Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Çinli yetkililer Marksist öğrencileri avlıyor

Temmuz ve ağustos aylarında bağımsız işçi sendikası temsilcilerinin savunduğu bir fabrikada, çalışanlara destek veren 13 kişinin geçtiğimiz hafta sonu tutuklandığı bildirildi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-14 13:35:57

Çinli yetkililer Marksist öğrencileri avlıyor

Çin hükümeti her ne kadar üniversitelerde Marksizm çalışmasını yeniden canlandırmış olsa da, açıkça ülkede yeni bir sınıf mücadelesi biçimini görmeyi amaçlamıyor. Temmuz ve ağustos aylarında olduğu gibi, polis yine ülkede çeşitli şehirlerdeki öğrencileri ve aktivistleri tutukladı.

Olaylar endüstriyel robotları ile bilinen Çin'in güneyindeki, Jasic ve Shenzhen'de bulunan bir şirket ile ilgiliydi. Temmuz ayında çalışma koşullarını iyileştirmek ve sendikalaşmak isteyen işçilerin tüm çabaları boşa gitmişti. Yetkililerin tepkisi uzun sürmedi. Liderlik yapan ve yaklaşık 30 kişilik destekçi grubu, 27 Temmuz'da polis tarafından gözaltına alındı.

Olayların yayınlanması ile birkaç öğrenci harekete katılmak için ağustos ayında Shenzhen'e gitti. Polis 24 Ağustos'ta Huizhou'da öğrenciler tarafından kullanılan bir daireyi bastı. Öğrencilerin örgütlenerekbir video çekmesi ile birçok kişi seferber oldu. Temmuz ayında tutuklananların çoğunluğu serbest bırakılmış gibi görünse de, bir düzineden fazlası hala yargılanmayı bekliyor.

Kaynak: FrédéricLemaître, Le Monde

 

 

Haber Ara