Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hindular ayaklandı, Netflix kaldırdı

Netflix, ırkçı Hindu gruplarının tepki ve protestolarına hedef olan bir Hint filmini daha platformundan kaldırdı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-16 11:12:38

Hindular ayaklandı, Netflix kaldırdı

'Annapoorani: Yemek Tanrıçası' filmi, genç bir kadının Hindistan'daki en iyi şef olma yolculuğunu anlatan film, Hinduizm'in en yüksek ve geleneksel vejetaryen sınıfı olan Brahminlerin mensubu ailenin protestolarına rağmen et pişirmeyi ve yemeyi de içeriyor.

Film, 29 Aralık'ta Netflix'te gösterime girdi ve yapımcı Zee Entertainment'a göre kısa sürede Hindistan'da yayın platformunun en çok konuşulan filmi haline geldi. Ancak iki hafta sonra uluslararası platformlar da dahil olmak üzere siteden kaldırıldı.

Netflix sözcüsü Salı günü CNN'e yaptığı açıklamada, "Bu filmi lisans verenin isteği üzerine kaldırdık" dedi.

Film çok sayıda ırkçı Hindu grup tarafından eleştirilirken, bazıları filmin yönetmeni, yapımcısı ve oyuncuları hakkında resmi bir soruşturma açılması için harekete geçti.

Suçlama, "dini duyguları aşağılamak" ve "farklı gruplar arasında düşmanlığı teşvik etmek" şeklinde ilgili kanuna dayanarak yapıldı.

Hinduizm'i karalayan her türlü içeriğe karşı yasal işlem başlatma sözü veren bir grup olan Hindu IT Cell'in kurucusu ve başkanı Ramesh N Solanki, filmin "Hindu inanışa zarar vermek için kasıtlı olarak yayınlandığını iddia eden bir şikayet yazdığını" söyledi.

2_341

Filmde en çok tepki çeken nokta, "Brahman bir adamın kızının et yerken gösterilmesi" ve "saygı duyulan tanrı Lord Ram'ın et yiyeceğini söylemesi" oldu.

Başka bir grup olan Vishwa Hindu Parishad'ın (VHP) sözcüsü Shriraj Nair, hem Netflix'e hem de Zee Entertainment'a filmin "Hindistan'daki Hinduların ve Brahminlerin dini duygularını incittiğini" iddia eden şikayet mektupları gönderdiklerini söyledi.

Hindistan, Netflix'in Asya'ya yönelik hamlesinin büyük bir projesi. Şirket son yıllarda ülke pazarına yüz milyonlarca dolar akıtmış ve daha fazla Hintli kullanıcıya ulaşmak için 2020'de platformuna Hintçe seçeneğini eklemişti.

CNN

Haber Ara