Dolar

32,3744

Euro

34,6905

Altın

2.419,93

Bist

10.082,77

Ermenistan: Tatbikatı dikkatle izliyoruz

Ermenistan Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Azerbaycan ile Türkiye tarafından düzenlenen ortak askeri tatbikatı dikkatle izlediklerini belirterek, “provokasyondan kaçınmalı” uyarısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-30 14:16:46

Ermenistan: Tatbikatı dikkatle izliyoruz

Ermenistan Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Azerbaycan ile Türkiye tarafından düzenlenen ortak askeri tatbikatı dikkatle izlediklerini belirterek, “provokasyondan kaçınmalı” uyarısında bulundu.

Türkiye ve Azerbaycan'ın, Azerbaycan topraklarında başlattığı ortak askeri tatbikat Ermenistan tarafından ‘endişe' ve ‘korkuyla' izleniyor.

Tatbikat sürerken Ermenistan Dışişleri Bakanı'ndan bir açıklama geldi.

Ermenistan Savunma Bakanı Davit Tonoyan, Azerbaycan ile Türkiye tarafından düzenlenen ortak tatbikat sırasında Ermenistan sınırları yakınında provokasyondan kaçınılmasının önemli olduğunu söyledi.

Fransa'nın Erivan Büyükelçisi Jonathan Lokat ile yaptığı görüşmeden sonra Azerbaycan ile Türkiye tarafından düzenlenen ortak tatbikata değinen Tonoyan, "Tamamen askeri açıdan bakıldığında, tatbikatın taktik niteliği herhangi bir endişe yaratmıyor ancak tatbikatın sınıra, savunma yapılarına ve Ermenistan'ın diğer altyapı tesislerine komşu bölgede provokatif eylemlere yol açmaması önem arz ediyor" dedi.

Ermenistan Savunma Bakanı Tonoyan, Ermenistan'ın tatbikatı ve ilgili süreçleri dikkatli bir şekilde izlediğinin altını çizdi.

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki duruma ilişkin de konuşan Tonoyan, gerilimin azaltılmasında ve müzakere sürecinin devam ettirilmesinde AGİT Minsk Grubu eş başkanları Rusya, ABD ve Fransa'nın önemli rol oynadığını söyledi.

ERİVAN'DAN, İSRAİL'E UYARI

Bu arada Erivan yönetiminden İsrail'e, Azerbaycan'a yönelik silah satışını durdurma çağrısı geldi.

İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post gazetesine demeç veren Ermenistan Dışişleri Bakanı  Zograb Mnatsakanyan, Bakü'ye satılan silahların altyapı tesislerine ve sivil halka karşı kullanıldığı dikkate alındığında Azerbaycan'a silah satışının 'ölümcül tehlike' taşıdığını öne sürdü.

Mnatsakanyan, “Bu konuyu tutarlı bir şekilde gündeme getireceğiz.  Bu her zaman iki ülke arasında hem de çok uluslu platformlarda gündemin ayrılmaz parçası olacak. İsrail, Azerbaycan'la yaptığı bu ölümcül ticareti durdurmalı" dedi.

 

İki eski Sovyet cumhuriyetlerinin sınırındaki çatışmalar temmuz ortasında başlamıştı.

Erivan ile Bakü, hukuken Azerbaycan'ın fiilense Ermeni güçlerin kontrolünde olan Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle on yıllardır anlaşmazlık içinde. Ancak yeni çatışmalar, Karabağ'ın yüzlerce kilometre uzağındaki bir sınır bölgesinde yaşandı.

TATBİKATTA YER ALACAK TÜRK HAVA
UNSURLARININ BİR KISMI GENCE'YE GELDİ

Öte yandan Türk ve Azerbaycan hava ve kara kuvvetlerinin Azerbaycan'da başlattığı geniş kapsamlı ortak askeri tatbikatta yer alacak Türk hava unsurlarının bir kısmı Gence'ye geldi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk Hava Kuvvetlerine ait uçakla Gence'ye gelen pilotlar ve teknik heyet törenle karşılandı.

Tatbikatın hava unsurlarının yer aldığı kısmının "TurAz Kartalı 2020" olarak adlandırıldığı kaydedildi.

TurAz Kartalı tatbikatı, Bakü, Nahçıvan, Gence, Kürdemir ve Yevlah'ta sürdürülecek ve 10 Ağustos'ta sona erecek.

Kara kuvvetlerinin tatbikatı ise Bakü ve Nahçıvan'da 5 Ağustos'a kadar devam edecek.

Kaynak: Ermeni haber ajansı, Jerusalem Post, ajanslar

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara