Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İngiltere-Venezuela gerilimi tırmanıyor

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun geçtiğimiz günlerde Guyana'nın bir bölümünü ilhak edildiğini duyurmasının ardından İngiltere ile Venezuela arasındaki gerilim tırmanıyor. İngiltere, bölgeye savaş gemisi gönderme kararı aldı.

4 Ay Önce Güncellendi

2023-12-24 19:56:08

İngiltere-Venezuela gerilimi tırmanıyor

160.000 kilometrekarelik Essequibo bölgesi genel olarak Guyana'nın bir parçası olarak kabul ediliyor.

Ancak son yıllarda Venezüela, büyük petrol ve gaz keşiflerinin ardından bölge ve açık deniz alanlarındaki hak iddiasını yeniden gündeme getirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Venezuela'ya veya sınır anlaşmazlığına atıfta bulunmaksızın, İngiltere'nin Kraliyet Donanması devriye gemisi HMS Trent'inin bölgeye konuşlandıracağını söyledi.

Bir İngiliz yetkili, "HMS Trent, Atlantik Devriye Görevi konuşlandırılması sırasında bölgedeki bir dizi anlaşmanın parçası olarak bu ayın sonlarında bölgesel müttefiki ve İngiliz Milletler Topluluğu ortağı Guyana'yı ziyaret edecek" dedi.

Güney Amerika ülkesinin petrol zengini Essequibo bölgesi nedeniyle komşusu Venezuela ile sınır anlaşmazlığıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde İngiltere savunma bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, bu ayın sonunda Guyana açıklarına bir donanma gemisi konuşlandıracağını söyledi.

Bu konuşlandırma, İngiltere'nin bir müttefiki ve eski İngiliz kolonisi olan Guyana'ya desteğini sunmak amacıyla bu ayın başlarında İngiliz Dışişleri'nin Guyana'ya yaptığı ziyaretin ardından geldi.

Guyana ve Venezuela bu ayın başında herhangi bir güç kullanımından kaçınma ve uzun süredir devam eden anlaşmazlıkta gerilimi tırmandırmama konusunda anlaşmaya varmıştı.

Reuters

Haber Ara