Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İngiliz Üniversitesi, İsrail destekçisi şirketlere milyonlarca sterlin yatırım yapıyor

Yaklaşık 1,5 milyar sterlin değerinde varlığıyla övünen İngiliz Trinity College'in, aralarında İsrailli silah üreticisi Elbit Systems'in de bulunduğu birçok firmaya yatırım yaptığı ortaya çıktı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-22 16:45:10

İngiliz Üniversitesi, İsrail destekçisi şirketlere milyonlarca sterlin yatırım yapıyor

Middle East Eye'ın haberinde, Cambridge Üniversitesi'nin en zengin kolejinin, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında silah üreten, destekleyen ve bundan kâr elde eden şirketlere milyonlarca dolar yatırım yaptığı ortaya koyuldu.

Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası uyarınca elde edilen bilgiler, Cambridge Üniversitesi'nin kurucu koleji olan Trinity College'ın, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına doğrudan dahil olan Amerikan, İngiliz ve Japon şirketlerine milyonlarca dolar değerinde yatırımı olduğunu gösteriyor.

Trinity'nin ayrıca, İsrail ordusuna buldozer satışı nedeniyle uzun süredir boykot kampanyalarının hedefi olan ABD merkezli ağır ekipman şirketi Caterpillar'da da yaklaşık 2,5 milyon sterlin (yaklaşık 3,2 milyon dolar) değerinde yatırımı var.

'RACHEL CORRİE'NİN KATİLİ CATERPİLLAR BULDOZERİ'

Caterpillar, 2003 yılında Gazze'de bir evin yıkılmasını protesto eden İsrailli bir askerin D9R zırhlı buldozeriyle ABD vatandaşı ve Filistin yanlısı aktivist Rachel Corrie'nin üzerinden geçmesiyle öfkeyi tetiklemişti.

İsrail ordusu, Corrie ailesi tarafından bu dozerlerin kullanılmasına karşı devam eden kampanyalara ve firmanın "sosyal açıdan sorumlu" şirketler endeksinden çıkarılmasına rağmen şirketin buldozerlerini işgal ettiği alanlarda konuşlandırmaya devam ediyor.

Caterpillar ayrıca işgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı duvarı için de parçalar üretiyor.

Trinity kolejinin, İsrail ordusuna ve İsrail Savunma Bakanlığı'na araç satan Japonya'nın Toyota şirketinde 3,6 milyon sterlinden (yaklaşık 4,5 milyon dolar) fazla yatırımı var.

ABD, ülkeye verdiği askeri desteğin bir parçası olarak Ekim ayında İsrail'e çok sayıda Toyota üretimi "David" zırhlı aracı teslim etti.

Trinity ayrıca İsrail ordusunun Gazze'de düzenli olarak kullandığı motorları, mekanik sistemleri ve çeşitli parçaları üreten General Electric'e yaklaşık 3 milyon sterlin (yaklaşık 3,8 milyon dolar) yatırım yaptı.

Kolejin, şu anda Gazze'de kullanılan F-35 gizli savaş uçağının üretiminde yer alan Rolls-Royce'da yaklaşık 458.000 sterlin (579.000 dolar), İsrail ordusunu silahlandıran şirketlerin hisselerinde 1 milyar sterlinin (1,2 milyar dolar) üzerinde hisseye sahip olan Barclays Bank'ta 500.000 sterlinden fazla (yaklaşık 650.000 dolar) ve İsrail tarafından kullanılan silah sistemlerine entegre bileşenlerden sorumlu olan L3Harris Technologies şirketinde 650.000 sterlini (800.000 dolar'ın üzerinde) aşan yatırımları var.

Filistinliler için Uluslararası Adalet Merkezi'nin (ICJP) üst düzey halkla ilişkiler ve iletişim yetkilisi Jonathan Purcell, Trinity College'ın "İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırısında suç ortağı olan" şirketlere yatırım yapmasının "inanılmaz" olduğunu söyledi.

2018'de düzenlenen "Cambridge'i Askerden Arındırın" öğrenci kampanyası, Cambridge'in kurucu kolejlerinin kolektif olarak 6,5 milyon sterlin (yaklaşık 8,2 milyon dolar) üzerinde silah şirketlerine sahip olduğunu ortaya çıkarmıştı.

YATIRIMLAR TRİNİTY'NİN İDEALLERİYLE BAĞDAŞMIYOR

Üniversitenin doğrudan İsrail'in askeri endüstrisine, yasa dışı yerleşim endüstrisine ve Filistinlilere karşı kullanılan teknolojilerin üretimine karıştığına dair ciddi endişeleri olduğunu söyleyen mevcut ve eski birkaç öğrenciler de tepkilerini dile getirdi.

Öğrencilerden Angelica Akrami, yaklaşık 1,5 milyar sterlin varlığıyla övünen Trinity'ye Elbit Systems gibi firmalardan ayrılması konusunda çağrı yaparken, "Gazze'deki anlatılamaz can kaybı" konusunda suç ortağı hissettiğini ekledi.

Akrami, "Bu artık bir siyaset meselesi değil, daha ziyade bir insanlık meselesidir. Eminim ki ben ve pek çok kişi Trinity'ye ve Cambridge'e iyilik yapmak için geldik. Üniversitenin bunu onurlandıracağını umuyorum" dedi.

Üniversite mezunu Omar Zaman, Trinity'nin Gazze'deki şiddete suç ortağı olan şirketlere devam eden yatırımları ve katılımından dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Trinity'deki diğer bir öğrenci olan Brajan Budini, "Akademik bir kurum olarak biz, Gazze'deki öğrencilerin ve akademisyenlerin karşılayamayacağı muhteşem bir öğrenim ortamından keyif alıyoruz." dedi.

Gazze'deki üniversitelerin "sistematik yıkımını" vurgulayan Budini, sözkonusu yatırımları "Trinity'nin öğrenme ve yenilik ortamını teşvik etme idealleriyle uyumsuz" olarak nitelendirdi.

Euro-Med İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri saldırısında yüzlerce öğretmenin yanı sıra 94 üniversite profesörü öldürüldü ve eğitim durma noktasına geldi.

Filistin dünyadaki en yüksek okuryazarlık oranlarından birine sahip ancak savaş, insan hakları grubunun "kasıtlı ve özel hava saldırıları" olarak tanımladığı olayda binlerce öğrenciyi öldürdü.

Budini ayrıca üniversitenin Gazze'de yaşananlara sessiz kalışının Ukrayna savaşından etkilenenlere gösterdiği dayanışmayla tam bir tezat olduğunu söyledi.

Mart 2022'de Trinity, "ülkelerinin işgali nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kalan" Ukrayna'dan gelecek Trinity ve Cambridge öğrencileri ve ayrıca "Cambridge ve İngiltere ve AB dahil dünyadaki diğer üniversitelere sığınmak isteyen akademisyenler için" 250.000 sterlinlik bir yardım fonu kuracağını duyurmuştu.

Üniversitenin Gazzeli mağdur öğrenci ve akademisyenler için benzer bir girişimi ise olmadı.

Trinity mezunu Ghifari Pradana, üniversitenin İsrail'in saldırılarına karşılık nüfuzunu iyi bir şekilde kullanması gerektiğini söyledi.

Pradana, "Sloganımız 'Erdem gerçek asalettir' ve umarım bunun anlamsız kelimeler haline gelmek yerine gerçekte ne anlama geldiğini gösterebiliriz. İsrail'i silahlandıran bu şirketlerden çekilmek yalnızca bir başlangıç ​​olacaktır. Önemli bir eğitim kurumu olarak çok daha fazlasını yapabiliriz ve bu gerçek bir erdem olmaz mı?" dedi.

Holborn ve St Pancras seçim bölgesinde İşçi Partisi lideri Keir Starmer'a meydan okuyan Nelson Mandela'nın eski danışmanlarından Andrew Feinstein, üniversitelerin ve kar amacı gütmeyen kuruluşların Gazze'deki cinayetten kâr elde etmemelerini sağlamaları gerektiğini söyledi.

Feinstein şöyle konuştu:

"İsrail savaş makinesinin İngiliz ve Amerikan hükümetlerinin aktif desteğine bağlı olduğu bir sır değil. Fakat büyük kurumların yatırımlar ve ortaklıklar aracılığıyla suç ortaklığı yapması, UAD'nin potansiyel bir soykırım olarak değerlendirdiği durumu körüklüyor. Tüm kuruluşların, özellikle de kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve eğitim sektörlerindekilerin, politikalarını gözden geçirme ve İsrail'in hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da her gün sivilleri öldürmesini ve sivil hayatı yok etmesini desteklemediklerinden veya bundan kazanç sağlamadıklarından emin olma konusunda ahlaki bir sorumluluğu var. "

MEE yorum yapmak için Trinity College ile temasa geçti ancak bir yanıt alamadı.

2023 sonuna kadar yapılan yatırımların listelendiği rakamlara göre Trinity'nin, İsrail ordusunun kullandığı insansız hava araçlarının ve kara konuşlu ekipmanların yüzde 85'ini üreten İsrail'in en büyük silah şirketi Elbit Systems'de 61.735 sterlin (78.089,84 dolar) yatırımı bulunuyor.

Hem İsrail borsasında hem de ABD Nasdaq'ta işlem gören Elbit, işgal altındaki bölgede askeri operasyonlarda kullanılan insansız hava araçları nedeniyle sürekli eleştiriliyor.

Japon ticaret devi Itochu, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze'de soykırım yapıyor olabileceği yönündeki kararına yanıt olarak bu ayın başlarında Elbit ile ilişkilerini kesmişti.

MiddleEastEye

Haber Ara