Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Harvard'lılar tüm ülkeye yaydı! ABD üniversitelerinde neler oluyor?

ABD'de yüzlerce üniversite öğrencisi, üniversitenin Filistin yanlısı bir öğrenci grubunu uzaklaştırmasını protesto etmek için dün Harvard'ın bahçesini doldurdu. Öğrenciler, Gazze'deki katliama karşı ABD genelinde önderlik ettikleri diğer gösterilerle dayanışma amacıyla küçük bir çadır kampı kurdu.

1 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-25 09:09:45

Harvard'lılar tüm ülkeye yaydı! ABD üniversitelerinde neler oluyor?

Kampüsün yeşil alanı Pazar gününden bu yana protestoların olacağı beklentisiyle halka kapatılmıştı. Cambridge kampüsüne daha fazla öğrenci akın ettikçe protestocular Harvard üniversitesi yönetim binası önüne çok sayıda çadır kurdu. Harvard'ın karşısında konuşlanmış kampüs polisi olaya müdahale etmedi.

Protestocular, Pazartesi günü üniversitenin Filistin Dayanışma Komitesi'ni bahar döneminin geri kalanında askıya alma kararına karşı yürüdüler.

2_515

Harvard Crimson'a göre üniversite, Filistin Dayanışma Komitesi'ni geçen Cuma günü Columbia Üniversitesi aktivistlerine destek amacıyla düzenlenen kampüs gösterisinde protesto haklarını ihlal etmekle suçluyor.

Columbia'da çok sayıda öğrenci, son günlerde okulun bahçesinde kamp kurduktan sonra tutuklandı ve okuldan uzaklaştırıldı; üniversite, kampüste artan gerilimi azaltmak için dersleri çevrimiçi hale getirdi.

7_59

Harvard öğrencisi Prince Williams, "Columbia'daki cesur yoldaşlarımızın bize gerçekten artarak güçlendiğini, hareketimizin ivme kazandığını ve ülke çapındaki üniversite öğrencilerinin çağrıya yanıt verdiğini gösterdiğini gördük" dedi.

5_118

Sanat profesörü Vijay Iyer'in de aralarında bulunduğu bazı Harvard öğretim üyeleri, grubun daha geniş taleplerini (Harvard'ın İsrail ile finans bağlarının açıklanması, bu bağların kesilmesi ve öğrenci protestocuların cezalandırılmaması) desteklemek için protestoya katıldı.

Iyer kalabalığa hitap ederek, o günkü eylemlerin Gazze'de kendi deyimiyle “soykırım şiddetine” karşı şiddet içermeyen daha geniş bir öğrenci hareketinin parçası olduğunu vurguladı.

0424_emerson-02-1920x1280

Harvard'daki olaylar, Tufts ve Emerson'dan Columbia, Texsas, Yale, Michigan Üniversitesi ve UC Berkeley'e kadar Büyük Boston'daki ve ABD'nin genelindeki kampüslerde benzer aktivizm olarak ortaya çıktı ve ulusal düzeyde dikkat çekti.

Vietnam dönemi öğrenci protesto hareketleriyle karşılaştırılan eylemler büyük ölçüde Gazze'de ateşkes sağlanması ve üniversite yetkililerinin İsrail'le mali bağları ifşa etmesi ve kesmesi yönünde çağrılarla sürüyor.

0424_protest-harvard03-1920x1280

NPR'nin haberine göre, bazı Yahudi öğrenciler protestoların çoğuna katılırken, diğerleri kendilerini güvende hissetmediklerini söyledi. Haberde, çeşitli kampüslerdeki Yahudi karşıtı söylem ve tacizle ilgili endişeler dile getirildi. Harvard Hillel'deki öğrenci liderleri kampüs gösterileriyle ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

6_77

Harvard'ın Filistin Dayanışma Komitesi liderleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, grubun "dikkatli bir şekilde gözlemlemeye çalıştığımız teknik ayrıntılar nedeniyle yönetim tarafından orantısız bir şekilde hedef alındıklarını" söyledi.

Açıklamada, "Harvard örgütümüzü askıya alabilir ancak hareketimizi askıya alamaz" ifadeleri kullanıldı.

4_186

Çarşamba günü, Massachusetts ACLU üniversitesi, Harvard'ın avukatlarına okulun uzaklaştırma kararını yeniden gözden geçirmesini talep eden ve denetimli serbestliğin gidişatına ilişkin endişelerini dile getiren bir mektup gönderdi.

Mektupta, "Massachusetts Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, İsrail ve Filistin'deki çatışmalarla ilgili herhangi bir tutum sergilemezken, biz Massachusetts'teki kolej ve üniversite kampüsleri de dahil olmak üzere ifade ve örgütlenme özgürlüğünü sağlamaya kararlıyız" denildi.

Harvard, ACLU'nun mektubuyla ilgili yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

0424_protest-harvard07-1920x1280

Çarşamba öğleden sonra Boston şehir merkezi yakınında, yaklaşık 100 Emerson Koleji öğrencisi, öğrencilerin hafta başında protesto amacıyla kamp kurduğu bir ara sokakta yürüyüş yaptı.

3_304

Boylston Place toplantısındaki organizatörler, Gazze'de ateşkes ve İsrail'le üniversite bağlarının sona erdirilmesi yönündeki çağrılarını yinelediler.

Grubun liderlerinden biri olan asistan Dylan Young, yöneticilerin kampı yıkmakla tehdit ettiğini söyledi. Ancak grubun kararlı olduğunu belirterek, "Bu gösteri bizim çadırlarımızdan çok daha fazlasıdır" dedi.

0424_mit-01-1920x1239

Çarşamba günü erken saatlerde MIT kampüsünde yaklaşık bir düzine öğrenci Kresge Lawn'da yaklaşık 15 çadırdan oluşan kampına üçüncü gün de devam etti. Ortam büyük ölçüde sakindi. Pazar akşamından bu yana güvenlik sıkılaştırıldı ve kampüsün belirli yerlerinde basın erişimi kısıtlandı.

9_34

Teksas Üniversitesi'nde Filistin Dayanışma Komitesi bir gösteri planladı. 200 kadar öğrenci, dün öğlen saatlerinde Teksas Üniversitesi Austin yerleşkesinde toplanmaya başladı. Gösteri sırasında gözaltına alınan Filistin destekçisi protestocuların 34'e çıktığı bildirildi.

MIT'de kampın düzenlenmesine yardımcı olan Filistin Koalisyonu grubunun bir parçası olan yüksek lisans öğrencisi Prahlad Iyengar, katılımcıların MIT yönetiminin Gazze'de ateşkes çağrısı yapmasını ve İsrail bağlantılı mali çıkarlarını ve araştırma projelerini iptal etmesini istediğini söyledi.

Iyengar, "Harekete geçmemiz ve ahlaki bir duruş sergilememiz gerekiyor. Taleplerimizi karşılayana kadar burada olacağız. Taleplerimiz tutarlıydı ve sadece gerçek bir tartışma yapılmasını istiyoruz." dedi.

0424_protest-harvard05-1920x1280

Bu arada MIT İsrail İttifak grubu da dahil olmak üzere kampüsteki İsrail destekçileri protestolarla ilgili endişelerini dile getirdi.

Grubun başkanı Talia Han, üniversite yönetiminden kampı temizlemelerini, kampüsteki güvenliği artırmalarını ve öğrencilerin "kendilerini güvende hissetmemeleri" durumunda çevrimiçi derslere katılmalarına izin vermelerini istediğini söyledi.

MIT sözcüsü Kimberly Allen yaptığı açıklamada, çimlerdeki öğrenci gösterisinin "yönetimin tüm dikkatini çektiğini" ve "öğrenciler, öğretim üyeleri ve personel ile sürekli olarak buluşup konuştuklarını" söyledi.

1_504

Başka bir açıklamada Allen, fakülte ve araştırmacıların İsrail'dekiler de dahil olmak üzere uluslararası meslektaşlarıyla düzenli olarak araştırma yaptığını söyledi. Allen, "MIT, fakültemizin bilgi arayışında geniş bir yelpazedeki ortaklarla etkileşime geçmesini sağlayan akademik özgürlük ilkelerini güçlü bir şekilde desteklemektedir" dedi.

8_43

Bu arada, Massachusetts-Amherst Üniversitesi'ndeki ABD Eğitim Bakanlığı Sivil Haklar Dairesi geçen hafta, Filistin karşıtı düşmanca bir ortam olduğu iddia edilen bir şikayet üzerine soruşturma başlattı. Çarşamba günü, hukuki bir danışma grubu olan Filistin İçin Hukuk, yaptığı açıklamada, şikayetin "birçoğu UMass öğrencileri tarafından aşırı Filistin karşıtı ve Arap karşıtı tacizin hedefi olan bir grup UMass öğrencisi adına" sunulduğunu söyledi.

UMass yorum taleplerine yanıt vermedi. Öğrenciler geçen Ekim ayından bu yana çeşitli zamanlarda Amherst kampüsünde savaş karşıtı protestolar düzenlediler.

wburg.org

Haber Ara