Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İsveçlilere 'savaşa hazırlanın' çağrısı

İsveç'te düzenlenen büyük bir konferansta bulunan delegelere, ülkenin Rusya ile olası bir çatışmaya hazırlıklı olması gerektiği söylendi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-09 23:12:41

İsveçlilere 'savaşa hazırlanın' çağrısı

Üst düzey İsveçli yetkililer, Moskova ile artan gerilim nedeniyle ülke vatandaşlarını olası bir savaşa hazırlanmaya çağırdı. Açıklamalar Salen'deki Folkoch Forsvar Ulusal Konferansı'nda yapıldı.

Pazar günü yaptığı bir konuşmasında İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, ülkesinin beklenen NATO üyeliğini "İsveç güvenlik politikasında 200 yılı aşkın süredir yaşanan en büyük değişiklik" olarak övdü.

Billstrom, "Rusya'nın yakın gelecekte İsveç ve Avrupa'nın güvenliğine ciddi bir tehdit oluşturacağı, Stockholm'ün gerçekçi olması ve uzun süreli bir çatışmayı varsayması ve buna hazırlıklı olması gerektiğini" uyarısında bulundu.

Savunma Bakanı Pal Jonson da bu görüşe katılarak, Ukrayna'nın Rusya ile yaşanan çatışmada "Avrupa'nın kalkanı" görevi gördüğünü öne sürerek "savaş bizim başımıza da gelebilir" dedi.

Geçen yıl İsveç, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'da başlattığı askeri operasyona atıfta bulunarak, bağlantısızlık politikasından vazgeçerek NATO'ya katılmayı tercih etti. Komşu ülke Finlandiya da Nisan 2023'te NATO'ya katılarak aynı şeyi tercih etti.

Başbakan Ulf Kristersson geçtiğimiz günlerde, NATO'nun Baltık ülkelerindeki Gelişmiş İleri Varlığının bir parçası olarak burada konuşlanmış olan Kanada liderliğindeki 2.000 askeri takviye etmek üzere önümüzdeki yıl Letonya'da 800 İsveç askerinin konuşlandırılacağını duyurdu.

Geçen yıl aynı konferansta ülkesinin NATO'daki gelecekteki rolü hakkında konuşan Kristersson, "barış zamanında kendi topraklarımızda nükleer silahlara sahip olmamız ihtimal dahilinde" dedi.

Moskova, NATO'nun Rusya'nın batı sınırlarına doğru devam eden genişlemesinin yanı sıra Ukrayna'nın gelecekte NATO üyeliğinin devam eden çatışmanın temel nedenleri arasında olduğunu belirtti. Rusya, NATO'yu ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Batı'yı Avrupa'yı "yüzleşme arenasına" dönüştürmekle suçlarken, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımının "Avrupa'daki durum üzerinde olumsuz etki yaratacağı" konusunda uyardı.

Moskova ayrıca Kiev'e yapılan silah ve para teslimatlarının NATO ülkelerini çatışmanın fiili katılımcısı haline getirdiğini de belirtti.

RT

Haber Ara