Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hint füzesindeki Çin bayrağı ülkeyi karıştırdı

Başbakan Narendra Modi, Çin bayraklı tanıtım yaparak uzay bilimcilerine 'hakaret ettiği' için Tamil Nadu hükümetini kınadı.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-01 20:50:05

Hint füzesindeki Çin bayrağı ülkeyi karıştırdı

Hindistan uzay ajansının güney Tamil Nadu eyaletindeki yeni fırlatma tesisini tanıtan bir gazete ilanı, ülkenin iktidardaki Bharatiya Janata Partisi (BJP) ile eyalet hükümeti arasında büyük bir siyasi tartışmayı tetikledi. İlanda açık bir şekilde bir Hint roketinin üzerinde Çin bayrağı yer alıyordu.

GHZ1ojHWgAAeh-8

Eyaletteki bakan Anitha Radhakrishnan tarafından yaptırılan ilan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Tamil Nadu şefi MK Stalin'i yan yana gösteriyor; arka planda ise Çin Halk Cumhuriyeti bayrağını taşıyan roket bulunuyor.

Geleneksel olarak eyalette Stalin yanlısı kadro liderliğindeki Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) partisiyle sık sık anlaşmazlığa düşen Modi liderliğindeki BJP, yaşanan gelişmeye sertt tepki gösterdi.

Modi dün düzenlenen bir seçim mitinginde "[DMK partisi] tüm sınırları aştı. Tamil Nadu'daki ISRO fırlatma rampasının itibarını kazanmak için bir Çin bayrağı yapıştırdılar." dedi.

Modi, Güney Hindistan partisinin yabancı ülke bayrağı kullanarak Hintli bilim adamlarına, uzay sektörüne ve vergi mükelleflerinin katkılarına hakaret ettiğini iddia etti.

Daha önce Modi, X'teki bir paylaşımında olayı "komik" olarak nitelendirmiş ve özür talep etmişti.

HİNDİSTAN'DA SEÇİM SÜRECİ

Hindistan genelinde, bu yıl yapılacak ulusal seçimler öncesinde siyasi kampanyalar sürüyor.

Önceki gün Modi, ISRO'nun ikinci uydu fırlatma tesisi olan Kulasekarapattinam uzay limanının temelini atarken, aynı zamanda ülkenin ilk insanlı uzay görevi Gaganyaan ile uzaya gidecek dört astronotun da isimlerini paylaştı.

Gelişmeler, Yeni Delhi'nin uzay sektöründeki doğrudan yabancı yatırımlara yönelik kısıtlamaları hafifletmesinden sonraki gerçekleşti.

ÇİN BAYRAĞI AÇIKLAMASI

Bakan Radhakrishnan dün Çin bayrağının tasarımcı tarafından yapılan bir “hata” olduğunu şö ifadelerle dile getirdi:

“Reklamda küçük bir hata oldu. Farklı bir niyetimiz yok."

DMK milletvekili Kanimozhi Karunanidhi, Hindistan'ın Çin'i "düşman ülke" ilan etmediğini savundu. Ayrıca Modi'nin, 2019 toplantıları sırasında Çin'in başbakanı Şi Cinping'i Tamil Nadu'nun Mahabalipuram turuna götürdüğünü de belirtti.

ÇİN-HİNDİSTAN İLİŞKİLERİ

Yeni Delhi ile Pekin arasındaki bağlar, ordularının Ladak'taki Galwan Vadisi'nde, ülkenin tartışmalı Himalaya sınırı boyunca çatışması ve her iki tarafta da kayıplarla sonuçlanmasının ardından yaşanan gerginlik devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Modi ve Şi, Johannesburg'daki BRICS zirvesinin oturum aralarında bir araya gelerek Ladak'ta gerilimi azaltma konusunda anlaştılar. Sınırdaki sürtüşmeyi çözmeye yönelik askeri görüşmelerin son turu Şubat ayında gerçekleşti ancak kayda değer bir sonuç alınamadı.

Russian Today

Haber Ara