Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

'Gençlik, askerlik için fazla şişman'

Avusturya Savunma Bakanı Klaudia Tanner'a göre, geçen yıl Avusturya'da askere alımların azalmasında psikolojik durum da belirleyici oldu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-12 09:22:34

'Gençlik, askerlik için fazla şişman'

Bakan Klaudia Tanner düzenlediği basın toplantısında, genç Avusturyalıların orduya katılamayacak kadar şişmanladığı konusunda uyarıda bulunurken, geçen yıl askere alınanların sayısındaki azalmayı gençler arasında artan obeziteye bağladı.

Avusturya'da 2023 yılında askere alınan kişi sayısı 45.565 oldu. Bu sayının 2022'ye göre 217 kişi daha az olduğu belirlendi.
Tanner, fiziksel kondisyondaki düşüşe ek olarak psikolojik stresin de askeri hazırlığı engelleyen bir faktör olduğuna dikkat çekti ve "Genç nesil yeniden daha sağlıklı ve formda olmalı" dedi.

Öte yandan kadınlara yönelik gönüllü askerlik hizmetinin başlatılmasının "büyük bir başarı" olduğunu vurgulayan Tanner, askerliğin kendilerine açıldığı Nisan ayından bu yana 212 kadının başvurduğunu, bunlardan 126'sının ise başarıyla askere alındığını kaydetti.

ÜLKE SAVUNMASINA HALKIN CEVABI

Avusturya'da sivil sıfatla orduya hizmet etme isteği yüksek olmaya devam ederken (Gençlik Bakanı Claudia Plakolm bu oranın neredeyse yüzde 90 olduğunu bildirdi) Savunma Bakanlığı tarafından yaptırılan yakın tarihli bir anket, halkın ülkeyi koruma konusundaki istekliliğini gösterdi.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 31'i, bir askeri saldırı durumunda Avusturya'yı savunmak için silaha sarılmaya istekli olduğunu söylerken, yüzde 58'i "en kötüsü gelse bile" ülkelerini savunmayacaklarını söyledi.

Aynı zamanda, ankete katılanların küçük bir çoğunluğu (yüzde 53) asker sayısının artırılması gerektiğini söylerken, aynı oranda temel askerlik hizmetinin süresinin çok kısa olduğunu belirtti. İkinci ifadeye katılanların daha yaşlı olması, orduyu desteklemeye istekli olduklarını ancak fiilen hizmet etmekten vazgeçtiklerini gösteriyor.

SAVUNMA HARCAMALARI

Avusturya'nın savunma bütçesi bu yıl ilk kez 4 milyar Euro'yu (yaklaşık 4,4 milyar dolar) aşarak üst üste üçüncü kez rekor askeri harcamalara imza attı. Bu rakamın 2027 yılına kadar 5 milyar Euro'yu aşması ve 2028 itibarıyla GSYH'nin yüzde 1,5'ine ulaşması bekleniyor.

Tanner, bu beklenmedik bütçeyi "Ordu tarafından istihdam edilen siviller, askeri teçhizata, özellikle yüzlerce helikopter ve askeri araçların sayısını artırmak için" kullanma sözü verdi.

RT

Haber Ara