Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hindistan'ın iktidar partisinin ideolojisi Hindutva nedir?

Ülkede Hindistanlı olmak Hinduizm ile eşitlemeye çalışılıyor. Hindistan'da yaşayan Müslüman ve Hristiyanlar risk altında...

1 Ay Önce Güncellendi

2024-03-17 22:08:52

Hindistan'ın iktidar partisinin ideolojisi Hindutva nedir?

Hinduizm ile Hindistan'ı bu şekilde eşitlemek, Bay Modi'nin Hindutva veya “Hinduluk” ideolojisinin ana ilkelerinden biridir. Başbakan Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi'nin (BJP) pek çok üyesi de dahil olmak üzere Hindutva taraftarları, Hinduizm'in Hindistan'daki hegemonyasına inanıyorlar; öyle ki Hindu ve Hint kültürünü eşanlamlı görüyorlar.

Eleştirmenler, BJP'nin yüzde 80'i Hindu olan 1,4 milyar nüfuslu ülkeyi laik bir devletten Hindu devletine dönüştürmeyi amaçlamasından korkuyor. BJP yetkilileri ise bunu reddediyor. Yüzyıllardır Müslüman ve İngiliz işgalciler tarafından bastırılan bir Hindu ulusal kimliğini oluşturmaya çalıştıklarını söylüyorlar.

Hindutva, 20. yüzyılın başlarındaki sömürge karşıtı hareketlerden kaynaklanıyor. Vinayak Damodar Savarkar, 1922'de İngiliz karşıtı faaliyetleri nedeniyle hapisteyken, Hint uygarlığının etno-milliyetçi tanımını sunan bir kitapçık olan "Hindutva'nın Esasları"nı yazdı. Ona göre bir Hindu, Hindistan'ı hem "anavatan" hem de "kutsal toprak" olarak gören herkestir.

Bir ateist olan Savarkar, kimin Hindu olarak kabul edilebileceği konusunda esnek bir görüşe sahipti. Jainler ve Budistler Hindu sayılabilir. Ancak “Hint olmayan” dinlerin taraftarları olan Müslümanlar ve Hıristiyanlar, inançlarından vazgeçmedikçe Hindu ulusunun bir parçası olamazlardı.

Çağdaş Hindu ideologları, Hindistan'ın tüm inançlardan vatandaşları kucakladığını ancak onların Hinduizm tarafından tanımlanan bir Hint ulusuna sadık olmalarını gerektirdiğini söyleme eğilimindedir. Bu talebi desteklemek için sık sık Hindu krallarının hayali bir altın çağına atıfta bulunuyorlar ve bunu takip eden önce Müslüman sonra Hıristiyan işgalcilerin yönetimi altında yüzyıllar süren sömürge yönetimi dönemini kınıyorlar.

Milyonlarca Hindu'nun o karanlık dönemde zorla İslam'a veya Hıristiyanlığa dönüştürüldüğü iddia ediliyor. Sık sık kendilerini eleştirenlere “sömürgeci zihniyetten” muzdarip olduklarını söylüyorlar.

HİNDU MİLLİYETÇİLİĞİ HİNDUTVA

Hindistan 1947'de bağımsızlığını kazandıktan sonra Savarkar'ın vizyonu, Hindistan'ın ilk başbakanı Jawaharlal Nehru ve yeni Hindistan anayasasının diğer çerçevecilerinin tercih ettiği daha laik, kapsayıcı vizyon karşısında kaybetti. Ancak Modi'nin küçük yaşta katıldığı paramiliter gönüllü birlik olan Rashtriya Swayamsevak Sangh gibi gruplar Hindutva ve Hindu milliyetçiliğini desteklemeye devam etti.

1980'lerden bu yana BJP'nin ulusal siyasetin kenarlarından merkez sahneye yükselmesiyle çabaları büyük ölçüde arttı. 2014'ten bu yana iktidarda olan Modi, Hindutva'yı modernleştirerek onu Hindistan'ın ulusal büyüklüğünün simgesi haline getirdi. Bunun yanı sıra partisi birçok Hindu-milliyetçi önceliği de öne çıkardı. 2019'da hükümeti, şimdiye kadar ülkenin Müslüman çoğunluğun tek eyaleti olan Cammu ve Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı ve burayı Delhi'den yönetilen iki bölgeye ayırdı.

İNEKLER YASAYLA KORUNUYOR, MÜSLÜMANLAR RİSK ALTINDA

BJP tarafından yönetilen birçok eyalet, görünüşte Hinduları dinlerini terk etmeye ikna etmeye yönelik girişimlerden korumak için inek kesimi ve din değiştirmeye karşı yasaları sıkılaştırdı. Hükümet, çoğunlukla üst sınıf Hindular tarafından uygulanan vejetaryenliği teşvik ediyor. Ulusal vatandaş kaydı oluşturma ve vatandaşlık yasasını değiştirmeye yönelik şu anda askıya alınmış bir plan, milyonlarca Müslüman Hintlinin haklarını riske atabilir.

HİNDU KIZLARIN MÜSLÜMANLAŞMASI KORKUSU

BJP'nin muhalifleri, bu politikaların temel etkisinin Hindu olmayan Hintlileri, özellikle de Müslümanları ikinci sınıf vatandaş statüsüne düşürmek olduğunu söylüyor. Aynı zamanda Hindu-milliyetçi yasa dışı grupları da güçlendirdi. Bu tür gruplar, yasa dışı inek katliamı ya da Müslüman erkeklerin Hindu kızlarını baştan çıkarıp onları dönüştürme girişimlerine dair işaretler bulmak için mahalle mahalle dolaşıyor ("aşk cihadı" olarak bilinen bir komplo teorisi). Çoğunlukla polisle birlikte, ceza almadan faaliyet gösteriyorlar.

Modi, Ram tapınağının açılışını yaptığında (yıkılan eski bir caminin yerine yapıldı) hükümet, vatandaşları bu etkinliği ulusal bir gurur anı olarak kutlamaya teşvik etti. Birçoğu bunu yapmaya istekliydi. Ancak kutlamalar itiraz edenler için bir uyarı niteliği taşıyordu. Bazı mahalle dernekleri, reddedenlere onları toplanıp başka bir yere taşınmaya teşvik eden bildiriler gönderdi.

Modi'yi destekleyenler ve eleştirenler, Ayodhya'daki tapınağın kutsanmasının gerçekten de ulusal bir gurur anı olup olmadığı konusunda farklı görüşlere sahipler. Her iki durumda da, devletin bu etkinliği açıkça tanıtması, Hindistan anayasasında yer alan laik ilkelerden önemli bir kopuşa işaret ediyor gibi görünüyordu.

The Economist

Haber Ara