Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Erdoğan hatalarını İran ve Rusya ile örtüyor'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-17 15:29:35

'Erdoğan hatalarını İran ve Rusya ile örtüyor'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Türkiye IŞİD'e karşı oluşturulmuş olan uluslararası koalisyona katılmasına rağmen, gruba karşı herhangi bir adım atmadı.

Türkiye IŞİD'e karşı koalisyona katılalı haftalar geçti ancak tahmin edilebileceği üzere gruba karşı herhangi bir ciddi adım atmadı. Tersine Erdoğan son açıklamalarında Suriye krizinin ortaya çıkmasından İran, Rusya ve Avrupa Birliğini sorumlu tuttu.

Erdoğan Suriyeli mülteci krizinden, Esed rejimine destek verdiklerini söyleyerek İran ve Rusya'yı sorumlu tuttu. Erdoğan'a göre bu iki ülke hiçbir zaman Suriye krizini çözmeyi ve zalim Esed rejimini ortadan kaldırmayı düşünmedi.

Erdoğan ayrıca IŞİD'in Suriye rejimi yanında yer aldığını ve Şam'ın temel destekçisi olduğunu da söyledi. O ayrıca Avrupa devletlerinin Türkiye'yi terörizmle mücadelede yalnız bıraktığını ve PKK karşı bir harekette bulunmadıklarını söyledi.

Erdoğan bu açıklamaları neredeyse bütün analistler IŞİD'in oluşmasındaki en temel etmenlerden birinin Türkiye'nin siyaseti olduğunu söylediği bir zamanda gerçekleşti. Son dört yıldır Türkiye'nin IŞİD'e yardım etttiğini, askeri ve finansal destek sağladığını ve Türkiye'den Suriye'ye militanların geçmesine izin verdiğine dair çok sayıda haber yayımlandı.

Bunların yanında Erdoğan Türkiye'nin uluslararası koalisyona katılmasına rağmen neden IŞİD'e karşı ciddi bir harekette bulunmadığından hiç bahsetmişyor. Aksine Ankara bu katılıımı PKK'ya karşı başlattığı operasyonu perdelemek için kullanıyor.

Erdoğan ne İran'ın ne de Rusya'nın Suriye'de barış için arabuluculuk yapmadıklarını söyledi. Halbuki bu iki ülke Suriye krizinin çözümü için açık öneriler getiren tek iki devlet. Esed'in gitmesinden başka Türkiye'nin sorunun çözülmesine dair etkili bir planı yok.

Avrupa Birliği'nin tehdit eden mülteci krizinin hemen arefesinde, Erdoğan'ın İran ve Rusya'yı suçlayan açıklamaları aslında Türkiye'nin Suriye'deki politikalarına karşı gelecek eleştirileri engellenmek için yapıldı.

İRANİAN DİPLOMACY'de yer alan bu makale Melahat Kemal tarafından TİMETURK için tercüme edilmiştir

Haber Ara