Meltem Suat Timeturk Dış Haberler Servisi/Özel
Avrupa ülkeleri, Tahran'a müzakerelere devam etmesi için yaptırımları altı ay erteleme önerisi sunmuş, ancak İran'dan olumlu yanıt gelmemişti. Bunun üzerine İngiltere, Fransa ve Almanya, BM'nin “snapback” mekanizmasını devreye sokarak yaptırımları yeniden uygulamaya aldı.
2015 yılında İran ile dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmada yer alan snapback, anlaşmanın taraflarının BM Güvenlik Konseyi'ne İran'ın taahhütlerine uymadığını bildirmesinden 30 gün sonra devreye giriyor ve BM tarafından veto edilemez şekilde uygulanıyor.
Yaptırımlar arasında silah ambargosu, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin yasaklanması, bazı kişiler için seyahat yasağı ve hesap dondurma tedbirleri bulunuyor. Kararın ardından İran riyali hızla değer kaybederken, Tahran'ın önümüzdeki dönemde nasıl bir adım atacağı merak konusu.
Yorum Yap