Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Çin ordusunda ani görevden alma operasyonları

Uzmanlar, Çin parlamentosunda alınan ani kararlarla, çok sayıda komutanın görevden alınmasının, hassas silah sektörüne odaklanan soruşturmaların genişletilmesinin son işareti olduğunu söylüyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-03 21:18:13

Çin ordusunda ani görevden alma operasyonları

NewYorkTimes'ta yer alan makalede, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping liderliğindeki ülkenin ordusunun çeşitli kademelerinde yapılan görevden almalara ilişkin değerlendirme yapıldı.

Devlet haber ajansı Xinhua tarafından Cuma günü geç saatlerde açıklanan orduda tasfiye kararı, iktidardaki Komünist Parti Merkez Komitesi toplantısı sonrasında geldi.

Uzmanlar, Şi döneminde silah ve askeri tesislerin geliştirilmesinden sorumlu kurumlardaki yolsuzluğun kökünün kazındığını söylüyor.

İhraç edilen yetkililer arasında Şi Cinping dönemi güncellenen ordu kademesinin yükselen yıldızlarından bazı isimler de var:

Uydu fırlatmalarını ve insanlı uzay görevlerini denetleyen iki general; Pekin'in tartışmalı Güney Çin Denizi'ndeki varlığını sağlamlaştırmakla görevli bir amiral ve Çin'in muhtemel bir nükleer savaşa tepki verme yeteneğini geliştiren bir füze komutanı.

Bunlar, yakın zamanda ülkenin Komünist Parti yönetimindeki yasama meclisindeki delegelerden aniden ve resmi bir açıklama yapılmaksızın görevden alınan dokuz yüksek rütbeli Çinli askerler.

Uzmanlar, Şi Cinping'in Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda iddia edilen yolsuzluk ve diğer suiistimallerin kökünü kazımaya yönelik son hamlelerinin ivme kazandığını, silah ve askeri tesislerin geliştirilmesinden sorumlu, siyasi açıdan hassas kurumlara odaklandığını gösterdiğini söylüyor.

Ekim ayında Çin, yıllarca ordunun silah tedarik sisteminde çalışmış olan savunma bakanını aniden görevden aldı. Aylar önce, Çin'in nükleer füzelerini kontrol eden Roket Gücü'nün iki komutanı değiştirilmişti.

Haber Ara