Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

İtalyan mafyasına kafa tutan rahip yaşadıklarını anlattı

İtalyan rahip Maurizio Patriciello, Napoli'nin Caivano kentindeki kilisesinin yakınında meydana gelen bombalama olayından bu yana polis korumasına sahip ancak suçla mücadeleye devam edeceğine söz verdi

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-07 22:30:16

İtalyan mafyasına kafa tutan rahip yaşadıklarını anlattı

O ne ünlü ne de politikacı ama Napoli'nin eteklerinde ıssız, suçla dolu bir kasaba olan Caivano'da bir papaz. Kilisesinin kapısında "Yolumuzdan çekilin" yazılı bombanın patlamasından bu yana polis koruması altında yaşıyor.

Tehdit, Camorra mafyasının güney İtalya'nın Campania bölgesindeki tarım arazilerine yasa dışı zehirli atık atmasına karşı rahip Patriciello'nun başlattığı mücadele üzerine geldi.

Baskılara rağmen rahip Patriciello boyun eğmedi. Geçen yaza kadar devlet tarafından uzun süre ihmal edilen yoksul bir toplumda suç ve suçlulukla mücadele etmeyi seçti.

2_324

Gergin bir şekilde, cemaatinden bazılarının farkında olmadan mafya için uyuşturucu kuryesi haline geldiği Caivano'da yaşananları şöyle anlatıyor:

"Bir paketi teslim etmek için 50 Euro alıyorlar ve yanıt her zaman, 'Çocuklarım böyle yemek yiyor' şeklinde oluyor. Bu terkedilmiş mahalleler, tıpkı Paris'in banliyöleri gibi, bilinçli olarak planlanıyor ve aranıyor. Bu, yoksulları uzaklaştırmanın bir yoludur. Daha sonra kendi dilini, kendi varoluş biçimini ve kendi yeraltı ekonomisini kuran kapalı bir toplum olan getto oluşuyor. Çok feci bir şey olmadığı sürece devlet bunu görmezden geliyor. Caivano'da feci bir şey oldu ve devlet bunu fark etti."

CAİVANO'DAKİ FECİ OLAY

1980 yılında yıkıcı Irpinia depremi nedeniyle evsiz kalan binlerce insan için geçici bir yuva olması amaçlanan Caivano, ağustos ayında dokuz ve 11 yaşlarındaki iki kız çocuğuna defalarca toplu tecavüz edildiği iddialarının ardından mercek altına alındı.

Kuzen olan kızların, 13'ü erkek 15 kişilik bir grup tarafından istismara uğradığı iddia edildi. Şüphelilerden ikisi mafya babası olduğu iddia edilen kişilerin oğulları çıktı.

Tecavüzlerden bazıları, Caivano'nun uyuşturucu ticareti açısından Avrupa'nın en tanıdık bölgesi sayılan Parco Verde'deki terk edilmiş bir spor kompleksinde gerçekleşti.

İddiaya göre aylarca devam eden suçlar, tecavüz videolarının internette paylaşılması ve sonunda polise ulaşmasıyla gün yüzüne çıktı.

Rahip Patriciello, “Kızlar 50'li yaşlarında bir sübyancı tarafından tecavüze uğramamıştı; Kendileri gibi çocuklar olan bir grup erkek çocuk tarafından tecavüze uğradılar… ve bu sadece bir kez olmadı; bu şiddet aylarca yaşandı” diyor.

meloni-patriciello-mafya

Mahalleyi yöneten suç çetelerinin şiddetine uğrama riskiyle karşı karşıya olduğunu bilen rahip, İtalya başbakanı Giorgia Meloni'ye bir mektup yazdı.

Dört gün sonra Meloni, Caivano'yu ziyaret etti ve aralarında yasadışı bir köpek çiftliği ve cins hayvanlarla dolu kafeslerin bulunduğu bir daire de dahil olmak üzere Camorra ile bağlantılı uyuşturucu, para ve silahlarla dolu gizli yerlere baskın düzenleyen yüzlerce polis memurunun katıldığı bir polis operasyonunu başlattı.

Oerasyonlar, Meloni'nin kendi sağcı hükümetinin “vatandaşlara devletin varlığını hissettirme” arayışı olarak tanımladığı ilk aşama oldu.

Patriciello, "Hızlı yanıtı beni gerçekten hayrete düşürdü. Eski başbakanlar Matteo Renzi ve Giuseppe Conte ile tanışmıştım, ancak Meloni'nin farkı, durumu gerçekten ele almasıydı."

Caivano, o zamandan beri hükümetin İtalya'nın uzun süredir yoksul mahallelerini kurtarma vaadinin örneği haline geldi.Kasabadaki polis sayısı önemli ölçüde arttı ve üç güvenlik yetkilisi bölgenin rehabilitasyonunu denetlemekle görevlendirildi.

Bölgenin yerel meclisi feshedildi. Mafya ile işbirliği ve yolsuzluk şüphesiyle 18 kişi tutuklandı. Spor merkezini yeniden canlandırma çalışmaları, hükümetin 30 milyon Euro'luk finansman sağlamasının ardından başladı.

Adını Caivano'dan alan ve 14 yaşındaki çocukların tutuklanmasını ve hapsedilmesini kolaylaştıran tartışmalı bir yasa da kabul edildi.

Merkez sol muhalefetteki Demokrat partinin lideri Elly Schlein, yasayı "baskı"ya çok fazla odaklandığı için eleştirdi ve önleme konusunda yeterli bulmadı.

1_366

Patriciello, Başbakan Meloni'nin yaklaşımından ve görünürdeki kararlılığından etkileniyor ancak sokaklara daha fazla polis koymaktan çok daha fazlasının yapılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Sokaklarda sıkı devriye gezildiğinden bir paket bile uyuşturucu dağıtılmadı. Ancak bu tek başına buradaki sorunları çözmek için yeterli değil; örneğin sosyal hizmetler kağıt üzerinde var, gerçekte ise daha az. Üç sosyal hizmet uzmanımız var ama bu kadar geniş ve karmaşık bir yer için en az 20 kişiye ihtiyacımız var.”

2_325

Caivano halkını üzen bir diğer büyük sorun da kanserden ölenlerin sayısının yüksek olması. Kasaba, Campania'da mafyanın zehirli atık döküp yaktığı, "Ateşler Ülkesi"nin kalbinde yer almaktadır.

2021'in başlarında İtalya'nın yüksek sağlık enstitüsü, zehirli atıklarla yüksek kanser oranları arasında bir bağlantı olduğunu doğruladı.

Rahip Patriciello, yangınların azaldığını ancak toplumun sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkilerini şöyle anlatıyor:

"Yaptığım son birkaç cenazenin tamamı tümörlerden öldü, yeğenim de dahil. Yengem geçen yıl kanserden öldü. Kısa bir süre önce kızı ön sırada oturan başörtülü bir kadının cenazesini yapmıştım. Tabuta baktım ve bir yıl içinde kızının cenazesini de yapacağımı biliyordum. Geçen gün öldü.”

Rahip, Caivano'da bir sosyoloji öğrencisinin yakın zamanda mezun olması gibi iyi şeylerin de olduğunu söylüyor; ancak bunun bir haber olması, yerel eğitimin durumu hakkında çok şey anlatıyor.

Patriciello sözlerini şöyle tamamladı:

“Milano ya da Venedik'teki bir kız için bu normal olabilir ama bizim için değil. Burada iyi bir şey olduğunda bu, başka yerde olmasından bin kat daha değerlidir. Caivano bir sembol haline geldi. Fakat bu aynı zamanda İtalya'daki tüm ötekileştirilmiş toplumlar için de yol gösterici bir ışık olabilir.”

TheGuardian

Haber Ara