Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Goldman Sachs: Petrol fiyatları iki katına çıkabilir

ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Kızıldeniz'deki uzun süreli kesintinin enerji piyasaları üzerinde büyük etkisi olabileceğini açıkladı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-07 23:13:20

Goldman Sachs: Petrol fiyatları iki katına çıkabilir

Goldman Sachs petrol araştırma başkanı Daan Struyven dün CNBC'ye verdiği röportajda, Yemen'deki Husi hareketinin tetiklediği sorunların Hürmüz Boğazı'nı da etkilemesi durumunda küresel ham petrol fiyatlarının iki katına çıkacağını söyledi.

Husiler, İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarının ardından Kızıldeniz'deki gemi taşımacılığını fiilen abluka altına aldı ve ticaret gemilerine saldırmaya devam ediyor.

Yemen merkezli hareket, Filistinlilerle dayanışma halinde İsrail'le bağlantılı olduğunu belirttiği gemileri hedef alıyor.

Struyven, "Hürmüz Boğazı bir ay süreyle kesintiye uğrarsa fiyatlar yüzde 20 artar" tahmininde bulunurken, boğaza uzun süreli müdahalenin sonunda petrol fiyatlarının iki katına çıkarabileceğini de sözlerine ekledi.

Senaryoyu "oldukça düşük ihtimal" olarak görmesine rağmen Struyven, son haftalarda saldırıları kınayan tüm enerji sektöründen geniş bir analist yelpazesine katılıyor.

Artan saldırılar, küresel denizcilik şirketlerini, gemilerini Kızıldeniz'den Afrika'nın güney ucundaki Ümit Burnu çevresine yönlendirmeye zorladı.

Asya'dan Avrupa'ya veya Kuzey Amerika'ya seyahat eden gemiler için bu rota yolculuğu yaklaşık 6.000 deniz mili uzatıyor ve teslimat sürelerini bir aya kadar geciktirebiliyor. Bu da kaçınılmaz olarak nakliye maliyetlerinin artmasına neden oluyor.

Husi saldırıları haftalardır devam ediyor. Asya ile Batı ülkeleri arasındaki ticaretin önemli bir arteri olan Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı üzerinden ticari mal akışını önemli ölçüde aksatan tehditte bulunuyor.

Haber Ara