Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Haiti'deki ayaklanmanın derin kökleri

Haiti'deki ayaklanmanın derin kökleri var; bu ayaklanma, ülkeyi istila eden silahlı kişilerin elindeki son şiddet dalgasıyla başlamadı. Bu durum onlarca yıl öncesine, ülkeyi kendi derebeylikleri olarak görmeye devam eden nesiller boyu siyasetçilerin ve oligarkların yaygın yolsuzluklarına kadar uzanıyor.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-16 17:04:12

Haiti'deki ayaklanmanın derin kökleri

Sadece 6 veya 7 kadar varlıklı aile, Haiti'deki büyük endüstrilerin çoğunu, öncelikle ülkeyi rahatsız eden şeyin büyük bir kısmını oluşturan yozlaşmış tekeller aracılığıyla kontrol ediyor. Seçkinler Haiti ekonomisinin neredeyse her yönünü kontrol ediyor. Esas itibarıyla vergi ödemiyorlar.

2010'daki yıkıcı depremin ardından yeniden yapılanma da dahil olmak üzere yıllar içinde Haiti'ye akıtılan yardımların çoğu üst sınıfa fayda sağlarken, bölünmüş adanın geri kalanının büyük bir kısmı ezici bir yoksulluk içinde yaşamaya devam etti. Bu arada, Haiti'nin siyasi ve iş elitinin, uzun süredir gelirlerinin önemli bir kaynağı olan ülkede meydana gelen uyuşturucu kaçakçılığının büyük bölümünde parmağı var. Aslında uzmanlar, Haiti'nin ABD'ye giren çoğu uyuşturucunun iziyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.

Elitler aynı zamanda ülkeyi uçurumun eşiğine getiren istikrarsızlıktan dolayı suçlanan çetelerle de bağlantılı. 2022'de BM, ABD ve Kanada, Haiti'deki bir grup çete liderine, siyasetçiye ve iş dünyasının seçkinlerine, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve suç faaliyetlerini finanse etmedeki rolleri iddiasıyla yaptırımlar uyguladı.

Haiti'nin çektiği acılar, Fransa tarafından kontrol edildiği dönemdeki acımasız sömürge ve köleliği tarihine kadar uzanıyor; Haiti'nin uğruna savaştığı ve kaybettiği insan "mülkleri" ve diğer varlıkları için Fransızlara geri ödeme yapmak zorunda kalmanın adaletsizliği nesiller boyunca daha da arttı. Haiti, dünyadaki tek başarılı köle isyanıyla kölelikten özgürlüğünü kazandı.

Haiti bağımsızlığını güvence altına aldıktan sonra yeni sömürgeciliğe maruz kaldı ve kapı eşiğindeki küresel süper güç ABD tarafından ihmal edildi. Amerikalılar, ABD birliklerinin 20. yüzyılın başlarında ülkeyi yirmi yıl boyunca işgal ettiğini ve o zamandan bu yana siyasette ve ekonomik kalkınmada ya da bunun eksikliğinde çok büyük bir rol oynadığını hatırlamayabilir.

2_411

Doğal güzelliklerle, bol kaynaklarla, çalışkan ve becerikli bir nüfusla kutsanmış bir ülke olan Haiti'nin, büyük ölçüde trajik ve çalkantılı tarihi nedeniyle hiçbir zaman barış ve refah çağından keyif almamış olması içler acısı bir durumdur.

Haiti'de mevcut felaket ortaya çıkmaya devam ederken, ABD de dahil olmak üzere uluslararası toplum, kargaşanın gelişmesini çoğunlukla kayıtsız bir şekilde izledi. 2022 sonbaharı gibi yakın bir tarihte, Henry'nin çete şiddetiyle mücadelede askeri yardım talebi Washington tarafından reddedildi, ancak ABD para ve lojistik destek teklif etti. BM, başta Kenya olmak üzere çeşitli ülkelerden asker gönderme çabası içindeydi ancak Nairobi bu hafta, yeni hükümeti görene kadar Haiti'ye asker gönderme planını askıya alacağını söyledi.

BİR ANLIK UMUT

Sorunlu vatanım için daha iyi bir geleceğin şekillenebileceği, nispeten kısa bir umut anı vardı - sonuçta israf edilen parlak bir fırsat. Başkent Port-au-Prince de dahil olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünü yerle bir eden yıkıcı 2010 depremi, yüzbinlerce insanın ölümüne yol açan feci bir felaketti.

Ancak o zamanlar felaketin iyi tarafı gibi görünen bir şey vardı: Bir anda dünya Haiti'de olanları önemsiyormuş gibi göründü.
Ülke tarihinin en kötü anlarından birinin aynı zamanda büyük umutlar ve olasılıklar içeren bir dönem olması da ironiktir. Yabancı hükümetlerden ve uluslararası kuruluşlardan milyarlarca dolarlık yeniden kalkınma yardımı sözü geldi. Haiti, ilk kez, tarihi boyunca hiç faydalanmadığı ekonomik kalkınmaya yönelik yukarıdan aşağıya uluslararası odaklanmaya kavuşacaktı.

Bu umutlar kısa sürede suya düştü. ABD tarafından vaat edilen bazı destek de dahil olmak üzere, vaat edilen yardımların çoğu hiçbir zaman ulaşmadı. Yardımın bir kısmı, çokça alkışlanan Kızıl Haç geliştirme projesinde olduğu gibi, amacından saptırılmış gibi görünüyor. Haiti'ye ulaşan yardımların çoğu, denizaşırı ülkelerden gelen fonların her zaman vardığı yere gitti: Ülkeyi yöneten ve onu yıllardır körü körüne soyan elitlerin ceplerine.

'BABA DOKTOR

1950'lerin sonlarından başlayarak, Haiti'nin aldığı dış yardımların çoğu, kötü şöhretli lideri François "Papa Doc" Duvalier'in kasasına girdi. Onun hırsızlık yöntemleri, 1971'de ölümünün ardından yerine geçen oğlu Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier tarafından da desteklendi. Jean-Claude Duvalier, Haiti'nin mali rezervlerinin büyük bir kısmını özel yabancı banka hesaplarına ve lüks gayrimenkul yatırımlarına gönderdi. Hem baba hem de oğul, Haiti hazinesinden gelen fonların bir kısmını, Haiti vatandaşlarını terörize eden kötü şöhretli kişisel güvenlik kuvvetlerine (korkunç Tonton Macoute) harcadılar. Bugün Haiti'nin başkentinin sokaklarındaki vahşet bu paramiliter gücün yankılarını taşıyor.

Ancak bazıları günümüzün çete faaliyetlerini Haiti'nin geçmişindeki daha yeni bir döneme bağlıyor. Kanunsuz çetelerin yükselişinin ve Haiti'nin kaosa sürüklenmesinin, Haiti'nin eski Devlet Başkanı Jean-Bertrand Aristide'nin ülkeden kovulduktan sonra ABD birliklerinin yardımıyla yeniden iktidara geldiği 1995 yılına dayandığını ileri sürüyorlar.

Aristide, Haiti'ye döndükten sonra orduyu dağıttı ve onun yerine Port-au-Prince'in zorlu sokaklarından yararlanan bir "sivil polis gücü" kurdu. Sonunda Haiti'nin oligarklarıyla ters düştü ve bir kez daha ülkeden kovuldu. Bunu takip eden yıllarda Afrika'da sürgünde kaldı. Onun devrilmesinin ardından cesaretlenen çeteler, uyuşturucu ve silah ticareti yapan ve sık yaşanan gıda kıtlığı nedeniyle Haiti'nin en savunmasız topluluklarını soyan ve sömüren suç örgütlerine dönüştü.

Bu, mevcut krizin trajik arka planıdır. Yıllar boyunca Haitili başkanlar, başbakanlar ve parlamenterler ülkedeki çetelerle tehlikeli bir dansa giriştiler ve onları genellikle kişisel maşa olarak kullandılar. Bunlar bazı ABD şehirlerinin aşina olduğu sokak çeteleri değil. Aksine, gevşek örgütlenmiş ve vatandaşları terörize etmekten zevk alan kanunsuz kötü adamlardır.

1_452

Çete Lideri Jimmy 'Barbecue' Cherizier, 22 Şubat 2024'te Haiti'nin Port-au-Prince kentindeki Delmas 3 bölgesinde G-9 federasyonu çete üyeleriyle birlikte sokaklarda devriye geziyor. BM tahminlerine göre çetelerin şehrin yüzde 80'ini kontrol ettiği Port-au-Prince'te yeni bir şiddet dalgası yaşanıyor.

Bugünkü huzursuzluğun liderleri arasında, rengarenk takma adı "Barbekü" olan Jimmy Cherizier yer alıyor ; ancak aynı derecede etkili ve aynı derecede acımasız olduğu iddia edilen başkaları da var. Karışımdaki bir diğer şaibeli karakter ise 2004'te Aristide'yi iktidardan uzaklaştıran darbeye liderlik eden eski bir asker olan Guy Philippe. Şimdi kendisini başkan adayı olarak konumlandıran Philippe, kara para aklama ve diğer yasa dışı faaliyetler suçundan ABD hapishanesinde altı yıl yattıktan sonra yakın zamanda Haiti'ye döndü.

Ancak Haiti'nin başkentini istila eden ve kolluk kuvvetlerine ve devlet kurumlarına son derece koordineli saldırılar düzenleyen kanun kaçakları, Haiti'yi daha istikrarlı ve müreffeh bir geleceğe taşıyamaz. Cherizier, amacının Cumhurbaşkanı Ariel Henry'nin hükümetini devirmek olduğunu söyledi. O ve diğer çete liderleri başarılı olmuş gibi görünüyor. Sırada ne var?

Henry, yeni bir başbakan ve kabine kurulduğunda resmi olarak istifa edeceğini söyledi. Bu hafta Jamaika'da yapılan bir toplantıda Karayip Topluluğu ve Ortak Pazar (CARICOM), Haiti'deki seçimlerin temellerini atmak için bir geçiş konseyi kurmayı kabul ettiğini söyledi. Ancak demokratik oy hakkının hedefi ne kadar övgüye değer olsa da, seçimlerin Haiti'de bozulan durumu düzelteceğini düşünen var mı? Oradaki ezici yoksulluğa son verecekler mi? Harap olmuş altyapıyı geri yüklemek mi istiyorsunuz? Oylama, silah zoruyla ülkenin kontrolünü ele geçirmeye karar veren bir sonraki haydut grubunun yeniden dirilişini engelleyecek mi?

ABD'NİN ROLÜ

Ülkelerini yeniden ayağa kaldırmak isteyen birçok Haitili, herhangi bir çözümün ABD'nin ve daha geniş uluslararası toplumun sürekli ve kasıtlı katılımını gerektireceğinin farkında. Evet, Haitililer, Sam Amca'nın geçmiş askeri saldırılarının tarihini unutmuyor ve binlerce kişinin ölümüne neden olan hastalıkların yayılmasına yol açan ve düzeni sağlamak için gönderilen aynı Mavi Miğferlilerin suç eylemlerine yol açan son başarısız BM misyonunu üzüntüyle hatırlıyorlar. Ancak ne yazık ki Haiti, başka geçerli seçeneklerin çok az olduğu veya hiç olmadığı bir ülke.

Bunu söylemek acı veriyor ama Haiti parçalanmış bir devlet. Böyle bir düzen ve bunu düzeltmek için gereken kaynak yatırımı, mevcut hükümet tarafından veya gelecekteki herhangi bir hükümet tarafından mevcut koşullar altında başarılamaz. Şiddeti bastırmak ve düzeni yeniden sağlamak, Haiti hükümetinin kapasitesinin dışında bütünsel bir yaklaşım gerektiriyor. Kaosu sona erdirmek ancak ABD diplomasisi, nüfuzu ve bilgi birikimiyle mümkün olacaktır.

Gelecekte atılacak adımlar, kolluk kuvvetlerinin güçlendirilmesi, yargı kurumlarının güçlendirilmesi ve çetelere üye olmanın temel nedenlerinin ele alınması yoluyla Haiti halkının emniyet ve güvenliğine öncelik vermelidir. Hükümet bunların hiçbirini yapamıyor ve yakın gelecekte de yapması pek mümkün görünmüyor.

Haiti'nin yolsuzlukla mücadelede ve ülkenin oligarşik efendilerinin ekonomisi üzerindeki baskısını gevşetmede yardıma ihtiyacı var. Hükümet ile yönettikleri insanlar arasında bağ kurmanın bir yolu olarak, yönetişimi geliştirmek ve potansiyel liderleri aşağıdan yukarıya doğru beslemek ve eğitmek için çaba gösterilmelidir. Haiti'nin bir daha asla güçlü adamlar ve hırsızlar tarafından yönetilmemesini sağlamanın en iyi yolu bu.

Yalnızca ABD ve uluslararası toplum, silah ve mühimmat akışını suç çetelerinin elinden uzaklaştırabilir. ABD, Latin Amerika ve Karayipler'in şiddet ve yolsuzlukla boğuşan diğer bölgelerinde Alkol, Tütün ve Ateşli Silahlar Bürosu ve Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi gibi kurumların elde ettiği sonuçlarla, bu zorluğun üstesinden gelmek için benzersiz bir niteliklere sahip olduğunu gösterdi. Ancak Washington'un yardımıyla (Henry'nin bir buçuk yıl önce talep ettiği türde bir yardım) Haiti'deki durum istikrara kavuşturulabilir ve sürdürülebilir ilerleme ve kalkınmaya giden yol açılabilir.

Elbette bir noktada çete üyeliğinin sosyoekonomik kökenlerine değinmek gerekecek. Toplum temelli girişimler yoluyla suçla dolu bir hayata uygulanabilir alternatifler sunan eğitime, mesleki eğitime ve ekonomik fırsatlara erişim esas olacaktır. Ancak şiddet bastırılana kadar bunların hiçbiri ciddi anlamda başlayamaz. Barış sağlandıktan sonra, barışın yeniden tesis edilmesi ve ABD kalkınma ajansları ile uluslararası kar amacı gütmeyen kuruluşların ek yardımı, reform ve uzlaşma konusunda gerçek bir kararlılığa sahip, sivil toplum ve küresel toplulukla el ele çalışan bir Haiti hükümetinin temellerinin atılmasına yardımcı olabilir.

Onlarca yıl süren dikkatli bekleyişin ardından pek çok Haitili, ülkelerinin ilerleyişini görmek için çaresiz durumda. Oradaki bir tanıdığım geçenlerde bana, mevcut kriz nedeniyle işini sürdürebilmek için yalnızca iki haftalık petrol rezervinin kaldığını söyledi; huzursuzluk daha fazlasını elde etmeyi imkansız hale getirdi. Ancak Haiti'de tecrit altında tutuluyor çünkü ayrılmanın iş yerinin yağmalanması anlamına geleceğini biliyor.

CNNInternational

Haber Ara