Dolar

32,2289

Euro

34,6654

Altın

2.418,75

Bist

10.676,65

İran balistik füze testlerine devam ediyor

İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki fikir ayrılıkları sürerken, İran, savunma ve caydırıcılık yeteneklerini artırmak için balistik füze testlerine devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, orta menzilli balistik füze testinin İran ordusu tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-03 12:48:47

İran balistik füze testlerine devam ediyor
TİMETÜRK ÇEVİRİ İranlı bir ordu sözcüsü pazar günü yaptığı açıklamada, İran'ın savunma ve caydırıcılık yeteneklerini artırmak için balistik füze testlerine devam edeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, orta menzilli balistik füze testinin İran ordusu tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, bu testin, temmuz 2015'te Viyana'da imzalanan İran nükleer programı hakkındaki uluslararası anlaşmaya aykırı olduğunu belirtti. Bu anlaşma artık ABD'nin tek taraflı feshettiği bir anlaşmadır. Silahlı kuvvetler sözcüsü General Abolfazl Shekarchi, Mike Pompeo'nun bahsettiği balistik deneyi doğrulamadı ama aynı zamanda reddetmedi.

Abolfazl Shekarchi, İran'ın savunması ve caydırıcılığı amacıyla yapıldığını ve bu testlere devam edileceğini söyledi. Shekarchi, testlerin söz konusu nükleer müzakerelerin bir parçası olmadığını ve herhangi birinden izin almayacaklarını ve bunun ulusal güvenliklerinin bir parçası olduğunu aktardı.

Bir Twitter mesajında, güvenlik sorunları için Beyaz Ev danışmanı John Bolton, İslam Cumhuriyeti'nin orta menzilli füze testi yaptığını söylemişti. Bolton, bu durumun kışkırtıcı tutumun tolere edilemeyeceğini yazmıştı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bahram Qasemi, İran tarafından kullanılan füzelerin sadece savunma amaçlı olduğunu söyledi. İran'ın füze programını ve füze testlerini yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararının olmadığını da özellikle belirtti.

Bahram Qasemi ayrıca Mike Pompeo'nun ekonomik yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerinin gözden geçirilmesini sağlayan 2231 sayılı kararla ilgili açıklamalarına da yanıt verdi. Qasemi, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı ve yasadışı olarak geri çekildiğini ve aynı zamanda yaptırımlarla tehdit etmesinin ironik bir durum olduğunu söyledi.

ABD'nin Viyana anlaşmasından çekilmesinden bu yana, diğer beş imza sahibi ülke Fransa, İngiltere, Çin, Rusya ve Almanya, İran'ın nükleer politikasını kontrol etmek için bu yasal çerçeveyi korumaya çalışıyorlar. Bolton, Avrupa'nın İran ve ABD arasında bir seçim yapması gerektiğini söyledi.

Kaynak: La Tribune

Haber Ara