Dolar

32,2580

Euro

35,0693

Altın

2.467,33

Bist

10.319,96

Gazze'den geri çekilen özel birim 'Duvdevan' nedir?

İbrani gazetesi 'Haaretz ', İsrail ordusunun 'Duvdevan Birimi'ni Gazze'den çıkararak Batı Şeria'ya sevkettiğini ve bu durumun gerilimin tırmandığı döneme denk geldiğini ortaya çıkardı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-15 18:41:24

Gazze'den geri çekilen özel birim 'Duvdevan' nedir?

İşgal ordusunun özel kuvvetlerinden biri olarak kabul edilen Komando Tümgeneral "Duvdovan", Gazze'deki zorlu savaşlara katıldı. Birimin kuruluşundan bu yana en büyük kayıp olan subaylar da dahil olmak üzere 10 askerini kaybetti.

Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun, birimin Gazze'den çekilmesini, çatışmalarda hayati önem taşıyan bir gücün terk edilmesi olarak gördüğünü söyledi.

İsgalci yönetim, Batı Şeria'daki durumun "patlamanın eşiğinde" olduğuna inanıyor. Geri çekilme adımı, İsrail iç istihbarat ögrütü Şin Bet'in oradaki gerilimin tırmandığına dair yaptığı uyarıların ardından geldi.

İsrail medyasına göre İsrail'in güvenlik kaygısı, Gazze'de saldırıların başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'daki Filistinli işçilerin İsrail'e girmelerine izin verilmemesinden kaynaklanıyor.

Güvenlik kaygısı aynı zamanda işgal hükümetinin vergi fonlarını Filistin Yönetimi'ne aktarmayı reddetmesinden ve Filistin Yönetimi'nin reddedilen Gazze fonlarının buradan kesilmesini talep etmesinden de kaynaklanıyor.

DUVDEVAN BİRİMİ NEDİR?

Eski İsrail Başbakanlarından Ehud Barak, Haziran 1986'da işgalci orduda Orta Tugay komutanı olarak görev yaptığında, 2017 No'lu Birim olarak da bilinen Duvdevan Birliğini kurdu. Bu birimin kuruluşu, Filistin İntifadası olarak bilinen ilk Filistin İntifadası'nın patlak vermesinden aylar önce gerçekleşti.

2023-12-12t163806z_1143060862_rc2nv4a4wxy1_rtrmadp_3_israel-palestinians-gaza

Duvdevan Birimi, işgal ordusuna bağlı özel bir birim. Özel askeri ve güvenlik görevleri yürüten, yılda yüzlerce kişinin yer aldığı tahmin edilmektedir.

Sınır Muhafız Polisi bu birimin güçlendirilmesine birçok unsurla katılıyor ve bu unsurlar Filistinlilerin yaşadığı merkezlerde faaliyet gösteriyor. Bu nedenle üyelerinin çeşitli görevleri yerine getirirken şüphe yaratmaması için doğulu özelliklere sahip olması gerekir.

İstihbarat bilgileri toplayan ve işgal altındaki Batı Şeria'da özel baskınlar ve tutuklama operasyonları yürüten birime, suikastlar ve Filistinlilerin her türlü silahlı saldırı veya operasyonunun engellenmesi gibi en önemli görevler veriliyor.

Bu birimin varlığı, medyanın varlığını ortaya çıkardığı ve işgal ordusunun suikast birimi olarak tanımladığı 1988 yılına kadar gizliydi. Bu da İsrail'de kendilerini ifşa eden gazetecilerin akreditasyon kartlarının dondurulmasına yol açtı.

Oslo Anlaşmalarının imzalanması ve işgal ordusunun Filistin şehir ve kasaba merkezlerinden çekilmesinin ardından Duvdevan'ın birliği büyük ölçüde güçlendirildi. Birim, özellikle Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerindeki üst düzey Filistinli grup liderlerine yönelik baskınlar, tutuklamalar ve suikastlar düzenlemesiyle tanındı.

Birlik, Eylül 2000'de ikinci Filistin İntifadası'nın patlak vermesiyle birlikte temel bir güç olarak, Filistin topraklarındaki en önemli komando birliklerinden biri haline geldi.

Birim, 2008 ve 2009 savaşları sırasında ilk Gazze hükümetine saldırılara, özellikle 2014'teki "Dökme Kurşun" saldırıları da dahil olmak üzere Batı Şeria dışındaki operasyonlara katıldı.

Hafta sonu İsrail ordusu, güvenlik yetkililerinin "patlamanın eşiğinde" olarak tanımladığı bölgedeki güvenlik gerilimleri nedeniyle Duvdevan birliği askerlerini Gazze Şeridi'nden çıkararak Batı Şeria'ya nakletmişti.

Arap Postası

Haber Ara