Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hindistan'ın Orta Doğu hamleleri; İsrail ajanı idamlık Hint subayları nasıl serbest bırakıldı?

Hindistan Körfez ülkeleriyle yeni bağlar kuruyor. Bu hafta Orta Doğu'yu ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ilk olarak Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) daha sonra Katar'a gitti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-15 17:20:36

Hindistan'ın Orta Doğu hamleleri; İsrail ajanı idamlık Hint subayları nasıl serbest bırakıldı?

BAE'de yeni bir yatırım anlaşması imzalayan Modi, 40.000 Hintli gurbetçinin katıldığı bir mitinge liderlik ederken, aynı ülkede büyük bir Hindu tapınağının açılışını yaptı. Hindistan'ın başbakanı, daha sonra casusluk nedeniyle hapsedilen sekiz Hintlinin serbest bırakılmasını sağlamak için Katar'a gitti.

14 Şubat'ta sona eren iki günlük gezi, Hindistan'ın Orta Doğu'ya yaklaşımındaki tarihi değişimin bazı temel unsurlarını (iş, göç ve güvenlik) bir araya getirdi. Modi şimdi, on yıl önce iktidara gelmesinden bu yana tartışmasız en önemli diplomatik girişimine yeni bir ivme kazandırıyor:

İran'la ilişkilerin düzeyini düşürmek ve Hindistan'ı İsrail ve Körfez Arap devletleriyle aynı hizaya getirmek...

Bu değişim tüm taraflara büyük faydalar sağlayabilir ve özellikle Hindistan'a yönelik yabancı yatırımları artırabilir. Bu aynı zamanda Hindistan'ın bölgede altyapı ve teknoloji konusunda Çin'e rakip olmasını da sağlayabilir. Amerika'nın ve Körfez'deki Arap ortaklarının Orta Doğu'yu istikrara kavuşturma çabalarına ağırlık katabilir.

Modi'nin ziyareti bir dereceye kadar ülke siyasetiyle ilgiliydi. Hindistan'da Mayıs ayında yapılacak genel seçimler nedeniyle Abu Dabi'deki miting, büyük bir siyasi finansman kaynağı olan yurtdışındaki Hintlileri harekete geçirmeye yönelik küresel çabanın bir parçasıydı. Buradaki tapınağın açılması, Kuzey Hindistan'da 1992'de Hindu ırkçılar tarafından yıkılan bir caminin yerinde bir tapınağın açılışını yaptıktan bir aydan kısa bir süre sonra, Bharatiya Janata Partisi'nin Hindu-milliyetçi tabanını daha da güçlendirecek.

Ziyaret aynı zamanda Modi'nin İslam dünyası da dahil olmak üzere Hindistan'ın küresel itibarını güçlendirdiği yönündeki kampanya mesajını da güçlendirdi. Hintli gurbetçiler, 1981'den bu yana Hindistan'ın ilk başbakanı olduğu 2015'ten bu yana yedi kez ziyaret ettiği BAE'de sonuçların elle tutulur olduğunu söylüyor. Mitingde yer alan 43 yıllık Hintli bankacı Biswajit Ray, "Hintlilere saygı gerçekten arttı. Bunu ofislerimizde görüyoruz. Sokakta yürürken bunu hissediyoruz.” diyor.

Ancak seçim propagandası stratejik pastanın sadece taktiksel bir meyvesi. Hindistan'ın Orta Doğu'yla bağları yüzyıllar öncesine dayansa da, 1947'deki bağımsızlıktan sonra buradaki diplomatik nüfuzu, büyük ölçüde Arap devletlerinin Pakistan'a verdiği destek nedeniyle onlarca yıl boyunca azaldı. Hindistan'ın İran'la bağları ve Filistinlilerle dayanışması da İsrail'le ilişkileri sekteye uğrattı. Modi şimdi Hindistan'ı bölgenin temel oyuncularından biri olarak ilişkileri yeniden kurmaya çalışıyor.

HİNDİSTAN-ORTADOĞU İLİŞKİLERİ

Hindistan'ın bölgeyle iş bağlantıları eskiden petrol ithalatı ve ucuz işgücü ihracatıyla tanımlanıyordu. Ancak son birkaç yılda BAE'nin Hindistan'ın ikinci büyük ihracat pazarı haline gelmesiyle ikili ticaret çeşitlendi. Geçtiğimiz yıl iki ülke, petrol dışı ikili ticareti 2030 yılına kadar ikiye katlayarak 100 milyar dolara çıkarmayı amaçlayan bir serbest ticaret anlaşması imzaladı. Hindistan'ın İran'la ticari ve siyasi bağları ise aksine, ABD yaptırımları nedeniyle İran petrolünün tamamını ithal etmesini 2019'da durdurmasının ardından azaldı.

Hindistan, aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden pay almak isteyen Körfez ülkelerinden milyarlarca dolarlık yatırım çekti. BAE yatırımlarının Hindistan'a akışı, 2023 itibariyle toplam 9,8 milyar doları buldu. Bu rakam, önceki beş yılın rakamını neredeyse üç katına çıkardı. BAE'nin en büyük varlık fonu, Hindistan altyapısına 75 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu. Suudi Arabistan ise 100 milyar dolar taahhüt etti.

Amerika, Körfez Arap ülkelerine Çin'e alternatif ortaklar aramaları konusunda baskı yaparken, büyük Hint şirketleri de bölgede altyapı ihaleleri kazandı. Bunlardan biri olan Larsen & Toubro, 55 milyar dolarlık sipariş defterinin yaklaşık %30'unun başta Suudi Arabistan olmak üzere bölgeden geldiğini söylüyor.

Hindistan'ın BAE ile ticaretinin, ikili yatırım anlaşması, iki ülkenin dijital ödeme sistemlerini birbirine bağlayacak bir anlaşma ve ABD tarafından desteklenen bir planı ilerletme taahhüdü de dahil olmak üzere Modi'nin yeni imzaladığı anlaşmalarla daha hızlı büyümesi bekleniyor. BAE, Hindistan'ı Orta Doğu üzerinden Avrupa'ya bağlayacak bir ticaret koridoru kuracak.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEKİ HİNT NÜFUSU

İş bağları geliştikçe Orta Doğu'daki Hint diasporası da büyüdü. Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinde (Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE ) 2013'te 7 milyon olan Hindistan vatandaşının sayısı şu anda 9 milyon civarında. BAE'nin nüfusu yaklaşık 3,5 milyon, yani ülke nüfusunun %36'sını temsil ediyor.

BAE'de çoğunlukla mavi yakalı işçiler yaşıyor ancak son yıllarda çok daha fazla zengin ve orta sınıf Hintli BAE'ye, özellikle de Dubai'ye taşınıyor. Bazıları Hindistan'ı sert bir şekilde vuran Kovid-19 nedeniyle göç etti. Birçoğu, 2019'dan bu yana nitelikli profesyonellere, girişimcilere ve yatırımcılara on yıllık ikamet hakkı veren BAE'nin "altın vizelerini" kullandı.

Bu akın aynı zamanda BAE'nin kapsayıcılığı vurgulama çabalarını da yansıtıyor. Modi'nin 2015 yılında önerdiği yeni Hindu tapınağının nedeni de budur. BAE lideri Muhammed bin Zayed, Hint tapınağı için 27 dönümlük arazi tahsis etti. Abu Dabi mitinginde konuşan Modi, Muhammed'i "kardeşi" olarak selamladı ve Hintli gurbetçilere baktığı için ona teşekkür etti. Modi, "Yetenek, yenilikçilik ve kültüre dayalı" bir ilişkiyi derinleştirme sözü vererek, "Birbirimizin gelişiminde ortağız" dedi.

İSRAİL-HİNDİSTAN İLİŞKİLERİ

Güvenlik cephesinde ise manzara daha da hızlı değişti. İsrail son yıllarda Hindistan'ın en büyük üç silah tedarikçisinden biri haline geldi. Birkaç Körfez ülkesiyle birlikte terörle mücadelede önemli bir Hindistan müttefiki oldu. Hindistan, şimdiye kadarki en büyük deniz konuşlandırmasıyla bölgedeki deniz güvenliğine dikkate değer bir katkı sağlıyor. Hindistan donanması, Kızıldeniz'de Yemen'deki Husi hedeflerini vuran Amerikan ve İngiliz kuvvetlerine katılmadı. Bunun yerine daha geniş bölgedeki korsanlığa odaklanıyor; Amerika ve İngiltere ile yakın koordinasyon içinde 250 kadar gemiyi araştırdı ve 40'ına baskın düzenledi.

Geçen yılki Hamas saldırılarının ardından İsrail'e güçlü destek veren Hindistan hükümeti, birkaç gün sonra iki devletli çözüme desteğini yeniden teyit etmek için pozisyonunu ayarlamak zorunda kaldı. Bu karar, Hindistan'ın "küresel güney" liderliğinde rakip olarak gördüğü Çin de dahil olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde İsrail'e yönelik yoğun eleştirilerin ardından geldi. İsrail'in saldırıları Körfez ülkelerini kendi konumlarını sertleştirmeye sevk ederse Hindistan yeniden ayarlama yapmak zorunda kalabilir.

İSRAİL AJANI HİNT SUBAYLARI

Hindistan, Ekim ayında Katar mahkemesinin İsrail adına casusluk yapmakla suçladığı sekiz eski Hint Donanması subayını idama mahkum etmesiyle de şoke oldu. Hindistan'ın bu subayların serbest bırakılmasını nasıl sağladığı belli değil ancak geçen hafta Katar'dan sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatını 2048'e kadar uzatmak için 78 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı.

Şüphesiz ileride daha fazla zorluk olacak. Ancak Hindistan'ın Orta Doğu'daki çıkarları genişledikçe risk iştahı da artıyor. Singapur Ulusal Üniversitesi'nden C. Raja Mohan, "Hindistan artık bazen incinebileceğiniz, itilip kakılacağınız veya başkalarını itmek zorunda kalacağınız bir oyun oynuyor. Bu büyük ülkeler kulübüne katılmanın bir parçası.” diyor.

Kaynak: The Ekonomist

Haber Ara