Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İngiltere üniversitelerindeki Yahudiler için özel kadro

Üniversitelerin Yahudi öğrencilere duygusal destek sağlamak için kullandığı hahamlık hizmeti, İsrail için 'proaktif savunuculuğu' da kapsıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-09 16:50:26

İngiltere üniversitelerindeki Yahudiler için özel kadro

Middle East Eye'ın haberine göre, İngiliz üniversiteleri tarafından Yahudi öğrencilere duygusal destek sağlamak için kullanılan hahamlık hizmeti kapsamında, hahamların "İsrail'in proaktif savunucuları" olmasını gerektiriyor.

Üniversite Yahudi Topluluğu (UJC), Birleşik Krallık çapında düzinelerce üniversitede faaliyet gösteren kayıtlı bir yardım kuruluşu.

Kuruluş, haham ve haham çiftleri buluyor ve onların "her kökenden ve milletten Yahudi öğrenciler için orada olduklarını" söylüyor.

UJC ayrıca şu anda hükümetin yüksek öğrenimde antisemitizmle mücadele konusunda sunmayı vaat ettiği yeni yönetmelik konusunda bakanlara tavsiyelerde bulunuyor.

Ancak UJC, Brighton, Bristol ve Glasgow'daki boş hahamlık pozisyonları için web sitesinde yer alan iş tanımlarında, adaylar için temel özellik olarak "proaktif bir İsrail savunucusu olmak" sayılması dikkat çekti.

UJC, Yahudi öğrencilere manevi destek sağlamanın yanı sıra, din adamlarının üniversite yetkilileriyle konuştuğunu, diğer dinlere mensup din adamlarıyla yakın işbirliği içinde çalıştığını ve kendi bölgelerindeki kampüslerde düzenlenen dinler arası faaliyetlere katıldığını söylüyor.

UJC, din adamlarının aynı zamanda üniversitedeki Yahudi topluluklarını "desteklemek ve teşvik etmek" ve "Yahudi yaşamını korumak için Yahudi öğrencilerin çıkarlarını üniversitede temsil etmek - örneğin düşmanca konuşmacıların engellenmesi, Yahudi karşıtı düşmanlığa tepki vermek" için orada olduklarını söylüyor.

Boş kadrosu açılan vaizlik işlerinin tanıtımını yapan bir web sitesinde, "Tüm Yahudi öğrenciler için bir güç ve destek kaynağı olacaksınız, bölgenizdeki üniversitelerin temsilcisi olarak hizmet edeceksiniz" denildi.

KARARA ELEŞTİRİ

Ancak Londra Queen Mary Üniversitesi'nde insan hakları hukuku profesörü ve Britanya Orta Doğu Çalışmaları Derneği'nin (Brismes) başkan yardımcısı Neve Gordon, İsrail'i savunması beklenen bir hahamın kampüslerdeki tüm Yahudi öğrencilere nasıl duygusal destek sağlayabileceğini sorguladı.

İsrailli olan Gordon, "Bu iş ilanlarında Yahudi olmak ile İsrail'in savunucusu olmak arasında bir bağ var ve bu hiçbir şekilde Birleşik Krallık'taki pek çok Yahudinin konumunu yansıtmıyor" dedi.

Gordon, yakın zamanda başka bir üniversitede Filistinlilerin haklarını destekleyen Yahudi bir öğrenci grubuyla tanıştığını ve görüşlerinin Yahudi öğrenci topluluğu tarafından dikkate alındığını düşünmediklerini söyledi.

Gordon, "Eğer bir haham İsrail'in savunucusu rolünü üstlenirse, o haham yalnızca Birleşik Krallık'taki kampüslerdeki pek çok Yahudi öğrenciyi ve personeli temsil edememekle kalmayacak, aynı zamanda bazı temel değerlerini baltalayan bir pozisyonu savunacaktır."

UJC İNCELEME ALTINDA

UJC'nin rolü, Leeds Üniversitesi ve diğer birçok üniversitede çalışan din adamlarından biri olan Zechariah Deutsch'un geçen yıl 7 Ekim'den sonra İsrail ordusunda yedek asker olarak görev yapmak üzere izin aldığının ortaya çıkmasının ardından inceleme altına alındı.

İsrail vatandaşı olan Deutsch, papazın WhatsApp grubu aracılığıyla öğrencilere İsrail'e dönüp orduya katılma kararını savunduğu bir dizi video gönderdi.

Video, bazı öğrencilerin yönetimi protestolarına ve istifa çağrılarına neden oldu.

Protestolar geçen ay Deutsch'un Leeds Üniversitesi'ne geri döndüğünün ortaya çıkmasının ardından daha da arttı. Üniversitenin Yahudi Topluluğu tarafından kullanılan bir bina, Filistin yanlısı grafitilerle kaplandı.

Leeds Üniversitesi bu olayları "antisemitik saldırılar" olarak kınadı ve "Deutsch'un Leeds'teki ve Yorkshire bölgesinde hizmet verdiği diğer üniversitelerdeki Yahudi öğrencileri desteklemeye devam etmesini sağlamak" için Batı Yorkshire Polisi ve UJC ile birlikte çalıştığını söyledi.

Deutsch ve ailesinin ölüm tehditleri aldıktan sonra saklandıkları bildirildi. Hahamın, üniversite Yahudi Topluluğu ve Yahudi Öğrenciler Birliği tarafından düzenlenen antisemitizm karşıtı gösteriye katılmak üzere 26 Şubat'ta kampüse döndüğü anlaşılıyor.

Olay aynı zamanda hükümetin müdahale etmesine de yol açtı; yüksek öğrenim bakanı Robert Halfon, Deutsch ve Leeds'in geçici rektör yardımcısıyla görüştü ve üniversiteleri "antisemitizmi görmezden gelmekle" suçladı.

Haber Ara