Dolar

32,1958

Euro

35,0500

Altın

2.459,52

Bist

10.214,71

Eski kanepelerin gözyaşlarına aldırmadan sokağa attınız

Yeni koltuğunuzun ömrü sandığınızdan çok daha kısa olabilir. Mobilya üreticileri, on yılda bir satın alınan ürünler yerine kanepelerin daha yaygın hale geldiğini söylüyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-23 15:58:49

Eski kanepelerin gözyaşlarına aldırmadan sokağa attınız

Yeni stil dekorasyon fikirleri elbette kitleyi etkiliyor fakat moda akımı artık daha ucuz malzemelerle üretiliyor. Trendlere açık olmak sizi güncel bir tüketiciye dönüştürüyor ve artık sadece “biryere” yönetilmiş oluyorsunuz.

Peki bu tüketim alışkanlığı ne uğruna yapılıyor? Bir kaç yıl sonra çöp olacak bir mobilya için.

Profesyoneller, yüksek kaliteli kanepelerin hâlâ mevcut olduğunu söylüyor, ancak bunları bulmak daha da zorlaşmaya başladı. Kitlesel pazar seçenekleri, maliyeti 3.000 doların üzerinde olanlar bile giderek daha az dayanıklı malzemeler ve niteliksiz iskeletlerle imal ediliyor.

Mobilya sektörünün üyeleri bu kalitesizliğe gidişte tek bir suçlu olmadığını söylüyorlar. İmalatçıların çoğalmasının, artan malzeme fiyatlarının ve alışverişkolik olma eğilimlerimizin de bu kalitesizliği tetiklediğini söylüyor.

En pahalı modeller hariç, bir kanepenin kullanım ömrüne ilişkin beklentiler artık yaklaşık yedi yıl, hatta bazen daha az bir süreci gösteriyor.

Tüketiciler yeni koltuklarının minderlerinin daha topak, ve daha yaylı olduğundan şikayetçi…

Yeni aldıkları ürünlerin değiştirdikleri çok sevilen modellere göre daha gıcırtılı ve daha zayıf çerçeveli olduğunu söylüyorlar.

Ashley ve Colin Lapin, 3.136 dolarlık Eliot deri kanepeyi 2.038 dolara satın aldı.

2020'de doğrudan tüketiciye yönelik bir marka olan Joybird, bunun sonsuza kadar kanepeleri olacağını söylemişti.

Fakat sonuç ürkütücüydü…

Birkaç ay içinde yarım düzine düğmenin koptuğunu söylüyorlar:

“Kumaş üzerinde renksiz lekeler belirdi. Daha da kötüsü, alt minderler birisi oturduğunda 6 milim ileri kayıyor. Big Lots'tan aldığımız 400 dolarlık suni deri kanepe bundan daha iyi dayandı"
Austin, Teksas merkezli kreatif direktör olan 40 yaşındaki Colin, çiftin endişelerini Joybird'e iletmediler. "Biraz kandırılmış hissediyorum."
Joybird, bir e-postada şirketin üzgün olduğunu söylesede bu tüketicinin sıkıntısını gidermiyor.

Şirketin, 90 günlük bir iade politikası, çerçeveler ve yaylar gibi temel unsurlar için sınırlı. Öte yandan şirket, ürünlerinin ömür boyu garanti ve gevşek düğmeler dahil üretim hatalarına karşı bir yıllık garantiye sahip olduğunu belirtiyorlar.

Analitiklere göre düşük kaliteli, parçalanan veya rahatsız edici mobilyalarla ilgili içeriklerin oranı 2023'te Twitter, YouTube ve Reddit gibi platformlarda 2020'ye kıyasla %19 arttı.
54 yaşındaki anestezist hemşire Newell, 1945 dolar harcadığı mobilyaya "Dikiş yerlerinden parçalanıyor" diyor.

The Wall Street Journal tarafından incelenen fotoğraflarda yanlış hizalanmış kenarları gösteriyor, Zımba telleri dışarı çıkmış, sırt yastıkları girintili ve tüylenmiş kumaş da cabası.

Newell, yeni mobilyasıyla ilgili “daha pahalıya daha az ve sanırım eşit kalitede bir şey elde ettim" diyor.

Amerikalıların her zamankinden daha fazla kanepe seçeneği var. Bu onların yararına olmayabilir.

Bağımsız mobilya firması Adam Rogers, "Burası bir nevi Vahşi Batı'ya dönüştü" diyor

Portland, Maine'de tasarımcı durumu şöyle özetliyor “İnsanlar doğru estetik arasında seçim yapmak zorunda, kalite ve fiyat. Eğer üçünü de istiyorlarsa, onlara iyi şanslar”

Yılda yaklaşık yüz kanepe tamiri yapan şirketin en çok duyduğu şikayetler şunlar:

Dökülen deri, kırık çerçeveler ve yassı yastıklar.

Deri söz konusu olduğunda tüketiciler genellikle ne satın aldıklarını bilmiyorlar diyor Boyer Frisco.

Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Buck, tüketicilerin ikinci el bir mağazada bulunan veya ikinci el bir eşyanın döşemesini yeniden döşemek için birkaç bin dolar harcamanın daha iyi olabileceğini söylüyor.

"Çoğu zaman eski kanepelerin yapısı şu anda yapılanlardan daha üstün"

Houston'da Ashley ve Colin Lapin hâlâ kanepelerini aradıklarını söylüyorlar.

"Eğer bu bin dolarlık kanepe tek kullanımlıksa, bu belki de satın alamayacağınız anlamına gelir. Eski kanepelerimizin göz yaşlarına aldırmadan sokağa attık işte bu bizim cezamız oldu"

Kaynak:T.WS.Journal

Haber Ara