Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

FBI ilanı: İran ajanı ABD'li yetkililere suikast peşinde

FBI, İranlı bir istihbarat ajanının ABD eski Başkanı Trump döneminde öldürülen İranlı general Kasım Süleymani'ye yönelik suikastın intikamını almayı planladığını iddia etti.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-06 10:09:38

FBI ilanı: İran ajanı ABD'li yetkililere suikast peşinde

FBI, İranlı bir istihbarat ajanının, Tahran'ın üst düzey generaline Ocak 2020'de düzenlenen suikastta yer alan mevcut ve eski hükümet yetkililerinin öldürülmesine yardımcı olmak için ABD'den ajanlar topladığını iddia etti.

FBI'ın Miami ofisi X'teki (eski adıyla Twitter) bir paylaşımında, Mecid Destyani Farahani adlı ajan olduğu iddia ettiği şahsın ABD yetkililerini hedef alma planıyla bağlantılı olarak sorgulanmak üzere arandığını söyledi.

Paylaşımda, 41 yaşındaki Farahani'nin, ABD'deki operasyonlar için adam toplarken İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı adına hareket ettiğini iddia eden FBI'ın bir ilanı da yer aldı.

GH2ohFRXcAAFjBF

FBI, Farahani'nin, Devrim Muhafızları Birliği Kudüs Gücü komutanı İranlı General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin intikamını almak için eski Başkan Donald Trump yönetiminin üyeleri de dahil olmak üzere üst düzey ABD yetkililerini "öldürücü hedef alma" eylemine giriştiğini iddia etti.

Süleymani, Irak'ın o zamanki başbakanı Adil Abdul-Mehdi ile buluşmak için seyahat ederken Bağdat Uluslararası Havaalanı yakınında ABD'nin insansız hava aracı saldırısında öldürülmüştü. Washington o dönemde Süleymani'nin Irak ve Suriye'deki ABD diplomatik ve askeri tesislerine düzenlenen saldırılarda suç ortağı olduğunu açıklamıştı.

Bazı İranlı yetkililer, Trump'ı ve eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve suikasta karışan askeri komutanlar gibi diğer ABD liderlerini öldürerek Süleymani'nin intikamını alma isteklerini gizlemediler. Devrim Muhafızları hava kuvvetleri komutanı Amir Ali Hacızade geçen yıl devlet tarafından işletilen bir basın kuruluşuna, "İnşallah Trump'ı (ve) Pompeo'yu öldürmeye çalışıyoruz" demişti.

FBI, ayrıca Farahani'nin ABD'deki "dini siteler, işletmeler ve diğer tesislerle" bağlantısı olan kişileri gözetleme çalışmaları için işe aldığını söyledi.

Russian Today

Haber Ara