Dolar

32,2306

Euro

34,7533

Altın

2.459,42

Bist

10.335,56

Kaliforniya'nın bütün zenginleri eyaletten kaçtı

Kaliforniya'nın nüfusu 2023'te on binlerce kişi azaldı. Bunların arasında eyaletin vergi gelirinin önemli bir bölümünü sağlayan en zengin Kaliforniyalılar da var.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-22 20:02:14

Kaliforniya'nın bütün zenginleri eyaletten kaçtı

ABD Nüfus Sayım Bürosu'nun yaptığı tahmine göre, eyaletin nüfusu 12 ay içinde yaklaşık 75.400 azaldı..

Bu rakamlar, Nüfus Sayım Bürosu'nun bir bütün olarak ülkenin nüfusu ve 50 eyaletiyle ilgili daha geniş bir açıklamasının parçasıydı.
Vergi Vakfı Devlet Projelerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Jared Walczak, dün öğleden sonra FOX Business'a verdiği röportajda Kaliforniya'nın göç rakamlarının yeni açıklanan nüfus rakamlarından "daha da belirgin" olduğunu söyledi.

Eyalet geçiş verilerine göre Kaliforniya'da 2020-2021'de toplam 399.400'den fazla vergi mükellefi eyaletten ayrılırken 241.200 kişi eyalete geldi; bu da yaklaşık 158.200 net kayıpla sonuçlandı.

Eyalet, bireyler için devletin bu zaman diliminde 331.700'den fazla daha az insanı netleştirdiğini söyledi.

Walczak, "Kaliforniya yıllardır göç konusunda ve son zamanlarda nüfus azalmasında ülkeye öncülük ediyor. Kaliforniya, bütçe açığıyla karşı karşıya olan az sayıda eyaletten biri ve geçtiğimiz yıl vergi gelirlerinde tersine dönen çok az sayıda eyaletten biri. Çoğu eyalette vergi gelirlerinde artış görülmeye devam ediyor."dedi.

Bu ayın başlarında Yasama Analisti Ofisi, Kaliforniya'nın önümüzdeki mali yıl için 68 milyar dolarlık bir bütçe açığı görebileceğini öngördü.

Bu açığı büyük ölçüde, 2022-2023'te toplam gelir vergisi tahsilatlarında %25'lik bir düşüş içeren "ciddi gelir düşüşüne" bağladı. Ofisin raporuna göre, belirli vergi ödemelerinin ertelenmesi ve ekonomik zayıflık gibi etkenler bunda etkili oldu.

EN ZENGİNLER AYRILDI

Walczak, eyaletin gelirindeki düşüşün bir kısmının "yalnızca nüfus azalmasının değil, aynı zamanda en zengin ve en önemli vergi mükelleflerinden bazılarının eyaletten ayrılmasından kaynaklandığını" söyledi.

Tax Foundation'ın eyalet geçiş verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, 2020 ile 2021 yılları arasında Kaliforniya'da net 27.300'den fazla vergi mükellefinde en az 200.000 ABD doları tutarında düzeltilmiş brüt gelir rapor edildi.

Raporda, Kaliforniya şu anda gerçek bir düşüş görülen noktaya geldi; bu son derece nadir görülen bir durum, ancak uzun süredir net bir göç görülüyor. 29 eyaletin son üç yılda bireysel veya kurumsal gelir vergilerini düşürdüğü, Kaliforniya'nın vergi rekabetinin çok daha yüksek olduğu bir dönemde ülkenin en yüksek vergilerinden bazılarını alması bir tesadüf değil. Kaliforniya, vergileri fiilen artıran az sayıdaki eyaletten yalnızca biri" denildi.

HAYAT PAHALILIĞI

Los Angeles Times'a göre, hayat pahalılığı ve konut piyasası gibi ekonomik faktörler de insanların Kaliforniya'dan taşınmasına katkıda bulundu ve uzaktan çalışma da buna katkıda bulundu.

Kaliforniya'nın yıllık bazda kişisel gelir vergisinden elde ettiği gelirin yaklaşık %40'ı eyaletteki vergi mükelleflerinin en üst %1'inden geliyor.

Walczak'a göre nüfus azalması, bazı Kaliforniya programlarının uzun vadeli finansman imkanlarını riske atabilir:

"Devlet yalnızca hisse senedi piyasasındaki dalgalanmalara yüksek oranda maruz kalmıyor, aynı zamanda en zengin vergi mükelleflerine de büyük ölçüde bağımlı ve eğer onlar eyaleti terk ederlerse, bunun etkisi önemli olur. Kaliforniya'da ayrıca, yalnızca bu yüksek net değere sahip bireylere değil, aynı zamanda sürekli nüfus artışı ve istihdam artışı fikrine de fon sağlayan kapsamlı hükümet programları var. Kaliforniya gibi bir eyalette sosyal yardımlar için ödeme yapma şekliniz, gelecek neslin daha fazla kazanmasıdır. Sonuncusundan daha fazla para ödüyoruz ve sisteme daha fazla para ödüyoruz."

Kaliforniya'nın 68 milyar dolarlık bütçe açığı için Yasama Analisti Ofisi, 24 milyar dolarlık rezervlerden çekilmeyi ve diğer önlemleri olası çözümler olarak gösterdi.

ABD Nüfus Sayım Bürosu Salı günü yaptığı açıklamada, Kaliforniya'nın yanı sıra diğer yedi eyaletin nüfusunun da 2023'te azaldığını söyledi.

Büroya göre ülke bir bütün olarak 2023 yılında 334,9 milyonluk bir nüfusa ulaştı. 12 aylık bir çerçevede 1,6 milyon kişi artarak bu seviyeye ulaştı.

Haber Ara