Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hintli işçiler: İsrail'e gidip daha çok kazanır, bir kez ölürüz

İsrail'de bir Hindistanlı işçinin füze saldırısında öldürüldüğü haberine rağmen Hintli inşaat işçileri, İsrail bağlantılı işçi alım ajanslarına yoğun başvuruda bulunuyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-07 23:36:31

Hintli işçiler: İsrail'e gidip daha çok kazanır, bir kez ölürüz

Hintli işçiler, 25 Ocak 2024'te Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinin başkenti Lucknow'daki Endüstriyel Eğitim Enstitüsünde (ITI) yapılan işe alım kampanyası sırasında İsrail'de iş ararken kayıt formlarını göndermek için sıraya giriyor.

27 yaşındaki Aman Kumar, elinde turuncu renkli kağıt bir bileklikle devlet tarafından işletilen bir endüstriyel eğitim enstitüsünün kapısında, İsrail'in inşaat sektörüne alınmak üzere tamamladığı sınavın sonuçlarını bekliyor.

FİLİSTİNLİ İŞÇİLER YERİNE HİNTLİ İŞÇİ

7 Ekim'den bu yana Hamas'la çatışma halinde olan İsrail, 90 bin Filistinlinin çalışma izinlerini iptal edip yerlerine Hintli işgücü yerleştirmeye hazırlanıyor.

65e97fa82030275f6936733c

Mayıs 2023'te Hindistan ve İsrail, inşaat mühendisliğini de kapsayan bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

Buna göre, Aralık ayında, işe alım görevlileri tarıma dayalı Haryana eyaletinde yapılan 52 bin başvuru arasından 10.000 işçiyi ve Hindistan'ın en kalabalık eyaleti Uttar Pradesh'te (UP) 7.000 işçiyi seçti.

28 Şubat'tan itibaren sekiz gün boyunca, UP'nin merkezi Lucknow'da ikinci bir işe alım turu gerçekleşti.

Bugün ise, sıva, fayans işleri, çerçeve işleri ve demir bükme alanlarında toplam 6920 başvuruyla sona ererken toplam 4121 işçi seçildi.

Russian Today'e konuşan işçi adayları, bunun kısa bir süreç olmadığını söyledi. Aralık ayında seçilen Aman'ın belgeleri, sağlık sertifikalarını sunması ve kapsamlı bir vize prosedüründen geçmesi gerekiyordu.

Aman, 'Demir çubuk bükme' sınavına girmiş olmasına rağmen, yapısal ' tesisatçı ' diplomasına sahip. Üç yıldır tesisatçılık yaptığını ancak aylık maaşının yalnızca 10.000 rupi (121 dolar) olduğunu ve herhangi bir işi veya sosyal güvencesi olmadığını söyledi.

65e97fd885f540077805c284

İşe alım kampanyası için sıraya giren diğer genç ve orta yaşlı Hintliler gibi onun da tek amacı ailesini geçindirmek, borçlarını ödemek ve daha fazla kazanmak için İsrail'e taşınmaya hazır. Aman'ın Hindistan kast basamağının (sınıf) en altında yer alan ailesi onun kararına karşı çıkıyor ve ebeveynleri defalarca ondan Hindistan'da bir iş bulmasını istiyor.

Aman, "Üç yıl oldu ve gelirim aynı kaldı. İş yok, sosyal güvence yok. Sigorta yok ve her zaman işini kaybetme tehlikesi var. (İsrail'e gitmek) daha fazla kazanmak için en iyi fırsatlardan biri. Burada kesinlikle bir seçenek yok. Başka bir iş bulmaya çalışırsanız, şu anda kazandığınızdan daha az teklif alacaksınız. Bence oraya gidip daha çok kazanıp bir kez ölmek daha iyi. Burada veya orada ölebilirim. Ailenizin cenazeniz için borç alması yerine bankadaki parayla ölmek daha iyidir" diyor.

HİNDİSTAN'DA İŞSİZLİK

Bağımsız kuruluş Hindistan Ekonomisini İzleme Merkezi'ne göre Hindistan'da işsizlik oranı Ocak ayındaki %6,8'den Şubat ayında %8'e yükseldi.

Aman sonuçları beklerken annesi ve kız kardeşine telefonla İsrail'deki işin çatışma bölgesinde olmadığını ve güvende olacağını söylüyor:

"Onları ikna etmek için çok çabaladım. Babam benimle pek konuşmuyor. Bu hafta İsrail'de Hintli bir adamın öldürüldüğü haberini okudular ve daha çok endişelendiler, ancak yeteneklerime ve becerilerime göre maaş veren bir iş bulamadığım için burada başarısız olduğumu hissediyorum. Bu iyi bir fırsat..."

Hindistan Başbakan Narendra Modi'nin parlamento seçim bölgesi UP'den Varanasi'den gelen 34 yaşındaki Milan Maurya, belgelerini kontrol ettirmek amacıyla Lucknow'a ulaşmak için 313 km yol kat etti. Aralık ayında işe alım sınavına girdi ve hak kazandı.

Milan, “Covid'den önce Malezya'da çalışıyordum ve yeterince kazanıyordum. Şimdi Hindistan'da ailemin geçimini sağlayacak bir iş bulamıyorum ve bu yüzden İsrail'e gidiyorum. Ailem hayatımın tehlikeye gireceğinden korktuğu için İsrail'e taşınmamı istemiyor ama burada kazandığım 15.000 rupi (181 dolar) yeterli değil. Ağır borcum var bu yüzden İsrail'e taşınmaya karar verdim.” dedi.

"HİNDİSTAN SÖMÜRÜ SINIFI İŞÇİSİ"

Milan şöyle devam etti:

"Çelik bükmenin ötesinde başka bir becerisi yok. Başka bir sektörde iş bulmak da zor ve burada bir gelecek göremiyorum. Nüfusumuz, insanların her ne pahasına olursa olsun çalışmaya hazır olduğu yüksek rekabetle sonuçlandı. Hindistan'ın inşaat sektöründeki eksik ödeme ve sömürü nüfusundan kaynaklanıyor ve kimse bize yardım edemez."

"Sadece tıbbi raporumu göndermem gerekiyor ve vizem onaylandığında her şey hazır olacak. Ailemin endişeli olduğunu biliyorum ama ödemenin zamanında yapılması her şeyi iyileştirecektir. Çocuklarımın iyi okullarda olduğunu, annemle babamın düzgün yemek yediğini ve eşimin mutfak sıkıntısı çekmediğini görmek beni daha da mutlu edecek.”

65e9801a2030274422017b51

İsrail-Hamas arasında devam eden çatışmaların ortasında, 27 Ekim 2023'te Gazze'den Tel Aviv şehrine düzenlenen roket saldırısı sırasında insanlar bir inşaat sahasında siper alırken...

Lucknow'daki devlet tarafından işletilen Endüstriyel Eğitim Enstitüsü'nün (ITI) üst düzey yetkililerinden Mazhar Aziz, UP'den büyük bir işgücü talebi olduğunu, dolayısıyla eyalet başkentinde işe alımların ikinci ayağının geldiğini söyledi.

Aziz, "Aralık ayındaki ilk işe alım sürecinde İsrail kurumu, yaklaşık 7.000 aday arasından duvar ustası, fayans ustası, marangoz ve bar bükücü olarak çalışan yaklaşık 5.000 işçiyi seçti. İkinci hamlede acentelerin yaklaşık 3.000 işçi daha almayı hedeflediklerini, bunun 5.000'e kadar çıkabileceğini duyduk. İlk turda dereceye girenler artık vizelerini alıyorlar” dedi.

Salı günü Yeni Delhi'deki hükümet, İsrail'in Lübnan sınırı yakınında gerçekleştirilen tanksavar füze saldırısında bir yabancı işçinin ölmesi ve iki Hintlinin ciddi şekilde yaralanmasının ardından, İsrail'in sınır bölgelerinde yaşayan Hint vatandaşlarından ülkenin daha güvenli bölgelerine taşınmalarını isteyen bir tavsiye yayınlamıştı .

UP'nin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) sözcüsü Rakesh Tripathi, RT'ye, hükümetin istihdam yaratması nedeniyle hem ulusal hem de eyaletteki işsizlik oranının düştüğünü söyledi.

Sözcü, "Bu İsrail fırsatı sadece seçeneklerden biri. Hindistan'da da birçok başka fırsat var. Ayrıca bu işçiler, hükümetin açıkça belirttiği İsrail çatışma bölgelerinde görevlendirilmeyecekler.” dedi.

Kast ve işgücü üzerine yorumda bulunan muhalif siyasetçi Swami Prasad Maurya, hükümetin gençlere istihdam sağlamada başarısız olduğunu, bu nedenle çok sayıda Hintlinin İsrail'de iş başvurusunda bulunduğunu söylüyor.

Maurya, "Hükümet büyüyen GSYİH karşısında göğsünü kabartıyor, ancak artan işsizlikten bahsetmiyor. Bu kadar çok sayıda gencin üçüncü bir ülkeyle savaş halinde olan başka bir ülkeye taşınmaya çalışması utanç verici değil mi? Hükümet istihdam yaratma konusunda övünmek yerine bu sorunla ciddi bir şekilde ilgilenmeli.”

Russian Today

Haber: Saurabh Sharma, bağımsız gazeteci

Haber Ara