Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Köpek muamelesi yapılıyor' Rus ordusuna katılan Nepalli askerler anlattı

35 yaşındaki Ganesh, paralı Nepalli askerlerin Ukrayna cephesinde yem muamelesi gördüğünü, oraya gönderildikten sonra yeterli yiyecekleri olmadığını ve Ruslar tarafından dövüldüklerini söyledi.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-19 22:37:13

'Köpek muamelesi yapılıyor' Rus ordusuna katılan Nepalli askerler anlattı

Sky News'in edindiği haberin göre, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında çarpışmak üzere yaklaşık 2.000 Nepalli asker görevlendirildi.

Yoksulluğun sürüklediği Nepalli paralı askerlerin çoğu artık geri dönmek için çaresiz durumda.

35 yaşındaki eve dönebilecek kadar şanslı olan az sayıdaki askerden biri olan Ganesh, Donetsk'te dört buçuk ay boyunca savaşarak geçirdiğini ve Nepallilere "köpek gibi davranıldığını" söyledi.

Ganesh, "Çok korkutucuydu. Drone'ların saldırısına uğradık ve korkunçtu" dedi.

Kendisiyle Katmandu'da bir tapınakta dua ederken rahatlamış ama cephedeki deneyimi nedeniyle travma geçirmiş bir halde konuştuk.

Ganesh, askerlerin iki hafta boyunca Moskova dışında bir askeri akademi olan Avangard eğitim merkezine götürüldüğünü söyledi.

skynews-nepal-russia-cordelia-lynch_6491169

Hindistan ordusunda 10 yıl görev yapmasına rağmen Ganesh, yanındaki pek çok genç gii deneyimsiz olduğunu, bazılarının daha önce hiç silah tutmadığını belirtti.

'ÇOK AZ DESTEKLE ÇATIŞMAYA SÜRÜKLENDİK'

Eğitimden sonra yabancı paralı askerlere yönelik muamelede keskin bir değişiklik olduğunu, çok az destekle birdenbire çatışmaya sürüklendiklerini söyleyen Ganesh, "Eğitimin ilk iki haftasında hayat güzeld. Fakat Ukrayna'ya gönderildikten sonra yeterli yiyeceğimiz yoktu ve Ruslar tarafından dövüldük. Gerçekten kötüydü." dedi.

Ganesh, Nepalli erkeklerin çatışmalarda yemi olduklarını iddia ederken, "Orijinal Rus askerleri arkamızdaydı. Ön saflarda paralı askerler vardı." diye konuştu.

Kremlin birliklerinin önünde Rus suçlular, Nepalliler ve Hintliler ile açık bir hiyerarşi düzeni olduğunu anlatan Ganesh, savaş alanında üç Nepalli adamın öldürüldüğünü gördüğünü ancak çok daha fazla kayıp olduğunu duyduğunu ifade etti.

"ASKERLER RUSYA'NIN FIRSATLARLA DOLU OLDUĞUNU SÖYLEDİ"

Ganesh, İş bulmakta zorlandığını ve Lüksemburg'da çalışıp çalışamayacağını görmek için bir acenteye gittiğinde kendisine "fırsatlarla dolu" olduğu için Rusya'ya gitmesi gerektiğinin tavsiye edildiğini söyledi.

Ganesh daha sonra bir kredi alıp turist vizesiyle Dubai üzerinden Moskova'dan seyahat etmesi için bir milyon Nepal Rupisi (yaklaşık 6.000 sterlin) ödemek zorunda kaldı.

Ortalama aylık Nepal maaşı 150 sterlin'den azdır. Ancak menajer ona Kremlin'in paralı asker alımına katılması halinde ayda yaklaşık 1.675 sterlin kazanabileceğini söylediğini aktaran Ganesh, Rusya'ya vardığında, eğitim kampına götürülmek için başka bir ajana yaklaşık 800 sterlin daha ödemek zorunda kaldı.

Rus ordusunda askere alınan 2.000 erkeğin sayısı, geri dönen askerlerin ifadelerine ve Rusya'nın göç verilerine dayanıyor.

Birçok Nepalli, Rusya'ya gitmeleri için kendilerine öğrenci veya turist vizesi verildiğini anlattı. Nepal hükümeti o kadar endişelendi ki sonunda harekete geçti.

NEPAL, ASKERLERİN ÜLKELERİNE GERİ GÖNDERİLMESİNİ İSTEDİ

Nepallilerin Rusya'nınki de dahil olmak üzere yabancı ordular adına savaşması zaten yasa dışıydı.

Bu yılın Ocak ayında Nepal hükümet vatandaşlarının çalışmak için Rusya veya Ukrayna'ya seyahat etmesini yasakladı ve Moskova'dan işe alınan tüm Nepallileri ülkelerine geri göndermesini istedi.

skynews-nepal-russia_6491175

Sky News'e konuşan Polis Müfettişi Nawaraj Adhikari, Rusya'ya geçmek ve yasadışı bir şekilde Rusya'da Ukrayna'ya karşı savaşmak için gereken belgeleri düzenlemeye yardımcı olan ajanlara (insan kaçakçıları) baskı uygulandığını söyledi.

Adhikari, "Polis halihazırda 22 şüpheliyi tutukladı. Bu büyük ve ciddi bir sorun." dedi.

Öte yandan 150'den fazla Nepalli paralı askerin akrabaları, akrabalarıyla iletişimlerini kaybettikten sonra konsolosluk departmanına başvuruda bulundu.

Ancak yine de yoksulluktan kaçmak isteyen çaresiz erkekler, savaş alanına doğru tehlikeli yolculuğa devam ediyor.

"TİKTOK'TA GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL"

Nepalli gençlerin birçoğu, Rusya'daki mutlu görünen acemi askerlerin eğitimini gösteren TikTok videolarını izleyerek etkilendiklerini söylüyor. Ancak Ganesh, bunu düşünen herkesi kaydolmamaya çağırıyor.

skynews-tiktok-russia-nepal_6491226

"Onlara gitmemelerini söylerdim" diyen Ganesh, "TikTok'ta onları süslü üniformalarla, süslü silahlarla görüyorsunuz. Ama öyle bir şey yok. Savaştan kaçmak hainliktir." dedi.

Ganesh, başka altı Nepalli adamla birlikte kaçmaya çalıştığını ancak Rus askerleri tarafından yakalanıp feci şekilde dövüldüğünü söyledi.

İkinci kez bir ajan kullanmayı denediğini söyleyen Ganesh, "Nepalli bir adam vardı, onunla temasa geçtim ve bana 200.000 ruble (1.700 sterlin) göndermesini söyledi. İstediğini yaptım, sonra kışladan kaçtım ve göndermesi gereken taksiyi bulmak için etrafa bakındım ama taksi orada değildi. Sonra bağlantı kesildi."

Birçok Nepalli arkadaşının da aynısını denediğini söyleyen Ganesh, "Ortalıkta dolaşan, aklını kaçırmış, ajanlar tarafından aldatılan 10 ila 15 Nepalli gördüm." dedi.

Sonunda yürüyerek tekrar kaçtığını söyleyen Ganesh, terkedilmiş eski binalarda uyuduğunu ve sonunda Donetsk'te Rus polisine teslim olmadan önce ormanda bir hafta geçirdiğini anlattı.

"Sınırı geçemeyeceğimi ve burada kalırsam hayatta kalamayacağımı fark ettim" diyen Ganesh, "Teslim oldum ve polise gittim. Bir buçuk ay gözaltında tutuldum ve ardından beni Nepal'e geri gönderdiler." dedi.

Rusya'dan dönmeleri için çağrıda bulunan Nepalli paralı askerlerin aile üyelerinden oluşan bir grubun lideri olan siyasetçi Kritu Bhandari, son haftalarda yaklaşık 700 ailenin akrabalarını eve getirmek için kendisinden yardım istediğini söylüyor. Ayrıca sevdikleriyle teması olmayan 260 paralı askerin varlığından haberdar olduğunu söylüyor.

skynews-tiktok-russia-nepal_6491225

Nepal hükümeti Sky News'e 246 vatandaşının şu anda Rus ordusu için savaştığını ve en az 21 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Ancak Nepal'deki politikacılar ve insan hakları savunucuları, bu resmi tahminlerin gerçek rakamları büyük ölçüde küçümsediğini söylüyor.

Nepal Dışişleri Bakanlığı'na göre, Rus yetkililerin kurbanların ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiği ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Nepalli mevkidaşına endişelerini gidereceğine dair güvence verdiği bildirildi.

Ancak Moskova, Nepallilerin askere alınmasının durdurulması veya ölülerin ülkelerine geri gönderilmesi konusunda henüz bir şey söylemedi.

Sky News, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan ve Nepal'deki büyükelçilikten Ganesh'in iddiaları hakkında yorum yapmasını ve silahlı kuvvetlerdeki Nepalli paralı askerlerin sayısını vermesini istedi ancak şu ana kadar ikisi kurum yanıt vermedi.

Nepal, yoksulluktan kaçmaya çalışan pek çok kişi tarafından yönlendirilen, kendisinin hiçbir çıkarı olmayan bir çatışmanın ortasında kaldı.

Artık güvenli bir geri dönüş garantisi olmadan giderek daha fazla açığa çıkmış görünüyorlar.

SkyNews

Haber Ara