Dolar

32,3721

Euro

34,7751

Altın

2.434,57

Bist

10.082,77

Kadirov: Amerikalıları trolledim

Rus ordusuyla işbirliği içerisinde Ukrayna'da savaşan Çeçen grupların lideri Kadirov, ABD yaptırımlarının kendisini veya aile üyelerini rahatsız etmediğini, Washington'un akrabalarına yönelik yaptırımları kaldırması karşılığında Ukraynalı savaş esirlerinin serbest bırakılması önerisinin sadece 'trolleme' olduğunu söyledi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-07 17:12:39

Kadirov: Amerikalıları trolledim

Cuma günü Çeçenistan'ın Grozni şehrinde Çeçen güvenlik güçlerine hitaben yaptığı konuşmada Ramazan Kadirov, Donbass'taki çatışmalar sırasında ele geçirilen ve şu anda Çeçenistan'da tutulan 20 Ukraynalı askerin, "Amerikalıların geri alması halinde Kiev'e teslim edilebileceğini, bunun karşılığında kendisine, annesine, kızlarına, masum insanlara ve atlara yönelik yaptırımları kaldırılmasını istediğini" ifade etmişti.

Kadırov daha sonra Telegram hesabından yaptığı açıklamada "sıradan Ukraynalıların hayatlarının ABD liderleri için hiçbir şey ifade etmediğini" iddia etti.

Kadirov açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Onlar sadece kendi çıkarlarını düşünüyorlar, bu yüzden bu açıklamayı Amerikalı politikacıların gerçek yüzünü ortaya çıkarmak için yaptım."

Çeçen lider, ailesinin siyasetle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen ABD yetkililerinin teklifini kabul etmeyeceğinin "açık" olduğunu ancak "eğer bir durum söz konusu olursa mazeretlerini duymanın ilginç olacağını" söyledi.

Grozni'deki etkinliğin konukları arasında, 1991 ile 1998 yılları arasında Irak'ta BM'de baş silah müfettişi olarak görev yapan, siyasi analist ve eski ABD Deniz Piyadeleri istihbarat subayı Scott Ritter da vardı.

Kadirov, teklifiyle ilgili olarak "Ritter, bazılarının aksine bu trollemeyi doğru anladı. Yaptırımlara gelince, hiçbir şekilde hayatımıza müdahale etmiyorlar” dedi.

ABD, Çeçen yetkilileri "ağır insan hakları ihlalleri" ile suçlayarak 2020 yılında Kadırov'un aile üyelerini (eşi ve kızları dahil) kara listeye almıştı. Geçen yılın ağustos ayında Çeçen liderin annesi Aymani Kadirova'ya da mali kısıtlamalar ve seyahat yasağı getirildi. Washington'a göre kendisi, ABD'nin Rusya tarafından çatışma bölgesinden tahliye edilen Ukraynalı çocukların "yeniden eğitimine" dahil olduğunu iddia ettiği Akhmat Kadirov Vakfı'nı yönetmesi nedeniyle hedef alınmıştı.

RT

Haber Ara