Dolar

32,2247

Euro

34,9384

Altın

2.418,85

Bist

10.676,65

Kim bu Maduro'ya kafa tutan Juan Guaido?

İngiliz The Independent gazetesinin gözüyle Venezuela’nın halk tarafından seçilmiş meşru iktidarına kafa tutan Juan Guaido kimdir?

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-28 10:36:12

Kim bu Maduro'ya kafa tutan Juan Guaido?

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

Juan Guaido kimdir? Trump tarafından desteklenen Venezuela muhalefet lideri Başkan Maduro'yu devirme girişiminde.

Memeleketinde insani trajediden hareket eden Guaido Ulusal Meclis seçimlerini kazanmdadan önce Hugo Chavez rejimini devralmak istiyor.

Venezuela sosyalist partisi Halk İradesi'nin lideri olan Juan Guaido, krizin vurduğu Latin Amerika ülkesinde kendisini geçiçi Başkan ilan etti.

Onun bu hareketi ise ABD Başkanı Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'dan hızlı destek gördü. Mayıs ayında geniş çaplı protestolara sahne olan seçimlerde 10 Ocak'tan itibaren ikinci altı yıllık dönem için seçimi kazanan Nicolas Maduro'yu devirmek istiyor.

35 yaşındaki parti başkanı “Hükümet darbesine bir son vermek için başkanlığın bütün yetkilerini devralmaya yemin ederim” diyerek bir geçiş hükümeti ile “anayasayı yeniden kurmak için” meşru oylamaya ve insanları çamur batağından kurtarmakta önderlik etmeye söz verdi.

Onun bu hareketi ise Maduro'nun tepkisini çekti. Görevine yeniden devam eden Başkan muhalefeti darbe yapmakla ve ABD'yi de Soğuk Savaş dönemi taktikleriyle solcu bir hükümeti Washington'dan idare edeceği bir “kukla” yönetimi yerleştirmek için devirmeye çalışmakla suçladı.

Venezuela bolivar parasını pula döndüren yüksek enflasyon nedeniyle yiyecek ve gıda sıkıntısını yanında birçok suç dalgalarına da sahne oluyor.

Bir uçak pilotu ve bir öğretmenin oğlu olan Guaido 2000 yılında La Guaira yüksek okulundan mezun oldu. Bir yıl önce ise ailesi Vargas'daki toprak kayması ve sellere neden olan  tropikal yağmurlarda evsiz kalmıştı. Şiddetli yağmurlar ise ülkenin kuzey kıyılarında yapılanmayı yok ederek bazı tahminlerde 30 bine yakın insanın ölümüne neden oldu.

GEORGE WASHINGTON ÜNİVERSİTESİ'NDE OKUDU POLİTİK EYLEMCİ OLDU

Hugo Chavez hükümetinin felakete beceriksiz yaklaşımına öfkelenen Guaido ilgisini politik eylemciliğe yönlendirdi. 2007'de Andres Bello Catholic Universitesi'nden endüstri mühendisi olarak mezun oldu. Ardından ABD'nin başkenti Washington'da George Washington Universitesi'nden lisansüstü diplomasını ve kendi ülkesinde de özel bir okul olan Instituto de Estudios Superiores de Administracion'dan da diploma aldı.

Öğrenciyken Chavez yönetiminin muhalif bir Tv kanalı olan Radyo Caracas televizyonunun yayın hakkını durdurmasına ve anayasal reformlarda hükümetin kendi menfaatini kollamasına karşı protestoları yönetti.

Meksika'da 2009 yılında bir iş teklifini reddederek Venezuela'da kalan Guaido o dönem danışman hocası olan ve halen ev hapsinde tutulan Leopolodo Lopez ile birlikte Halk İradesi partisini kurdu.

2011 yılında ulusal Meclis'e seçilerek 2016'da federal milletvekili oldu. 5 Ocak'ta yasama organının yeni başkanı sıfatıyka kuruma şöhretini yeniden kazandırdı. Maduro ise 2017'de onun yönetimini dağıtmaya ve kendi kafasından kişileri yasamaya doldurtmaya çalıştı.

Guaido 13 Ocak'ta gizli ajanlarca kısa süreliğine tutuklandı ve kollarındaki yaraları destekçilerine gösterdi, bu duruma ise “baskının izleri” adını verdi.  “Venezuela ve kendi eyaleti arasındaki ilişkinin bir çeşit terör olduğunu” bir röportajında dile getirdi.

 “Bunlar olurken dünyanın sesi ve umudu, mesajları gündelik olarak direnmeye, demokrasi hayaline ve daha iyi bir ülke için direnmeye cesaret oldu.”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence 22 Ocak'ta YouTube ve Twitter üzerinden yayınladığı bir videoda Başkan Maduro'yu “iktidar iddia etme meşruiyeti olmayan bir diktatör” olarak tanımladı. Venezuelalılara ise “Seninleyiz, senin yanındayız ve demokrasi yeniden inşa edilene ve doğuştan kazandığın hakların iade edilene kadar da seninle birlikte olacağız” dedi. Guaido'nın Ulusal Meclisi'ni ise “Ülkenizdeki demokrasiden son eser” olarak tanımladı. 

ABD'nin kesin desteğiyle daha önce kitleler tarafından bilinmeyen politikacı hükümete karşı yapılan gösterilerden de destek alarak kendisini dünya sahnesinin merkezinde buldu. Birçok Venezuelalının umudu ise onun çektikleri eziyeti dindireceği ve yolsuz üst tabakadan ayrı duracağı yönünde.

Guaido'nun kişisel olarak aldığı riskler büyük ancak onun tutuklanması Maduro'nun Nisan 2017'de görüldüğü gibi bir başka kanlı baskınla iktidara tutunmasını kesinleştiriyor.

Kaynak: Independent

 

Haber Ara