Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Interpol'dan, Türkiye'ye 'Dahlan 'reddi!

Interpol, Türkiye'nin topraklarında casusluk faaliyetleri yürütmekle suçladığı Filistinli Muhammed Dahlan için tutuklama emri çıkarma talebini reddetti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-25 07:25:36

Interpol'dan, Türkiye'ye 'Dahlan 'reddi!

 Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı), Türkiye'nin topraklarında casusluk faaliyetleri yürütmekle suçladığı Filistinli Muhammed Dahlan için tutuklama emri çıkarma talebini reddetti.

Interpol Genel Sekreterliği, 22 Ağustos 2020 tarihinde "Bildirimler ve Yayınlar Çalışma Grubu" tarafından yayınlanan bir mektupta, Türkiye'nin Filistinli lider Muhammed Dahlan aleyhine uluslararası tutuklama emri (kırmızı bülten) çıkarma talebinin reddedilmesine ilişkin kararını organizasyonun tüm üye ülkelerindeki ulusal merkez ofislerine bildirdi.

Alghad.tv'nin haberine göre; bu ret, Ankara'daki Interpol Ulusal Merkez Bürosu'nun 21 Ağustos'ta şu anda Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi'de ikamet eden Dahlan'a karşı Mısır vatandaşlarını ve Türk topraklarında ikamet eden Filistinlileri hedef alan casusluk faaliyetleri yürütmekle suçlayan bir talep yayınlamasından 24 saat sonra geldi.

INTERPOL'un dünya çapındaki tüm Ulusal Merkez Bürolarına gönderdiği mesajda, INTERPOL Genel Sekreterliği'nin INTERPOL Anayasası'nın 3. maddesine uymaması nedeniyle Türkiye tarafından sunulan talebi reddetme kararını "Bildirimler ve Yaygınlaştırma Çalışma Grubu" na bildirdi.

“Bildirimler ve Yaygınlaştırma Çalışma Grubu” ndan alınan mesaja göre Genel Sekreterlik, Ankara'daki Ulusal Merkez Bürosuna “bu durumda INTERPOL kanalları aracılığıyla polisle hiçbir işbirliği yapılamayacağını” bildirdi.

Ayrıca mektupta, “Dahlan ile ilgili tüm bilgilerin INTERPOL veri tabanlarından kaldırıldığı” ve “Genel Sekreterliğin 21 Ağustos 2020 tarihinde Ankara'daki Ulusal Merkez Ofis tarafından dağıtılan tutuklama emri çıkarılması talebine ilişkin yazı ile ilgili herhangi bir işlem yapmayacağı” belirtiliyor. 

Birleşik Arap Emirlikleri'nin "truva atı" olarak bilinen ve BAE Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın danışmanı olan Muhammed Dahlan da, resmi Facebook sayfasında, Interpol'ün Türkiye'nin kendisi hakkında tutuklama emri çıkarma talebini reddettiğini doğrulayan bir metni paylaştı.

BAE adına casusluk yaptıkları iddiasıyla 19 Nisan 2019 İstanbul'da gözaltına alınan Samir Semih Şaban ve Yusuf Hasan'ın, Muhammed Dahlan tarafından Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları ve Türkiye'de yaşayan Filistinli kanaat önderleri hakkında bilgi toplamak için görevlendirildikleri, "gizli tanık" ifadeleriyle belirlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bunun üzerine, Muhammed Dahlan hakkında "kırmızı bülten" talebinde bulundu.

Hakkında yakalama kaydı bulunan Muhammed Dahlan'ın, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimini finanse ettiği öne sürülüyor.

"Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs etmek", "devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak", "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek", "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "uluslararası casusluk yapma" suçlarından aranan Muhammed Dahlan, Terör Arananlar Kırmızı Liste'de yer alıyor.

Türkiye tarafından yakalanması için başına 10 milyon TL'ye kadar ödül konulan Muhammed Dahlan, Arap dünyasında ‘karanlık kişilerin adamı' olarak biliniyor.

Kaynak: Alghad.tv, ajanslar

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara