Dolar

32,7682

Euro

35,0901

Altın

2.459,44

Bist

10.471,32

'Hepimiz aldatıldık!': Mısır'ın ateşkes anlaşmasını değiştirdiği ortaya çıktı!

Amerikan televizyon kanalı CNN, Hamas'ın Mayıs ayı başında onayladığını açıkladığı esir takası ve ateşkes anlaşmasının, İsrail, Katar ve ABD'nin bilgisi olmadan Mısır istihbaratı tarafından 'sessizce' değiştirildiğini ortaya çıkardı.

1 Ay Önce Güncellendi

2024-05-22 13:43:27

'Hepimiz aldatıldık!': Mısır'ın ateşkes anlaşmasını değiştirdiği ortaya çıktı!

CNN, görüşmelere yakın kimlikleri açıklanmayan üç kaynağa dayandırdığı haberinde, Mısır istihbaratının, İsrail'in bu ayın başında katıldığı ateşkes anlaşması teklifinin şartlarını değiştirdiğini, bu nedenle takasın engellenmesine ve Gazze'deki çatışmaların geçici olarak sona erdirilmesine engel olduğunu aktardı.

Kaynaklar, Hamas'ın 6 Mayıs'ta kabul ettiğini duyurduğu ateşkes anlaşmasının, Katarlıların veya Amerikalıların Hamas'a incelenmek üzere sunulan anlaşma olmadığına inandıklarını söyledi.

Mısır istihbaratının yaptığı ve ayrıntıları daha önce açıklanmayan değişiklikler, ABD, Katar ve İsrail yetkilileri arasında öfke ve karşılıklı suçlamalara yol açarak ateşkes görüşmelerini çıkmaza soktu.

"HEPİMİZ ALDATILDIK""

Aynı kaynağa göre, ABD'nin ateşkes anlaşmasına aracılık etme çabalarına öncülük eden CIA Direktörü Bill Burns, Mısırlıların anlaşma şartlarını değiştirdiği haberini aldığında öfkelendi ve utandı.

Kaynak, yumuşak dilli ve yumuşak huylu bilinen Burns'ün "öfkeden neredeyse patlayacağını" söyledi.

TAM OLARAK NE OLDU?

20180128120056afpp-afp_y42i0-h-scaled-1-1170x600-1

Konuya yakın üç kaynak, değişikliklerin yapılmasından Ahmed Abdulhalık adlı Mısır istihbaratı başkanı Tuğneral Abbas Kamil'in yardımcısının sorumlu olduğunu söyledi.

İlk kaynak şöyle dedi: "Tüm taraflar, İsrail'in imzaladığı ve diğer arabulucular olan ABD ve Katar'ın da bildiği belgenin aynısını Mısırlıların da sunduğunu varsayıyordu."

İkinci kaynak, Mısırlıların bunun yerine orijinal anlaşma ile Hamas'ın tepkisi arasındaki mesafeyi bulanıklaştırmaya çalıştığını söyledi.

Her üç kaynağa göre de anlaşma çok yakındı; Hamas'ın taleplerinin çoğu İsrail'in üzerinde anlaşmaya vardığı orijinal anlaşmaya dahil edilmişti.

CNN tarafından elde edilen bir Hamas belgesi, üç aşamalı anlaşmanın ikinci aşamasında kalıcı ateşkes ve "sürdürülebilir huzur" sağlanmasını da içeren anlaşmanın versiyonunu ana hatlarıyla belirtirken, İsrail anlaşmanın sona ermesini tartışmayı kabul etmeye karşı çıktı.

Üç hafta önce yaşanan olayla ilgili İsrail ile Hamas, özellikle Gazze'deki Hamas üyeleri arasında önemli bir arabulucu olan Mısır'ın neyin peşinde olduğuna dair sorular soruyorlar.

KATAR BİLMİYORDU

İki kaynak, Mısır'ın bu davranışı ortaya çıktıktan sonra Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Cesim Altani'nin İsrail'e Mısır'ın tek başına hareket ettiğini bildirdiğini söyledi.

Altani ve CIA Direktörü Burns, anlaşmayı kurtarmaya ve İsrail'in kabul edeceğini bildikleri unsurları ekleyerek yeniden dengelemeye çalıştılar.

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Mısır istihbaratının neden başkalarının tam onayı olmadan zorlamaya çalıştığı konusunda "Bu mantıklı değil" dedi.

Kaynaklardan biri, Mısırlıların İsrail'den dönüp Hamas'a danıştıktan sonra, hareketin İsrail'in kabul ettiği şeyi kabul etmeyeceğinin netleştiğini, bu nedenle Mısırlı yetkilinin Hamas'ı kabul etmeye ikna etmek için büyük değişiklikler yaptığını söyledi.

Hamas'ın 6 Mayıs'ta teklifi onayladığını kamuoyuna duyurmasından bir gün önce, Mısırlı bir kaynak CNN'e yaptığı açıklamada Mısır'ın Hamas'ın kabul cevabını aldığını ve bunu İsrail tarafına gönderdiğini söylemişti.

Kaynak şunları söyledi: "Savaşın sona erdirilmesine ilişkin asıl anlaşmazlık noktasını aşmak için çeşitli alternatifler ve senaryolar ortaya atıldı."

Savaşın sona erdirilmesine ilişkin anlaşmanın dili belki de müzakereler boyunca en tartışmalı konuydu ancak Netanyahu, Hamas'ın getirdiği teklifin "İsrail'in temel taleplerinden çok uzak olduğunu" söyledi.

Burns'ün de aralarında bulunduğu müzakereciler, Hamas'la yeni bir dolaylı müzakere turu için Kahire'ye döndüler. İsrail ve Katar ekip göndermeyi kabul etti, ancak iki ekip de üst düzey yetkililerini göndermedi; bu ise, önceki iyimserliğe rağmen anlaşmanın gerçekleşmeyeceğine dair bir işaret sayıldı.

Hamas'ın 6 Mayıs'ta cevap vermesinden iki gün sonra CIA Başkanı Burns Washington'a döndü ve kaynaklar görüşmelerin "geçici olarak durdurulduğunu" söyledi.

Müzakerelere yakın ikinci kaynak, müzakerelerin devam etmesi durumunda Katarlıların bir sonraki turda daha büyük bir rol oynamasının beklendiğini söyledi.

Tartışmaların, en az 6 haftalık bir süre içinde 33 kadar İsrailli rehinenin serbest bırakılacağı bir başlangıç ​​aşamasını da içeren geniş bir çerçeveye odaklanması bekleniyor. Hamas, ölen rehinelerin cesetlerinin ilk aşamaya dahil edilmesi için baskı yapacak ancak her iki teklifi de İsrail reddediyor.

İsrailli rehinelerin aileleri de dahil olmak üzere Netanyahu'yu eleştirenler, Netanyahu'yu vatandaşlarını geri vermekten çok Gazze'ye saldırıyla ilgilenmekle suçluyor.

Arap Postası

Haber Ara