Dolar

32,3916

Euro

34,8022

Altın

2.440,95

Bist

10.082,77

'Kendini çok zeki sanıyordu'; Yıllarca ABD'ye karşı ajanlık yaptığı ortaya çıktı

73 yaşındaki ABD'li eski büyükelçi Victor Manuel Rocha, Cuma günü onlarca yıldır komünist Küba için gizli ajan olarak faaliyet göstermekten suçunu kabul etti.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-13 12:35:42

'Kendini çok zeki sanıyordu'; Yıllarca ABD'ye karşı ajanlık yaptığı ortaya çıktı

Adalet Bakanlığı'na göre, ABD'nin eski Bolivya büyükelçisi ve Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi Rocha, onlarca yıl Küba hükümetinin ajanı olarak çalıştığını kabul etti.

2_478

Federal yargıç, Miami'de yaşayan 73 yaşındaki Victor Manuel Rocha'yı, "gizli istihbarat toplama görevlerinde" komünist Küba adına onlarca yıl ABD hükümetine karşı çalıştığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkûm etti.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Bölümü'nden Başsavcı Yardımcısı Matthew G. Olsen, "Bugünkü savunma ve verilen ceza, sanığın kırk yılı aşkın süredir devam eden ihanet ve aldatmacasına son veriyor. Rocha, Küba hükümetinin bir ajanı olarak hareket ettiğini, aynı zamanda ABD hükümetinde çok sayıda pozisyonda bulunduğunu, Amerikan halkına şaşırtıcı bir ihanet ettiğini ve ABD'ye verdiği her yeminin yalan olduğunu itiraf etti." dedi.

"KENDİNİ ÇOK ZEKİ SANIYORDU"

Rocha, 1994'ten 1995'e kadar Ulusal Güvenlik Konseyi'nde ve 2000'den 2002'ye kadar ABD'nin Bolivya Büyükelçisi olarak görev yapmış eski bir ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanıydı.

Davayla ilgili konuşan Florida ABD Başsavcısı Markenzy Lapointe, "Victor Manuel Rocha, onlarca yıl boyunca gizlice düşman bir yabancı gücün ajanı olarak hareket etti. Küba'ya yaptığı gizli görevin hikayesinin asla anlatılmayacağını düşünüyordu çünkü asla tespit edilemeyecekbir zekaya, bilgiye ve disipline sahipti. Rocha bunları hafife almıştı. Bu ülkeye verdiği yemine ihanet ettiği için onu adalete teslim etmek için yorulmadan çalışan savcılar ve kolluk kuvvetleri görevlileri de aynı becerilere sahip" dedi.

ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Beth Bloom, Rocha hakkındaki iddianamede yer alan, yabancı bir hükümetin ajanı olarak hareket etmek, ABD makamlarını aldatmak için komplo kurmak ve izinsiz olarak yabancı bir hükümetin ajanı olarak hareket etmekle suçlanmaları kabul ettiğini açıkladı.

Mahkeme daha sonra Rocha'yı 15 yıl hapis, 500.000 dolar para cezası, üç yıl denetimli serbestlik cezasına çarptırıldı.

FoxNews

Haber Ara