındaki bir çocuğun ormanda bıçak kullandığını görünce dehşete düşebilir ama ne yaptıklarını biliyorlar. TikTok veya YouTube'da vakit geçirmiyorlar. Artık ormandaki evlerindeler. İki kızımın hayatta kalmak için uyku battaniyeleri, su geçirmez giysiler, piller, çakmak taşları, mini kürekler ve kriz çantalarına sahip olmasına sevindim."

6_43

Kızlar, fast food yemek yerine, yabani olarak toplanmış salata, güvercin yahnisi, mürver çiçeği böreği, ormanlık mantar fırınları ve ısırgan otu çorbasıyla akşam yemeği yiyorlar.

"BEN HAZIRLIKLI BİR ANNEYİM"

Kya şöyle devam ediyor:

"Birçok insanın burun kıvıracağını biliyorum ama şimdi anneler, babalar ve aileler daha fazla bilgi almak ve kızlarımla benim sahip olduğumuz becerileri öğrenmek için bana yaklaşıyorlar. Evde çocuklarım elektrik kesintisinden nasıl kurtulacaklarını, suyu nasıl filtreleyeceklerini, testere kullanmayı, ateşte yemek pişirmeyi ve kalmak ve ısınmak için hangi temel eşyalara ihtiyaç duyulacağını biliyorlar. Ben bir kıyamet bağımlısı değilim. Ben hazırlıklı bir anneyim."

İNGİLTERE'DE SATIŞLAR PATLADI

Bu durum, Britanya'nın, nüfusun neredeyse üçte birinin hayatta kalma ürünleri satın aldığı ABD'ye giderek daha fazla benzediğinin bir işareti.

7_30

Birleşik Krallık'ta hazırlık mağazaları, acil durumlarda alıp gidebileceğiniz, su arıtma tabletleri, branda, çakmaktaşı, özel giysiler, hayatta kalma tayınları ve bazı durumlarda gaz maskeleri gibi öğelerle dolu daha fazla sırt çantası seti satıyor.

"KADINLAR ÖMÜR BOYU ÇANTA YERİNE KURTARICI ÇANTALAR ALIYOR"

Cumbria Üniversitesi'nden açık havada ve ormancılık ve hayatta kalma da dahil olmak üzere deneyimsel öğrenme alanında yüksek lisans derecesine sahip olan bir çocuk babası Jason, 22 yıldır hazırlık ve hayatta kalma uzmanı olarak çalışıyor.

5_69

Jason şöyle diyor:

“Anneler özellikle daha fazla beceri istiyor. Araba lastiğini değiştirmeyi bırakın, neyin stoklanacağını, nasıl kendi kendine yeterli olunacağını, hangi bitkilerin yenilebilir olduğunu, nasıl barınak inşa edileceğini ve öncelik kazanan bir krizde ne yapılacağını bilmektir. Kadınlar ömür boyu çanta almak yerine, kurtarıcı çantalar alıyor.”

EVDE HAYATTA KALMA

Banliyöde kendi kendine yeterlilik aynı zamanda bir kriz meydana geldiğinde "araya girmeyi" (yerinde kalmayı) planlayan daha fazla hazırlık annesini de cezbediyor.

County Durham, Hartlepool'dan bir çocuk annesi Katie Lee, İngilizlerin büyük tahsisat geleneğini kullanarak hayatta kalma becerilerini geliştirdi.

40 yaşındaki ressam ortağı Michael ile birlikte yaşayan ve on yaşındaki Bobby'nin annesi olan 31 yaşındaki kadın, "Karantina, yiyecek kıtlığı ve tuvalet kağıdı yüzünden yaşanan kavgalardan sonra banliyöde kendi kendime yetmek istedim. Süpermarketlere güvenerek kıtlık konusunda endişelendim, sonra yaşam maliyeti krizi vurduğunda, kontrolün elimde olduğunu hissetme ve zihinsel sağlığımı ve kaygımı iyileştirme ihtiyacı duydum. Artan hükümet kontrolleri beni de endişelendirdi ve bu yüzden 'kendi işimi büyütmek ama büyük ölçekte' kararımın doğru olduğunu biliyordum."

Katie bu alanda yalnız değil. İngiliz yerel yetkililerinin tahsis bekleme listelerinde en az 157.820 başvuru bulunuyor; bu sayı, 12 yıl önceki 86.787 rakamının neredeyse iki katı.

İki yatak odalı bir belediye evinde yaşayan Katie, payını 2021'de kaptı.

Katie şöyle diyor:

"Eskiden The Good Life adlı televizyon programını izlerdim ve onu çok severdim. Şimdi onu yaşıyorum. İki yıl içerisinde meyve ve sebzede kendi kendimize yetebilir hale geldik. Market faturamızı yılda 1.000 pound azalttı. Karantinadan, yiyecek kıtlığından ve tuvalet kağıdı yüzünden kavga ettikten sonra banliyöde kendi kendime yetmek istedim.”

8_26

İki çocuk annesi olan 30 yaşındaki Care Johnson, ev tahsisini karşılayamıyor ancak kiraladığı belediye evinin arka bahçesini hazırlayıcılar için adeta cennete dönüştürdü.

Dokuz ve beş yaşındaki Esland Ruan'ın annesi Care ise şunları söylüyor:

“Ukrayna savaşı ve küresel huzursuzluk içimdeki hayatta kalma tutkusunu ortaya çıkardı. Ben bir mumya hazırlayıcısıyım ve gurur duyuyorum.

KRİZ ÇANTALARI

Ayrıca acil durumlar için kendi "kriz çantası" da var.

Care şöyle diyor:

“Bu çılgınlık değil, banliyöde hayatta kalma mücadelesi. Çantamda güneş enerjisiyle çalışan piller, tenteler, kıyafetler, uyku tulumları, kibritler, mumlar, temel kamp malzemeleri, fasulye ve pilav gibi uzun ömürlü yemekler var. Yemek konusunda bir hazırlayıcı tavrım var; kalan sebzelerin ev yapımı çorbalara karıştırılmasıyla sıfır atık yaklaşımını benimsiyorum. Eski tarz çözümlere geri dönmeyi öğreniyorum. Büyük Buhran el kitabında bile bulduğum bazı fikirler arasında temel ekmek yapımı ve parasız yemekler yer alıyor."

Care'in hazırlıklı tutumu yalnızca kendi yemeğini üretmek, evini acil durumlara karşı korumak ve bir "kriz çantasına" sahip olmak değil, aynı zamanda giyim konusunda temel bilgilere geri dönmek anlamına da geliyor.

Kendisi şöyle açıklıyor: “Ben bir terziyim ve diğer annelere kıyafetlerini nasıl tamir edeceklerini ve kendi kıyafetlerini nasıl yapacaklarını gösteriyorum. Becerilerimden biri, çocuklarımın okul pantolonlarını gelecek yıl için şorta dönüştürmek ya da kızımın okul kıyafetini ileri dönüştürüp eteğe dönüştürmek. Bu ipucu paylaştığımda anneler şaşkına dönüyor."
Hayatta kalma yanlısı bu topluluğa yapılan hakaretler umurunda değil.

9_23

İki çocuk annesi gıda kıtlığına karşı iyi hazırlanmış

Care şöyle diyor:

“Bu yüzden trollenirsem ya da 'kıyamet günü kızı' olarak anılırsam o insanlar için üzülüyorum. Bir krize hazırlıklı olmak ailemi güvende tutuyor. Biz hazırlıklı anneleriz ve bunu kabul etmekten korkmuyoruz.”

Haber Ara