Dolar

32,2077

Euro

35,0144

Altın

2.512,30

Bist

10.739,57

İsrail ordusunda 'Gazze sendromu': Tıbbi esrar kullanıyorlar

İbranice web sitesi Times of İsrael'in haberine göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarda zor durumda olan İsrail askerleri arasında 'tıbbi esrar' kullanımında yüzde 250 oranında gözle görülür artış oldu.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-10 19:35:58

İsrail ordusunda 'Gazze sendromu': Tıbbi esrar kullanıyorlar

"Tıbbi esrar", semptomları hafifletmek için kullanılan esrar bazlı her türlü ilaç için geniş bir terimdir ve spesifik esrar içeren bazlı ürünler reçeteyle satılmaktadır.

TIBBİ ESRAR İLE ESRAR ARASINDAKİ FARK

Keyif amaçlı esrar, dünya genelin yasa dışı uyuşturucu olatak değerlendiriliyor. Bu tür esrar bir ilaç sayılmadığı için içerisindeki aktif ve yabancılar madde sağlığa zararlı sayılıyor.

Tıbbi esrara gelince, yağlar, haplar ve kurutulmuş çiçek ürünleri de dahil olmak üzere 100'den fazla üründe mevcuttur.

TIBBİ ESRAR HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIYOR?

NHS web sitesi tıbbi esrar kullanımının tıbbi nedenlerini şöyle listeliyor:

Kemoterapi hastalarını tedavi

Bu ilaçla tedavi görenlerin kişilerin başında kendilerini yorgun, mide bulantılı dönemler geçiren kemoterapi hastaları geliyor.

-61-1170x600

Bu kişilere, diğer tedaviler yardımcı olmadığında veya onlar için uygun olmadığında hastalıklarıyla ilişkili semptomların hafifletilmesine yardımcı olmak için uzmanlar tarafından tıbbi esrar ilacı reçete edilebilir.

Multipl skleroz tedavisi

Tıbbi esrar, vücudun bağışıklık sisteminin beyindeki, optik sinirdeki ve omurilikteki sinir hücrelerinin koruyucu kaplamasına saldırdığı bir hastalık olan multiple skleroza (beyni ve omuriliği tutan özbağışıklık hastalığı) tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olarak kabul edilir.

Bu hastalığa yönelik tıbbi esrar tedavisi, diğer tedavilerin işe yaramadığı yetişkinler için Birleşik Krallık'ta lisanslıdır.

Uzun süreli ağrı tedavileri

Bazı çalışmalar tıbbi esrarın belirli ağrı türlerinin tedavisine yardımcı olabileceğini öne sürüyor ancak bunlar, doktorların tek başına bir ağrı kesici ilaç olarak tavsiye etmesi için yeterli değil.

000_8L73R

Bazı durumlarda ise klinik araştırmanın bir parçası olarak ağrıyı tedavi etmek için reçete edilebilir.

Health Direct web sitesine göre tıbbi esrar genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere kronik ağrıları tedavi amaçlı kullanılır:

- Artrit ağrısı
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Nöralji

Tıbbi esrar ayrıca aşağıdaki rahatsızlıklarla ilişkili semptomları da tedavi edebilir:

- Endişe
- Epilepsi
- Uykusuzluk hastalığı

Tıbbi esrarın anksiyete ve depresyonu azaltmadaki etkisi

Esrar, depresyon ve anksiyete semptomlarını hafifletebilir ancak herkes için faydalı olmayabilir. Bunu başarmada kanıtlanmış etkinliği konusunda bugüne kadar yeterli araştırma bulunmamaktadır.

Geçtiğimiz birkaç yılda tıbbi esrara olan ilgi arttı ve bugün yaygın olarak bulunabiliyor. Depresyon ve anksiyete de dahil olmak üzere bir dizi sağlık durumunun tedavisinde kullanılıyor.

esrar

Depresif bozukluklar ve anksiyete bozuklukları yaygın zihinsel rahatsızlıklardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 264 milyondan fazla insanın klinik depresyondan muzdarip olduğunu tahmin ederken, Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü (NIMH) Amerika'daki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 31'inin klinik depresyondan muzdarip olduğunu tahmin etmektedir.

Tıbbi esrar ve ekstraktlarının tıbbi potansiyeli hakkındaki konuşmaların yaygınlaşmasıyla birlikte, daha fazla insan esrarın bu psikolojik hastalıkların semptomlarını hafifletmek için kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyor.

Gerçekten de bazı araştırmalar, tıbbi esrar kullanıcılarının yüzde 50'sinin semptomları hafifletmeyi amaçladığını ortaya çıkardı. Anksiyete belirtilerini, yüzde 34'ü ise depresyonu tedavi etmek için kullanıyor.

Psych Central web sitesine göre, bir araştırmada esrarın kısa vadede de olsa kişilerdeki kaygı, depresyon ve stres düzeylerini azaltabildiğini buldu.

Esrarın kaygıyı tedavi etmeye yardımcı olup olamayacağını inceleyen nispeten az sayıda çalışma olmasına rağmen, 2018 ve 2019'da bu bitkinin kaygıyı, özellikle de sosyal kaygı bozukluğunu ve travma sonrası stres bozukluğunu tedavi etmeye yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Ayrıca, düşük dozda olması kaydıyla endişeyi hafifletmeye yardımcı olabileceğini öne süren bazı araştırmalar da var. Ancak kesin sonuçlara ulaşana kadar daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Bazı araştırmalar, tıbbi esrarın da kaygıya neden olabileceğini, çünkü içerdiği yüksek tetrahidrokanabinol (THC) düzeylerinin, düşüncelerin hızlanması ve kalp atış hızının artması dahil olmak üzere artan kaygı belirtileriyle bağlantılı olduğunu öne sürüyor.

TIBBİ ESRAR KULLANMANIN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

RX List sitesi, tıbbi esrar kullanımıyla ilişkili yan etkilerin aşağıdakileri içerdiğini belirtir:

- Baş dönmesi
- Uyuşukluk
- Yorgun
- Kognitif bozukluk
- Paranoyak hissetmek
- Halüsinasyonlar
- Ruh hali değişiklikleri
- Kan basıncının azaltılması
- Hipertansiyon
- Kuru ağız
- Tat alma bozukluğu
- Anoreksiya
- İdrar retansiyonu
- Deri döküntüsü

KULLANIMINA İLİŞKİN UYARILAR

Tıbbi esrar ilacını kullanmak istiyorsanız aşağıdakileri unutmamalısınız:

– Belirli ilaç türlerine, gıdalara veya diğer koruyucu maddelere karşı alerjiniz hakkında doğrudan doktorunuza bilgi verin.
Ayrıca günlük olarak aldığınız besin ve bitkisel takviyeleri ve vitaminleri de doktorunuza bildirmelisiniz.
– Akut ya da kronik hastalık belirtileriniz varsa bunları da göz ardı etmemeli ve doktorunuza bilgi vermelisiniz.
– İlacın kullanılabileceğinden emin olmak için karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri yaptırın. Bu testler ilaca başlamadan önce yapılır.

ArapPostası

Haber Ara