Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hindistan Çin sınırına binlerce asker yığdı

Yeni Delhi'nin Pekin'le ilişkileri 2020'deki ölümcül çatışmadan bu yana gerginliğini koruyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-08 20:05:28

Hindistan Çin sınırına binlerce asker yığdı

Bloomberg'in dün ismini vermeyen yetkililere dayandırdığı haberine göre Hindistan, Çin ile olan tartışmalı sınırının batı kesimine 10.000 askerini yeniden konuşlandırıyor.

Haberde, halihazırda sınırda konuşlanmış olan 9.000 askerin de yeni bir savaş komutası altına alınacağı belirtildi.

Yetkililer, neredeyse 20.000 askerden oluşan birleşik kuvvetin, Uttarkand ve Himaşal Pradeş eyaletlerinde sınırın 532 kilometrelik bölümünü koruyacağını söyledi.

Haber, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaisankar'ın Çin'in Yeni Dehli ile yaptığı anlaşmalara uymadığını iddia etmesinden birkaç dakika sonra servşs edildi.

Jaishankar, Tokyo'daki Raisina Yuvarlak Masa toplantısında yapılan bir tartışma sırasında "ilişkinin istikrarı" ve Pekin'in "niyetleri" hakkında soruları gündeme getirdi.

Bloomberg, Yeni Delhi'nin "sürpriz saldırıları" caydırmak için Çin ve sınır anlaşmazlığı yaşadığı diğer komşusu Pakistan ile sınırları boyunca bir İHA gözetleme sistemi kurduğunu bildirdi. Hindistan ayrıca, esas olarak Çin'in genişleyen füze ve nükleer cephaneliğine karşı koymak için bir Entegre Roket Gücü (IRF) oluşturuyor.

Yeni Delhi ile Pekin arasındaki bağlar, Haziran 2020'de Ladakh'taki Galwan Vadisi'nde askerlerinin çatışması ve her iki tarafta da kayıplarla sonuçlanmasından bu yana gerginliğini koruyor.

Geçtiğimiz yıl Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Çin Başbakanı Şi Cinping, Johannesburg'daki BRICS zirvesinin oturum aralarında bir araya geldi ve Ladakh'taki gerilimi azaltma konusunda anlaştılar. Askeri görüşmelerin son turu ise geçen ay yapıldı, ancak kamuoyuna bu hususta herhangi bir ilerleme olup olmadığı bildirilmedi.

Çin'in Hint Okyanusu bölgesine artan yığınağı, Pekin'in araştırma gemilerinin casusluk amacıyla kullanılabileceğini iddia eden Yeni Delhi tarafından da bir tehdit olarak görülüyor.

Haber Ara