Dolar

32,2173

Euro

34,7485

Altın

2.459,37

Bist

10.340,72

İngiliz kanalı, İsrail-Nazi benzetmesi nedeniyle özür diledi

İngiliz kanalı Sky News, sunucularından birinin İsrailli bir politikacının Filistinli mültecilere yönelik gönüllü göç teklifini II. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik muameleye benzetmesini 'saldırgan ve uygunsuz' bularak özür diledi.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-27 15:51:28

İngiliz kanalı, İsrail-Nazi benzetmesi nedeniyle özür diledi

Cuma günü İsrailli milletvekili ve eski Birleşmiş Milletler elçisi Danny Danon ile canlı yayınlanan röportaj sırasında Sky News sunucusu Belle Donati, 13 Kasım'da Wall Street Journal için yazdığı ve Batılı ülkeleri Gazzeli aileleri kabul etmeye çağıran yazısıyla ilgili bakanı eleştirdi.

Donati, Danon'un önerisini bir tür “etnik temizlik” olarak tanımlarken, İsrailli siyasetçi aniden Donati'nin sözünü keserek bu kelimeleri asla kullanmadığı konusunda ısrar etti ve köşe yazısında yalnızca Gazzeliler için “gönüllü göç”ten söz ettiğini vurguladı.

Sunucu bu sözlere karşılık, "Evet, Holokost sırasında pek çok Yahudinin 'gönüllü yer değiştirmesi' sanırım gönüllü değildi." dedi.
Donati ve Danon arasında tartışmaya dönüşen röportajdan sadece birkaç saat sonra Sky News, spikerin sözleri için özür dileyen canlı bir açıklama yayınladı.

Sunucu Jonathan Samuels, "İsrailli siyasetçi Danny Danon ile bugün erken saatlerde yapılan bir röportajda, Sky News sunucusu, Danon'un İsrail'in Hamas'la savaşı ile Holokost'ta Yahudi halkına yönelik muamele hakkındaki yorumları arasında bir karşılaştırma yaptı. Sky News, bu karşılaştırmanın tamamen uygunsuzluğunu ve yapılan yorumun saldırgan niteliğini kabul ediyor." dedi.

Spiker, Holokost karşılaştırması nedeniyle izleyicilerinden ve kişisel olarak Danon'dan "şartsız özür dilemeye" devam etti.

Bu görüşme, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de aylardır sürdürdüğü saldırıların başlamasından bu yana İsrailli bir yetkiliyle yapılan ilk çekişmeli Sky News röportajı değil.

Kasım ayında İsrail hükümeti sözcüsü Eylon Levy ile yapılan görüşmede sunucu Kay Burley, İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarının “ırkçı” olup olmadığını sordu.

Levy bu fikri "çirkin" ve "iğrenç bir suçlama" olarak reddetti, ancak olay Sky News yayınında benzer bir özür açıklamasına yol açmadı. Burley, daha sonra bir sosyal medya gönderisinde röportaja değinerek, kanalın sıklıkla "tartışmalı" görüşler sunduğunu ve konuklarını sıkıştırmak istediğini ifade etti.

Gazze Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre 7 Ekim'den bu yana İsrail bombardımanı ve kara saldırıları nedeniyle Gazze'de 26.000'den fazla Filistinli öldürüldü.

Haber Ara