Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İngiltere, yeni bir karşı casusluk teşkilatı kuruyor

Üst düzey bir İngiliz emniyet yetkilisi, mevcut tehditlerin artık Soğuk Savaş dönemindekinden daha büyük olduğunu iddia etti

3 Ay Önce Güncellendi

2024-01-22 13:46:01

İngiltere, yeni bir karşı casusluk teşkilatı kuruyor

İngitere'de üst düzey bir terörle mücadele yetkilisi, İngiliz polisinin Çin, Rusya ve İran gibi devletlerin oluşturduğu iddia edilen casusluk tehditleriyle mücadele etmek için yeni bir birim kurduğunu duyurdu.
Birim, ülkede yılın ikinci yarısında yapılması beklenen genel seçimler öncesinde potansiyel riskleri azaltmakla görevlendirildi.

Metropolitan Polis Komiser Yardımcısı Matt Jukes, basına yaptoğo açıklamada, düşman devletlerin oluşturduğu tehdide karşı istihbaratın "Soğuk Savaş günlerinden bu yana olduğundan daha önemli" olduğunu söyledi.

Jukes, açıklamasında hedef ülkelerin de adını anarak "Çekimser olmak istemiyorum. İran, Çin ve Rusya'nın devlet aygıtının bazı kısımlarından bahsediyoruz.” dedi.

İngiltere geçen yıl, güvenlik hizmetlerine devlet desteğiyle sabotajlara karşı mücadele etmek için ek önlemler sağlamak üzere tasarlanan Ulusal Güvenlik Yasasını kabul etti. Yasa, İngiltere'nin Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman casuslarının tehdidiyle karşı karşıya kalması sırasında uygulamaya konulan Londra'nın casusluk yasalarını yeniden düzenliyor.

Jukes, yeni karşı casusluk biriminin, yasanın sağladığı yetkileri kullanarak "Birleşik Krallık güvenlik topluluğunun düşmanca devlet eylemlerine tepkisini hızlandıran en açık birimi olmasını" sağlayacağını ekledi.

SOSYAL MEDYA ETKİSİ VE SUİKAST ENDİŞESİ

Açıklamada polisin, sosyal medyada yanlış bilgi boyutunun Birleşik Krallık'ta önceki seçim dönemlerini geride bıraktığını tespit ettiğini belirtildi.

Son iki yılda İran devletiyle bağlantılı olduğunu iddia ettiği 15'ten fazla doğrudan tehdide atıfta bulunan Jukes, yetkililerin siyasi figürleri öldürmeye yönelik planlarla ilgili endişelerini dile getirdiğini belirtti.

İNGİLTERE

Aralık ayında, Çeçenistan doğumlu Avusturya vatandaşı Magomed-Husejn Dovtaev, Londra'daki bir İran medya şirketine yönelik "düşmanca keşif" yaparken güvenlik görevlileri tarafından gözlemlenmesinin ardından Birleşik Krallık yetkilileri tarafından üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şüphelinin telefonunun incelenmesi sonucu, tutuklanmadan önce binanın güvenlik düzenlemelerini kaydettiğini gösterdiği bildirildi.

Dovtaev'in duruşması sırasında mahkemeye, söz konusu televizyon kanalının İran hükümetini eleştirdiği ve İran'ı insan hakları ihlalleriyle suçladığı öğrenildi. Dovtaev, bilinmeyen bir kişi tarafından kendisine tuzak kurulduğunu ve mimarisini beğendiği için binayı kaydettiğini söyledi.

Birleşik Krallık'ta bir sonraki genel seçimlerin bu yılın sonlarında yapılması ve en geç 28 Ocak 2025'ten önce yapılması bekleniyor.

RT

Haber Ara