Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

İngiliz hükümetine içerden eleştiri: Derinden endişeliyiz

İngiliz lordlar: İngiltere’nin Suudilere silah satışı nedeniyle uluslararası yasalarla başı neredeyse derde girmiştir.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-16 08:40:21

İngiliz hükümetine içerden eleştiri: Derinden endişeliyiz

TİMETÜRK|ÇEVİRİ HABER

İngiltere'nin Yemen savaşı sürerken Riyad'a yaptığı 5 milyar dolarlık silah satışının “büyük ihtimalle” daha fazla insanın ölümüne neden olduğu belirtildi.

İngiltere Lordlar Kamarası'nın yeni bir raporunda Yemen Savaşı'nda önemli sivil kayıplar verilmesi nedeniyle İngiltere'nin uluslararası kanunlarla “neredeyse başının dertte olduğu” ifade edildi.

Lordlar Kamarası Komite raporunda ise “Suudi önderliğindeki birliğe satılan silahların oranı ve türüne bakılırsa bu silahların büyük ihtimalle ve önemli oranda sivil kayıplar verilmesinin sorumlusu olduğuna inanıyoruz” denildi.

Lordlar Komitesi Uluslarararası İlişkiler bölümüne seçilmiş üyeler raporlarında, İngiliz hükümetinin Yemen'de “vicdana aykırı” insani durumun çözüme kavuşturulmasına öncelik vermesi gerektiği belirtildi. “Özellikle Suudi liderliğindeki birliğe desteği ve insani yardımlarda oynadığı büyük destekçi rolü arasındaki gerilimin ışığında” ifadesi kullanıldı.

"Hükümet bu acının kökenlerini ve tarafların arasındaki düşmanlıkları bulmalıdır” denildi.

Dört yıla yakın süren ve halen devam eden Yemen savaşı boyunca 60 binden fazla sivil ve savaşan hayatını kaybederken bölgenin en fakir ülkesinde nüfusun dörtte üçü yardımlara bağımlı yaşamaya başladı.

Savaş süresince birçok Batılı hükümet Yemenlileri sakat bırakan ve öldüren silahların satışını durdurmak veya sınırlandırmak konusunda tutulmayan sözler verdiler. Öte yandan Almanya ve Suudi Arabistan Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürüldüğü hafta içinde Suudilere silah satılını durdurdu. ABD'de ise geçtiğimiz hafta Temsilciler Meclisi'nden Amerika'nın Suudi koalisyona desteğinin sonlandırılmadı için   bir önerge geçirildi.

Ancak İngiliz hükümeti Suudilerle her zamanki gibi iş yapmaya devam edeceği sinyalini verdi ancak aynı zamanda Yemen'de savaşın bitirilmesi için çalışan BM destekli bir barış sürecine de gittikçe daha fazla katlmaya başladı. 

İngiliz Lorlar Kamarası bu noktada hükümete eleştirilerini raporda sunarak İngiltere'nin Suudi Arabistan'a silah satışıyla ilgili “derin endişelerini” dile getirdi.

Buna göre Mart 2015'de Suudileri'in Yemen'i bombalamaya başlamasından bu yana İngiltere en az 4.7 milyar Euro'luk silah satışını aralarında savaş uçakları, helikopterler, bomba, el bombaları ve füzeler olmak üzere onayladı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne satış da dahil son eklenen rakamlar 860 milyon Euro oldu.

Kaynak: middleeasteye.net

 

Haber Ara