Dolar

32,3827

Euro

34,5731

Altın

2.385,87

Bist

10.045,74

Elektrikli araçlarda şarj sistemi çöktü

ABD'de sıcaklıkların düşmesi nedeniyle Chicago'daki elektrikli otomobiller şarj istasyonu önündeki uzun kuyruklarda mahsur kaldı.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-17 11:39:16

Elektrikli araçlarda şarj sistemi çöktü

Chicago'daki soğuk kış havası, şehir genelindeki Tesla şarj istasyonlarında büyük arızalara neden oldu.

Sürücülerin çalıştıramadığı elektrikli araçların yığılması adeta "Tesla mezarlığı" ortaya çıkardı.

GDvOv2SXYAALk2M

Son günlerde sıcaklıkların -17 derece civarına düşmesi nedeniyle Tesla sahiplerinin Chicago bölgesinde uzun kuyruklarda bekledikleri, hatta bazılarının şarj edemeyeceklerini anladıktan sonra arabalarını terk ettikleri görüldü.

Çoğu Tesla modelinin şarj edilmesi genellikle yaklaşık 45 dakika sürerken sürücü Brandon Welbourne, beş saatten fazla beklediğini ve hiçbir sonuç alamadığını söyledi.

GD-45AnXMAE7CvN

Fox'un haberine göre, onlarca sürücü de Chicago'nun Oak Brook banliyösündeki şarj istasyonunda mahsur kaldı. Aracını bırakıp bir arkadaşının arabasına binmek zorunda kalan Tesla sahibi Chalis Mizelle, durumu "felaket" olarak nitelendirdi.

GDvOwc6XMAAhI3O

Başka bir sürücü ise, "Burada bir sürü ölü robot var" dedi.

Soğuk hava, elektrikli araçlar üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir ve diğer arızaların yanı sıra birçok modelde sürüş menzilinde büyük azalmalara neden olabilir.

EV analiz firması Recurrent'in 18 popüler elektrikli otomobil modeli incelenmesinde, donma koşullarının sürüş menzilinde ortalama yüzde 70 düşüşe yol açtığını ve Tesla'nın Model S'nin en kötü performans gösteren araçlar arasında yer aldığını ortaya çıkardı.

GDvNxemWkAABTQb

Analizde, “Pildeki kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar soğuk havalarda daha yavaş gerçekleşiyor. Soğuk hava kimyasal reaksiyonları engeller ve fiziksel süreçleri yavaşlatan direnç görevi görür. Bu, EV'nin mevcut gücünü azaltır." denildi.

Tesla, Chicago ve diğer son teknik arıza vakalarını henüz ele almamış olsa da, şirketin 'Soğuk Havada En İyi Uygulamalar' kılavuzu, akülerin şarj için en uygun sıcaklığa ulaşmasını sağlamak amacıyla sürücülerin araçlarını önceden ısıtmasını öneriyor.

Haber Ara