Dolar

32,3823

Euro

34,6713

Altın

2.412,66

Bist

10.131,80

Koalisyon, ABD’nin hava yakıt ikmalinin sona ermesi için çağrıda bulundu

ABD, Riyad'ın Yemen’deki savaşta kullandığı uçakların yakıt ikmaline son vereceğini duyurdu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-10 13:47:58

Koalisyon, ABD’nin hava yakıt ikmalinin sona ermesi için çağrıda bulundu

Yemen'de Suudi Arabistan liderliğindeki askeri koalisyon, kendi kendine yeterli olduğuna inanıyor. Resmi Suudi ajansı cumartesi günü yaptığı duyuruda, ABD‘ye uçaklarına yakıt ikmalini durdurması çağrısında bulundu.

Resmi SPA haber ajansı, Krallık ve koalisyon son zamanlarda Yemen'de hava yakıt ikmali yapmak için bağımsız olarak yeteneklerini arttırdığını açıkladı.ABD ile görüşmelerde bulunan koalisyon, Yemen'deki operasyonları için uçak içi yakıt ikmali desteğinin durdurulması çağrısında bulundu.

Suudi haber ajansı, Suudi Arabistan ve Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbo Mansour Hadi'nin, sadık güçleri destekleyen diğer koalisyon üyelerinin askeri profesyonellik ve kendine yeterliliklerini geliştirdiğini dile getirdi.

Daha sonra Washington Riyad'ın açıklamalarını doğruladı. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, karşılıklı görüşmeler sonrasında, koalisyonun Yemen'deki faaliyetlerini desteklemek için uçak yakıt ikmali yapmak üzere kendi askeri yeteneklerini kullanma kararını desteklediklerini kamuoyuna duyurdu.

Eylül ayında, BM'nin siyasi bir çözüm için başlattığı arabuluculuğunbaşarısız olmasının ardından koalisyonşiddetlendi. Batı Yemen'in stratejik limanı El-Hudeyde'ye saldırılarını yeniden başlattı.

Hükümet yanlısı güçlerin ilerlemesini yavaşlatmak için Husi isyancılarının güçlü direnişi ile cuma günü ölümcül bir hal aldı. Perşembe günü ilk kez Suudi hava saldırılarıyla desteklenen birlikler, güneyden ve doğudan birkaç kilometre ilerleyerek şehre girdiler. Buna karşılık Husi isyancıları, koalisyonun ilerlemesini yavaşlatmak için karşı saldırılarını yoğunlaştırdılar.

Tıbbi kaynaklara göre, El-Hudeyde'de son 24 saatte isyancılar arasında 110 ölü olduğu açıklandı.Koalisyon güçlerinin askeri liderleri ise hükümet yanlısı askerler arasında 22 ölüm olduğunu bildirdi.

SPA haber ajansı, İran tarafından desteklenen Husi milislerin saldırılarının son bulması için,koalisyon güçlerinin üçüncü bir ülkedeBM liderliğinde müzakerelerin sonuç verebileceği yönünde umudu olduğunu ifade etti.

Kaynak: Le Monde, AFP

 

Haber Ara