Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Gazze'deki soykırım suçu davasında ABD ve İngiltere de listede

Güney Afrika Cumhuriyeti'nden 50 avukat, İsrail işgalinin Filistin topraklarındaki suçlarına destek verdikleri gerekçesiyle Amerikan yönetimi ve İngiliz hükümetine dava açmayı planlıyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-15 17:23:58

Gazze'deki soykırım suçu davasında ABD ve İngiltere de listede

Avukat Wikus van Rensburg liderliğindeki girişim, Amerika Birleşik Devletleri ve Britanya'daki avukatlarla işbirliği içinde suç ortaklarını hukuk mahkemeleri önünde kovuşturmayı amaçlıyor.

Son birkaç haftadır çeşitli ülkelere ve Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne İsrailli suçluların ve destekçilerinin yargılanmasını talep eden mektuplar gönderen Rensburg, insan hakları savunucusu arkadaşlarının desteğiyle ABD ve İngiltere hükümetlerine dava açma hazırlıklarına başladı.

Rensburg, bugün AA muhabirine yaptığı açıklamada, "ABD'nin işlediği suçlardan sorumlu tutulması gerektiğini" söyledi.
Rensburg, birçok avukatın da girişime katılmaya karar verdiğini beliterek "sorumluluk hissettiklerini ve bu çalışmaya katkıda bulunmak istediklerini" belirtti.

"HİÇ KİMSE AMERİKA'YI İŞLEDİĞİ SUÇLARDAN SORUMLU TUTMUYOR"

Rensburg, "Kimse ABD'yi işlediği suçlardan sorumlu tutmuyor ve kimse bunu umursamıyor; Irak'ta yaşananlar (2003'teki Amerikan işgali) bunun bir örneğidir." dedi.

Avukat Rensburg, "ABD suç işlemek için daha fazla para ve daha fazla kaynak harcamakla meşgul ve kimse bunun yeter demiyor." ifadesini kullandı.

Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Gazze'deki Filistinlilere karşı "soykırım suçları" işlediği suçlamasıyla "İsrail"e karşı açtığı davayı görüşmek üzere Perşembe ve Cuma günü Lahey'de iki halka açık duruşma düzenledi.

Güney Afrika, 29 Aralık'ta Uluslararası Adalet Divanı'nda, 3 ayı aşkın süredir şiddetli saldırılara maruz kalan Gazze'de "İsrail"i "soykırım suçu" işlemekle suçlayan dava açmıştı.

İsrail işgal ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de yıkıcı saldırılarını sürdürüyor. Dün itibarıyla çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 24.100 şehit, 60.834 yaralı, altyapının büyük yıkımı ve benzeri görülmemiş bir insani felakete yol açtı.

ArapPostası

Haber Ara