Dolar

32,2081

Euro

35,0143

Altın

2.499,76

Bist

10.739,57

Epstein davasında ünlü isimler ifşa edildi

Dünyaca ünlü isimlerle bağlantıları ortaya çıkan ve pedofili suçlusu olarak yargılandığı sırada cezaevindeki odasında ölü bulunan ABD'li Jeffrey Epstein ile yakın ilişkisi olanların isimlerinin yer aldığı mahkeme belgesi kamuoyuna açıklandı.

5 Ay Önce Güncellendi

2024-01-04 17:05:08

Mahkeme belgelerinde yer alan "yüksek profilli" isimlerden bazıları arasında Prens Andrew, eski ABD başkanı Bill Clinton, Michael Jackson ve David Copperfield yer alıyor.

Henüz mühürlenmemiş isimler, Epstein'ı suçlayan mağdur Virginia Giuffre'nin Ghislaine Maxwell'e karşı açtığı davanın bir parçası olarak sunulan mahkeme belgelerinde yer alıyordu.

Belgeler davadaki ifadelerden ve taleplerden alıntılar içeriyor. İngiliz sosyetesinden sapkın finansçı Epstein, Aralık 2021'de, küçük yaşta kızları kandırıp satmak ve benzeri suçlamalardan suçlu bulunmuştu.

Mühür açılmadan önce isimler mahkeme belgelerinde "J Doe" kod adıyla listelenmişti. İsimlerin çoğu, bu mühürün açılmasından önce Epstein'ın ortakları olarak kamuya açıklanmış kişilerdi.

Epstein ile ortak hareket eden Maxwell, Prens Andrew'un ABD Virgin Adaları'ndaki Epstein Adası'nı ziyaret ettiğini söylüyor. Epstein bu adada çok sayıda kıza tacizde bulunmakla suçlanıyor.

"Prens Andrew ziyaret ettiğinde adada mıydınız?" sorusuna Maxwell'e olumlu cevap verdi ve ilgili sorulara "Sadece bir kez hatırlayabiliyorum" dedi. O dönemde adada hiç kız olup olmadığı sorulduğunda Maxwell ısrarla, “Adada hiç kız yoktu. Evde çalışan personel dışında kız çocuğu yok, kadın yok.” cevabını verdi.

Belgelerden birinde, Maxwell'in Epstein'a fuhuş yapmak amacıyla temin ettiği iddia edilen Johanna Sjoberg'in verdiği bir ifade yer alıyor.

Mağdur Sjoberg ifadesinde Epstein'ın "bir keresinde Clinton'un kızlardan söz ederek gençleri sevdiğini söylediğini" aktardı.

2019'da Clinton'ın sözcüsü Angel Urena, Clinton'ın Epstein'la ilişkisine ilişkin iddiaları yalanladı ve Twitter'da yaptığı açıklamada şöyle yazdı:

"Başkan Clinton, Jeffrey Epstein'ın birkaç yıl önce Florida'da itiraf ettiği korkunç suçlar hakkında hiçbir şey bilmiyor."

Clinton'un, başkanlığının ilk döneminde, o zamanlar 22 yaşında olan stajyeri Monica Lewinsky ile 18 ay süren bir ilişkisi vardı. Clinton ise 49 yaşındaydı.

Mağdur kızlardan Sjoberg ayrıca ölen şarkıcı müzisyen Michael Jackson'ın Epstein'ın Palm Beach'teki malikanesinde olduğunu ve ünlü sihirbaz David Copperfield ile tanıştığını da söyledi.

"Jeffrey'le birlikteyken hiç ünlü biriyle tanıştın mı?" sorusuna “Michael Jackson'la… [Epstein'ın] Palm Beach'teki evinde tanıştım.” diyen Sjoberg, Jackson'a masaj yapıp yapmadığı sorulduğunda ise, "yapmadım" dedi.

Copperfield ile ilgili soruya da cevap veren Sjoberg, Epstein'ın evlerinden birinde akşam yemeğine katıldığını ve "bazı sihir numaraları yaptığını" söyledi.

Sjoberg, "David Copperfield'ın Jeffrey Epstein'ın arkadaşı olduğunu mu gözlemlediniz?" sorusuna ise olumlu yanıt verdi.
"Copperfield seninle Jeffrey'nin genç kızlarla ilişkisini hiç konuştu mu?" sorusuna da cevap veren mağdur kız, "Kızların başka kız bulmak için para aldıklarını bilip bilmediğimi sordu." dedi.

İfadesinde Copperfield'ın kendisine bu sorunun herhangi bir ayrıntısını söylemediğini belirten genç kız, "Onların genç olup olmadıklarını veya buna benzer bir şey olup olmadıklarını söyledi mi?" sorusuna "Yapmadı." cevabını verdi.

TRUMP-EPSTEİN İLİŞKİSİ

Epstein ile ilişkisi geniş yankı yapan Donald Trump'tan da belgelerde bahsediliyor; eski ABD başkanı yanlış yapmakla suçlanmıyor. Mağdur Sjoberg ifadesinde, fırtınanın Epstein'ın uçağının New York'a inmesini engellemesi üzerine Trump'ın Atlantic City'deki kumarhanelerinden birine gittiklerini söyledi.

Sjoberg şöyle konuştu:

“Jeffrey dedi ki, Harika, Trump'ı arayacağız ve gideceğiz – kumarhanenin adını hatırlamıyorum ama – kumarhaneye gideceğiz.”
Trump'a masaj yapıp yapmadığı sorulduğunda ise Sjoberg "hayır" dedi.

İfade ayrıca Sjoberg'in, Prens Andrew ile Epstein'ın New York'taki evinde buluştuğu iddiasını da içeriyor. İfadesinde “Ghislaine Maxwell benden bir dolaba gelmemi istedi. Sadece "Benimle gel" dedi. Bir dolaba gittik ve Prens Andrew'un kuklası olan kuklayı aldık” diyen mağdur kız, “Onun Prens Andrew olduğunu biliyordum çünkü onu bir kişi olarak tanımıştım. Onun kim olduğunu bilmiyordum. Ve böylece Prens Andrew yazan etiketi gördüğümde yerine oturdu. Ben öyleyim, işte bu."

Sjoberg ve Maxwell daha sonra kuklayla birlikte oturma odasına döndüler. “Birinin fotoğraf önerdiğini ve bize kanepeye uzanmamızı söylediğini hatırlıyorum. Böylece Andrew ve Virginia kanepeye oturdular ve kuklayı onun kucağına koydular. Ve böylece Andrew'un kucağına oturdum ve inanıyorum ki kendi isteğimle kuklanın ellerini alıp Virginia'nın göğsüne koydular ve böylece Andrew da benimkini benimkine koydu."

Kısa bir süre sonra yattığını söyleyen Sjoberg, "Sen o odadayken Ghislaine Maxwell'in Virginia'ya herhangi bir şey yapmasını söylediğini duydun mu?" sorusuna "hayır" cevabını verdi.

Epstein ve Maxwell'in kendisini 17 yaşındayken Britanya Prensi Andrew'la cinsel ilişkiye girmeye zorladığını iddia eden mağdur kızlardan Giuffre, sanık kadın Maxwell'e yalan söylediğini iddia ettikten sonra yayıncılık varisine iftira davası açmıştı. Giuffre, Maxwell'e karşı açtığı davayı 2017 yılında sonuçlandırdı.

Giuffre, 2021'de cinsel istismar iddiası nedeniyle Prens Andrew'a dava açtı. Dava 2022'nin başlarında sonuçlandı. Andrew suçlamaları şiddetle reddetti. Anlaşmanın bir parçası olarak Giuffre'nin mağdurların hakları için kurulan yardım kuruluşuna bağış yapmayı kabul etti.

Belgelerin yayınlanması, Giuffre'nin hukuk davasında Miami Herald gazetesinin yıllarca iddiaları kamuoyuna duyurma çabasının ardından açığa çıkan çok sayıda dosya arasında yer alıyor. Giuffre, Clinton'a karşı haksızlık iddiasında bulunmadı.

Temmuz 2020'de yayınlanan bir dizi belgede Giuffre, Maxwell'in Epstein'ın genç kızlara yönelik cinsel istismarına katıldığını iddia etti. Bu belgeler, Maxwell'in Epstein'ın kadın ticaretine karışması nedeniyle tutuklanmasından birkaç hafta sonra yayınlandı.

Giuffre, Maxwell'in, profesyonel bir masöz olarak çalıştığı suçlamasıyla kendisini Epstein'ın sapkın yörüngesine soktuğunu iddia etti. Bunun yerine Giuffre, mühürsüz mahkeme belgelerindeki bir dosyaya göre Maxwell'in kendisini "fuhuş kölesi olarak eğitmeye çalıştığını" söyledi.

Temmuz 2020'de yayınlanan belgeler aynı zamanda Maxwell ve Epstein'ın ilişkisine dair fikir veriyor.

Ocak 2015'te yapılan bir e-posta alışverişinde Epstein, Maxwell'e şunları söyledi: “Yanlış bir şey yapmadın ve sana öyle davranmaya başlamanı tavsiye ediyorum… dışarı çık, partilere katıl, başını dik tut, kaçan bir mahkum gibi değilsin. Başa çıkabilirsin."

2015'teki başka bir e-postada Epstein, Maxwell'e Giuffre'nin herhangi bir arkadaşına "iddialarının yanlış olduğunu kanıtlaması" için "ödül verebileceğini" söylüyor; buna Epstein'ın söylediğinin ünlü İngiliz teorik fizikçi Steven Hawking'in iddiasının "yeni versiyonu" olduğu da dahil. 2018 yılında hayatını kaybeden Hawking, Virgin Adaları'nda bir "reşit olmayan fuhuş partisine" katıldığı ortaya çıkmıştı. Epstein dosyasıyla ilgili bir suçla itham edilmedi.

Giuffre'nin hukuk davasına ilişkin geniş bir belge koleksiyonu da Ağustos 2019'da açığa çıkarıldı. Bu belgeler, küresel liderlerin Epstein'ın kaçakçılık çetesinin katılımcıları olduğu yönündeki suçlamaları içeriyordu (daha sonra reddedildi).

Epstein, 6 Temmuz 2019'da pedofili suçlamasıyla tutuklandı. Aynı yılın 10 Ağustos'unda hapishane hücresinde şüpheyle karşılanan bir haber sonucu ölü bulundu; yetkililer onun kendini astığını iddia etti.

Maxwell, Haziran 2022'de 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Masum olduğunu savundu ve karara itiraz etti.

Belgelerin mührünün açılmasıyla ilgili yorumları sorulduğunda, Maxwell'in avukatları Arthur L Aidala ve Diana Fabi Samson şunları söyledi:

"Ghislaine Maxwell, mahkemenin belgelerin mührünü açmaya yönelik son kararı hakkında herhangi bir görüş belirtmedi çünkü bu açıklamaların kendisi üzerinde hiçbir etkisi yok. Temyiz bekleniyor.”

Avukatlar ayrıca, "Ghislaine'in odak noktası, tüm davasının reddedilmesini talep eden yaklaşan temyiz tartışması üzerindedir. İkinci devre temyiz mahkemesinde adaleti sağlayacağından emin. Masumiyetini tutarlı bir şekilde ve şiddetle korudu.” dedi.

Yaklaşık 2 bin sayfalık dosya üzerindeki gizlilik 2019 yılında mahkeme tarafından kaldırıldı. En küçüğü 14 olmak üzere 18 yaş altındaki onlarca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlarıyla yargılanan Epstein ile ilişkili olduğu iddia edilen isimler sosyal medyada gündemde....

LİSTEDE YER ALAN BAZI İSİMLER:

Ghislaine Maxwell
Virginia Lee Roberts Giuffre
Kathy Alexander
Miles Alexander
James Michael Austrich
Philip Barden
Cate Blanchett
David Boies
Laura Boothe
Evelyn Boulet
Rebecca Boylan
Joshua Bunner
Naomi Campbell
Carolyn Casey
Paul Cassell
Sharon Churcher
Bill Clinton
David Copperfield
Alexandra Cousteau
Cameron Diaz
Leonardo DiCaprio
Alan Dershowitz
Dr. Mona Devanesan
Bradley Edwards
Amanda Ellison
Cimberly Espinosa
Annie Farmer
Marie Farmer
Alexandra Fekkai
Crystal Figueroa
Anthony Figueroa
Louis Freeh
Eric Gany
Meg Garvin
Sheridan Gibson-Butte
Robert Giuffre
Al Gore
Ross Gow
Fred Graff
Philip Guderyon
Shannon Harrison
Stephen Hawking
Victoria Hazel
Brittany Henderson
Brett Jaffe
Michael Jackson
Carol Roberts Kess
Dr. Karen Kutikoff
Peter Listerman
George Lucas
Tony Lyons
Bob Meister
Jamie A. Melanson
Lynn Miller
Marvin Minsky
David Mullen
Joe Pagano
Mary Paluga
J. Stanley Pottinger
Joseph Recarey
Michael Reiter
Jason Richards
Bill Richardson
Sky Roberts
Scott Rothstein
Forest Sawyer
Doug Schoetlle
Kevin Spacey
Cecilia Stein
Mark Tafoya
Brent Tindall
Kevin Thompson
Donald Trump
Ed Tuttle
Emma Vaghan
Kimberly Vaughan-Edwards
Cresenda Valdes
Anthony Valladares
Maritza Vazquez
Vicky Ward
Jarred Weisfeld
Courtney Wild
Bruce Willis
Daniel Wilson
Prens Andrew

The Guardian

Haber Ara