TİMETÜRK ÇEVİRİ
Endonezya'da kıyıya vuran İspermeçet balinasının karnından bardaktan çantaya ve plastic terliklere kadar yüzlerce plastik malzeme çıkarıldı. Endonezya'nın ise 2015 yılında dünyanın ikinci büyük plastik çöp üreten toplumu olduğu açıklandı.
KARNINDAN 6 KİLO PLASTİK ÇIKTI
Yerli yetkililerin verdiği bilgiye göre balina acil yardım ekipleri Wakatobi National Park'a ulaştıklarında ölü bulundu. Bu nedenle balinanın ölümüne plastik malzemelerin neden olup olmadığı tespit edilemedi. Hayvanın karnından çıkarılan bu malzemenin ağırlığının ise WWF yetkilisi tarafından 6 kg olduğu ifade edildi.
Ancak ölü balina aşırı plastik kullanımı ile hesaplaşmaya başlayan Endonezya'da büyük yankı uyandırdı. 260 milyon nüfusu ile Güney Asya'daki binlerce adaya yayılan ülke Journal Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre 2015 yılında Çin'in hemen ardından en çok plastik çöp üreten ülke oldu.
EN FAZLA PLASTİK ÇÖP ÜRETENLER GÜNEY ASYA ÜLKELERİ
Plastik malzemenin yenilmesinin balinada sahte bir doyum hissi yarattığını ve bir süre sonra canlının besin yetersizliğinden öldüğünü belirten Trash Free Seas programı yöneticisi Nicholas Mallos, böylelikle hızı ve enerjisi azalan balinanın yırtıcı hayvanlara karşı korumasız kaldığını ifade etti. Buna göre 800 çeşit canlı türü okyanuslarda her yıl 8.8 milyon ton tahmin edilen plastik atığa yöneliyor.
2010 yılında dünyanın en fazla plastik çöp üreticisi ülkeler Güney Asya ülkeleri, Çin, Endonezya, Filipinler, Vietnam, Sri Lanka ve Tayland olmuştu. Çöpün çoğunluğunu ise tek kullanımlık torba, gıda paketi, pipet ve çatal bıçak gibi plastik aletler oluşturdu. Avrupa Parlamentosu Ekim ayında 2021'de başlamak üzere bu türden malzemelerin yasaklanmasını oyladı.
ACİL ÖNLEM İHTİYACI VAR
Endonezya ise 2025 yılında plastik çöpünü yüzde 70 oranında azaltmayı hedefliyor ve bu amaçla her yıl 1 milyar dolarını bütçe olarak ayırıyor. Ülkenin ikinci büyük kenti olan Surabaya'da yaşayanlar örneğin otobüs ücretlerini 10 plastik kap ve beş plastic şişeyi geri dönüşüme vererek ödeyebiliyor.
Haziran ayında Tayland'da ve İspanya'da karınlarını ve bağırsaklarını tıkayan onlarca kilo plastik çöplerle yine ölü balinalar bulunmuştu.
Kaynak: The New York Times