Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Her bebek için binlerce dolar veya konut sözü

Güney Koreli bir şirket, çalışanlarına her bebek sahibi olduklarında 75.000 dolar ödeyeceğini duyurdu.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-06 22:10:44

Her bebek için binlerce dolar veya konut sözü

Güney Koreli bir şirket, ülkenin son derece düşük doğum oranının düzeltilmesine yardımcı olmak için milyonlarca dolar ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

Seul merkezli bir inşaat firması olan Booyoung Group, dün basın açıklamasında, çalışanlarına her bebek sahibi olduklarında 100 milyon Kore wonu (75.000 dolar) ödemeyi planladığını açıkladı. Şirket ayrıca 2021'den bu yana 70 bebek sahibi olan çalışanlara toplam 7 milyar Kore wonu (5,25 milyon dolar) nakit ödeme yapacağını da sözlerine ekledi.

CNN'e konuşan bir şirket sözcüsü, bu yardımdan kadın ve erkeklerin yararlanabileceğini söyledi.

Güney Kore, 2022'de 0,78 ile dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip. Kore İstatistik Kurumu'nun resmi tahminlerine göre bu oranın 2025'te 0,65'e düşmesi bekleniyor.

Veriler, Güney Kore ve diğer Doğu Asya ülkelerindeki toplumların sanayileşmeden sadece birkaç on yıl sonra hızla yaşlanmayla karşı karşıya kaldıklarını, nüfusun son derece kritik bir durumda olduğunun altını çiziyor.

Pek çok Avrupa ülkesi de yaşlanan nüfusla karşı karşıya, ancak bu değişimin hızı ve etkisi göç nedeniyle hafifletilebiyor. Ancak Güney Kore, Japonya ve Çin gibi ülkeler, çalışma çağındaki nüfuslarındaki düşüşle mücadele etmek için kitlesel göçten kaçınıyor.

NAKİT VEYA KİRALIK KONUT BEDELİ

Booyoung Grubu Başkanı Lee Joong-keun, şirketin çocuk yetiştirmenin parasal yükünü hafifletmeye yardımcı olmak için çalışanlarına "doğrudan mali destek" sunduğunu söyledi.

Pazartesi günü düzenlenen bir şirket etkinliğinde, hükümetin inşaat için arazi sağlaması durumunda, üç bebeği olan çalışanlara 300 milyon Kore wonu (225.000 dolar) nakit veya konut temini arasında tercih yapma seçeneği sunulacağını ekledi.

Lee çalışanlarına, "Umarım doğumları teşvik etmeye ve ülkenin geleceğiyle ilgili endişelere katkıda bulunan bir şirket olarak tanınırız" dedi.

Booyoung Group 1983 yılında kuruldu; şirketin web sitesine göre şirket o zamandan bu yana 270.000'den fazla ev inşa etti.

ÇİN'DE ÇOCUK SAHİPLERİNE MAAŞ

Güney Kore hükümeti ve diğer özel şirketler, insanları daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için zaten mali avantajlar sunuyor, ancak hiçbiri Booyoung Grubu'nun faydaları ölçeğinde değil. Benzer programlar, üst üste iki yıldır nüfusu azalan Çin'de de mevcut.

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en büyük çevrimiçi seyahat acentelerinden biri olan Çin şirketi Trip.com, en az üç yıl şirkette çalışan çalışanların her yıl yeni doğan çocuk için doğum gününden beş yaşına gelene kadar 10.000 yuan (1.376 dolar) yıllık ikramiye alacağını söyledi.

Kaynak: CNN

Haber Ara