Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Hamas'tan esir takası ve ateşkes teklifine olumlu cevap

Hamas, bir süredir üçüncü ülkelerin aracılık ettiği İsrail ile esir takası ve ateşkes görüşmelerinde yapılan teklife olumlu karşılık verdiğini duyurdu.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-06 20:59:36

Hamas'tan esir takası ve ateşkes teklifine olumlu cevap

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "Hamas, çerçeve anlaşmasıyla ilgili yanıtını az önce Mısır ve Katarlı kardeşlerine iletti." ifadeleri kullanıldı.

Hamas'ın liderleri ve diğer Filistinli gruplarla yapılan istişare görüşmelerinin ardından yanıtını ilettiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hamas, söz konusu teklifi, tam ve kapsamlı bir ateşkesi garantileyecek, halkımıza karşı saldırıları bitirecek, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırarak yeniden imarı garantileyecek ve esir takası sürecini tamamlayacak şekilde olumlu karşıladı."

KATAR'DAN AÇIKLAMA

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman El Thani ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, Hamas'ın Gazze'de kalan rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmaların sürekli olarak durdurulmasını amaçlayan teklife yanıt verdiği duyuruldu.

Doha'da Blinken ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan El Thani, "Medyaya, rehinelerle ilgili anlaşmanın genel çerçevesi konusunda Hamas'tan bir yanıt aldığımızı bildirmek isterim. Cevap, bazı yorumlar içeriyor ama genel olarak olumlu. Ancak koşulların hassasiyeti göz önüne alındığında ayrıntılarla ilgilenmeyeceğiz. İyimseriz ve İsrail tarafına cevabımızı ilettik" açıklamasında bulundu.

ABD'DEN AÇIKLAMA

Blinken ise, ABD'nin Hamas'ın tepkisini "şimdi" gözden geçirildiğini belirterek, "Yarın İsrail hükümetiyle görüşeceğim" dedi.

Üst düzey ABD'li diplomat, Hamas'a sunulan teklifin "önceki anlaşmayı tekrarlamayı değil, onu genişletmeyi amaçlayan" "ciddi" bir teklif olduğunu yineledi.

Blinken şunları ekledi:

"Hala yapılması gereken çok iş var ama biz bir anlaşmanın mümkün, hatta gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz. Ve bunu başarmak için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz."

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye Paris toplantısından çıkan "çerçeve anlaşmasını" ve bunun uygulanmasına ilişkin maddeleri görüşmek üzere Kahire ziyareti için davet aldıklarını açıklamıştı.

Heniyye, "Paris toplantısından çıkan teklife karşı Hamas'ın cevabı öncelikle Gazze'ye acımasız saldırganlığın durması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin dışına çekilmesi temelinde olacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

CNN, AA

Haber Ara