Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İtalya'dan 'AB ordusu kuralım' çıkışı

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Avrupa Birliği'nin barışı koruma ve çatışmaları önlemede rol oynayabilecek kendi birleşik ordusunu kurması gerektiğini söyledi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-07 18:50:04

İtalya'dan 'AB ordusu kuralım' çıkışı

İtalyan gazetesi La Stampa'ya verdiği röportajda Tajani, liderliğini yaptığı Forza Italia partisi için savunma alanında daha yakın Avrupa işbirliğinin bir öncelik olduğunu söyledi.

Tajani röportajda şunları söyledi:

"Dünyada barışı korumak istiyorsak, bir Avrupa ordusuna ihtiyacımız var. Ve bu, etkili bir Avrupa dış politikasına sahip olabilmenin temel ön koşuludur. ABD, Çin, Hindistan, Rusya gibi güçlü aktörlerin olduğu ve Orta Doğu'dan Hint-Pasifik'e kadar krizlerin olduğu bir dünyada, İtalyan, Alman, Fransız veya Sloven vatandaşları ancak halihazırda var olan bir şeyle korunabilir: Avrupa Birliği."

Avrupa savunma işbirliği görüşmeleri, Rusya'nın neredeyse iki yıl önce Ukrayna'yı tam kapsamlı işgal etmesinden bu yana siyasi gündemin üst sıralarında yer alıyor.

Tajani ayrıca 27 ülkeden oluşan AB'nin, mevcut Avrupa Konseyi başkanı ve Avrupa Komisyonu başkanından oluşan yapı yerine, liderliğini düzene koyması ve tek bir başkanlığa sahip olması gerektiğini söyledi.

Dışişleri bakanı, geçen yıl Silvio Berlusconi'nin ölümünün ardından Forza Italia'nın lideri seçilmişti.

Reuters

Haber Ara